Ђорђевић: Странци који раде из Србије онлајн утицаће позитивно на привреду Србије 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Ђорђевић: Странци који раде из Србије онлајн утицаће позитивно на привреду Србије
Trenutno na sajtu: 532       |       Podeli:
23.09.2020 | 0 коментар(а)



Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић у Јутарњем програму на РТС-у говорио је о томе какве промене ће подразумевати
Фото: ГЗС

измене Закона о запошљавању странаца и Закона о странцима и како ће утицати на привреду Србије.

Како је навео, у време пандемије корона вируса установљено је да постоји велики број људи који раде на даљину, односно за фирме које се не налазе у земљи у којој живе.
„Наша идеја јесте да будемо прва земља у Европи која ће увести могућност да они који раде за стране фирме, а који нису наши држављани, раде и даље свој посао, али да живе у Србији. Од тога би имали корист и они, али и наша земља. Нешто слично размишља и Естонија да уведе, али бих ја лично волео да Србија ту буде прва“, навео је министар.

Како је рекао, сви који буду желели да живе у Србији, а раде за стране фирме, потребно је да докажу да имају већу бруто плату, преко 3.500 евра, да су запослени у страним компанијама, да немају боравиште у Србији, да нису наши грађани, већ да су странци како би добили боравиште и радну дозволу на годину дана.
„Тако ће моћи да раде и троше новац овде у Србији која је много повољнија у односу на друге земље. Наша земља је сигурна, расизам не постоји, а имамо веома добар друштвени живот“, навео је Ђорђевић истакавши да они на тај начин могу да приходују нашој земљи плаћајући ПДВ.

Наводећи пример, министар је рекао да је Бали земља која има око четири милиона становника и која на годишњем нивоу има 50.000 таквих странаца који раде у овој земљи. Они приходују 65 милиона евра месечно, односно 780 милиона евра на годишњем нивоу од ПДВ-а.

„Мислим да ми можемо да будемо врло слични њима. Прогнозе су такве да ће до 2035. бити око милијарду људи који ће радити на даљину. Србија је за мене најлепша земља и дубоко сам уверен да ће и други то схватити. Промоцијама наше земље и туризма верујем да ћемо привући стране држављане да раде и живе код нас, и тако допринесу приходу наше привреде“, истакао је Ђорђевић.

Према његовим речима ова идеја требало би да се креће са реализацијом већ од 1. јануара. Како је рекао главни бенефит Србије увођењем ових измена јесте већи ПДВ.

„Они ће живети овде, изнајмљиваће станове, кола, трошиће на свој свакодневни живот. На неки начин, све оно што се у животу троши, овде би убирали преко ПДВ-а. Кажем, наш циљ не би био нешто за почетак велики, ми би волели да достигнемо Бали. Бали је мања земља од нас и много даља. Србија је на тој лествици друштвеног живота, безбедности, врло високо котирана и то су предности наше земље. Министарство туризма ради доста на промоцији наше земље и људи у свету већ знају за нас. Ако узмемо само тај параметар могуће је да остваримо прилив од 780 милиона евра на годишњем нивоу, а можда и више“, рекао је министар.

 

 

ГЗС / МИНРЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


zoran djordjevic zaposljavanje stranci onlajn

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.194.812 посета
Тренутно на сајту: 530 посетилац(a)