Привредници траже смену и ограђивање, сутра састанак са челницима града 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival             

 
Привредници траже смену и ограђивање, сутра састанак са челницима града
Trenutno na sajtu: 392       |       Podeli:
16.09.2014 | 0 коментар(а)



Чачак – Јавно изнети чињенице о случају “Ауточачак” и јавно ограђивање руководства града од изјава

одборника Бојовића и Лазовића, смена Бранка Лазовића, и незадовољство вођењем седница локалног парламента од стране Вељка Неговановића, ставови су са којима ће чачански привредници сутра изаћи пред челнике града.

Њихов допис преносимо у целости:

Ставови и предлози ПУ „Градац” за разговор са политичким руководством Чачка (среда, 17.09.2014, просторије хотела „Београд” у 13 часова)

Поштовани г. Градоначелниче Илићу,

Повод нашег позива на разговор и заједничко заседање јесте одлука ПУ „Градац” од 30.07.2014. године (у прилогу) где смо изнели три захтева која сада желимо да разјаснимо и нађемо најбоље решење у интересу градске управе, привредника и грађана Чачка уопште. Сваки сукоб наноси штету свима и из њега сви излазимо ослабљени, а у овим тешким економским условима то нам је најмање потребно.

1. Захтевамо да на наредној седници Скупштине града јавно буду изнете чињенице око доделе грађевинске локације „Ауто Чачку” и то на основу валидних докумената Градске Управе за урбанизам, (извештај члана комисије г. Сима Стокића, налаз јавног тужиоца) и такође захтевамо да се руководство града јавно огради од изјава одборника у Скупштини града, г. Бранка Лазовића, г. Зорана Бојовића, изнетих на једној од претходних седница.

Као привредници окупљени у ПУ „Градац 97” дубоко смо разочарани изношењем неистина на седници Скупштине града од стране појединих одборника, које су касније пренете у јавност путем медија, чиме је нанета непроцењива штета угледу г. Миленка Костића, оснивача „Ауто Чачка”, и његове породице.

Омаловажавањем и увредама на рачун најуспешнијег привредника западне Србије и једног од најуспешнијих у Републици, нанета је штета и целој привреди Чачка. Како, после тога, очекујете да ће неко од озбиљних инвеститора да дође у овај град ако се примитивним оптужбама вређа најуспешнији међу њима који за 30 година рада нема ниједну привредну аферу, запошљава више од 1.000 радника, измирује све обавезе према држави и држи седиште фирме у Чачку. И то је једини случај да мултинационална компанија „Шкода” има седиште свог дилера ван главног града неке државе.

Дакле, оно што је речено на седници СГ било је недостојно ругање човеку који је добио сва признања Републике Србије, Српске православне цркве и међународних привредних асоцијација, и ниједно од свог матичног града Чачка. Због ситних личних интереса одборника – појединаца искоришћена је говорница Скупштине града за изношење неистина против привредника који је у том тренутку отклањао последице поплаве а у исто време угостио председника Републике Чешке, настављајући са тим високим државником разговоре о постављању „Шкодине” линије за монтажу у Србији. Уместо да се бави узроцима, последицама и начинима отклањања штете од поплава, из Скупштине града добили смо сасвим другачије, потпуно непримерене речи и поруке, и због тога инсистирамо да ови захтеви буду у потпуности испуњени.

2. ПУ „Градац” не жели да учествује у раду Савета за привреду Чачка док је г. Бранко Лазовић председник или члан тог форума. Господин Бранко Лазовић има право на своје лично мишљење о свему и свакоме, а има и могућност да изнесе истине и неистине на улици, у средствима информисања и са говорнице Скупштине града. То је тако како је јер, на жалост, у оваквој врсти демократије све је дозвољено, па је вређање суграђана, суседа или људи који вам из ма ког разлога нису по вољи, постало једина радост за многе.

Господине градоначелниче Илићу, Савет за привреду је ваше лично саветодавно тело којим, на ваш предлог и инсистирање, руководи г. Бранко Лазовић, а у раду тог форума и одлучивању учествовали су и представници ПУ „Градац 97”. Међутим, после оне седнице Скупштине града ми више не подржавамо његове иступе за скупштинском говорницом нити у јавности, јер би се то противило здравој памети. Једини начин да се од тога оградимо јесте да не учествујемо у раду Савета за привреду док је г. Лазовић на његовом челу и у саставу, и ту је све јасно.

Али, није јасно, г. градоначелниче, да ли и ви стојите иза изјава Вашег председника? Или не? Ако желите да он и даље буде председник Савета за привреду, наши представници не желе да учествују у раду таквог форума. Али, уколико се оградите од неистинитих изјава г. Лазовића и предложите новог човека за то место, спремни смо да наставимо учешће у раду Савета.

3. Изражавамо протест против начина вођења седница Скупштине града од стране г. Вељка Неговановића, председника СГ, јер је као председавајући у више наврата дозволио потпуно неаргументоване нападе на поједине привреднике, увек мимо дневног реда и обичаја коректног поступања. Поред тога, г. Неговановић је без правог повода у јавности иступао против привредника уопште, па захтевамо хитан разговор са њим у присуству осталих челника града, како бисмо документовали ове наше ставове.

Одборници који су г. Неговановића изабрали за првог међу собом одлучују да ли он седнице Скупштине води по статуту и пословнику, и то се нас не тиче. Али, по нашој процени, на Скупштини се често, а утисак је и намерно, ствара лоша привредна клима. Допуштено је да се са говорнице, било да је користи одборник или неки функционер, изговори све рђаво о чачанским привредницима. Оно што не стигну да изнесу на том месту, говорници накнадно саопште кроз средства информисања. Као, на пример, г. Неговановић, који је изјавио да су чачански привредници размажени, поручивши нам да ко хоће да иде из Чачка – нека иде.

Ми не можемо да се помиримо са чињеницом да се на Скупштини изговарају само негативне, а у већини случајева и конструисане и неистините приче о предузетницима из нашег града, при чему никад није била отворена темељита расправа о приватизованим и пропалим фирмама из Чачка које су у свом поседу држали власници из других градова. Подсећамо на следеће случајеве...

- На седници СГ расправљало се о предузећу „Папирпак” и то у време предстечајног поступка. Било је дозвољено радницима као и одборницима да изнесу своје ставове при чему нико није ни помислио да чује шта мисли власник предузећа. Али, у другим случајевима радници се не примају у Скупштину, нити се отвара расправа о фирмама које су отишле у стечај а власници су са стране („Сточар” – фарма и кланица, „Житопромет”, „Нискоградња”, „ПИК Прерада”...).

- Расправља се о локацији „Ауто Чачка” и приступном путу у Љубићу вредном око 4 милиона динара, а истовремено у Авенији липа фирми из Словеније додељује се локација скоро без икакве наплате комуналних дажбина. Али, те дажбине уредно се наплаћују свим локалним фирмама. Рецимо, наплаћује се легализација фабрици „Домис” коју је власник подигао на очевини, а град није уложио ни динар. Фабрика је сама финансирала далековод, трафостаницу, птт мрежу, приступну саобраћајницу и сада плаћа месечну таксу „Србијапуту” за прилаз. Сама фирма извела је регулацију Чемернице и језера што је од пожара спасило неколико села, и изградила фабрику за пречишћавање отпадних вода из канализације, али се о томе на Скупштини града не отвара расправа. Зато се Словенцима додељују све почасти и одобрава локација без комуналија како би отворили мегамаркет и запослили 120 радника, а у исто време затвори се неколико стотина самосталних трговинских радњи. Важно је да све иде по леђима локалних привредника.

Од г. Неговановића очекујемо да нам каже:

- да ли смо размажени зато што је у привреди Чачка 2000. године радило 29.000 а сада 12.000 радника, док се за исто време број запослених у администрацији повећао 30 одсто, а дажбине и комуналије су све веће и веће?

- да ли смо размажени зато што ми из ПУ „Градац 97” све раднике имамо пријављене и то на плату изнад просека у својој бранши, док у исто време фирме са стране радницима дају минималац и доприноси иду ван Чачка, а овде добијају буџетске послове?

- да ли смо размажени зато што градска управа не сузбија сиву економију већ је индиректно потпомаже, као у случају градње неких новијих објеката у Чачку финансиране из буџета града. Проверите колико су фирме, коју су изводиле радове, имале радника у сталном радном односу, док је „Елсату”, који је пријавио све раднике, а и сви инжењери су лиценцирани, речено да је због тога прескуп.

- рекли сте: ко хоће да иде – нека иде. Отишли су „Алумил” и „Електроват”, сада је на путу одласка и „Ауто Чачак”. Кога сте до сада довели уместо њих у наш град и кога ћете довести, и колико ће то да кошта грађане Чачка?

Могли бисмо да наведемо још пуно оваквих и сличних примера, али нас то никуда не би одвело, ни Вас а поготову грађане Чачка којима је подела преко главе. Зато вас молимо и у име привредника предлажемо:

- да се сви политичари у граду уздрже од неопрезних изјава, датих због тренутног политичког профита јер се тако у граду ствара рђава привредна клима што није добро за могућни долазак инвеститора;

- да се једна седница Скупштине града посвети тренутном стању привреде у Чачку и побољшању прилика, уз разматрање планова развоја, сузбијања сиве економије и довођења нових улагача.

Поштовани градоначелниче и председниче Скупштине града, потребно је да и нама и Вама циљеви буду исти, да се привредни амбијент у граду побољша и његови становници живе боље. Ми то можемо да урадимо само заједнички, јер ви немате боље привреднике од нас, а ми боље политичаре (ни у позицији ни у опозицији) од вас. Искрено говорећи, нисмо савршени ни једни ни други.

Као закључак, предлажемо, молимо вас и инсистирамо на отвореном дијалогу у Скупштини како бисмо разјаснили све несугласице, направили заједничку стратегију развоја Чачка, заједно са осталим привредним субјектима нашег краја. После тога би само преостао извођачки део посла.

Напомена:

Поштовани одборници Скупштине града, то што сте тренутно у тој улози и имате говорницу испред себе, као и средства информисања па можете да се оглашавате како вам је воља, ипак морате увек имати на уму да овај град не припада више вама него обичним грађанима, малим занатлијама, сељацима и привредницима. То што сте одборници ваша одговорност за јавну реч није мања него већа. Од вас не тражимо, не очекујемо и не желимо да износите партијске ставове и политичке смицалице већ да, као наши представници у власти, живот у овој средини учините макар подношљивијим.

Достављено:

- учесницима седнице

- свим одборничким групама у Скупштини града

- средствима информисања

Обавештење: овај документ достављен је 16. 09. 2014. године челницима града Чачка а касније, током дана, и средствима информисања. Пошто је расправа о овом проблему отворена јавно, на седници Скупштине града, сматрамо да је потребно тако је и наставити. Не само због интересовања јавности већ и из принципијелних разлога, јер после отварања јавне расправе просто није могуће прећи на преговоре иза затворених врата.

У Чачку, 16.9.2014. Председник Удружења „Градац 97” Драган Јовић





PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Рекламирајте се на порталу Гласа западне Србије

Телефон: 032 347 001 | Мејл: redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.131.487 посета
Тренутно на сајту: 393 посетилац(a)