УНОПС реконструисао мост који повезује Пожегу и Косјерић 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
УНОПС реконструисао мост који повезује Пожегу и Косјерић
Trenutno na sajtu: 336       |       Podeli:
09.07.2017 | 0 коментар(а)



Косјерић, Пожега - Заменик председника општине Пожега Владан Ковачевић и представници Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС)

обишли су радове на мосту преко Добрињске реке на државном путу II Б реда који повезује општине Пожегу и Косјерић.

За реконструкцију моста дужине 95 метара, који је након мајских поплава 2014. године био у опасности од урушавања, Европска унија (ЕУ) издвојила је 74.000 евра у оквиру Програма помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији.

Радови на мосту почели су новембра 2016. године и обухватају санацију бетонске конструкције моста и обалних стубова, постављање новог слоја бетона, замену лежишта и чишћење речног корита. Комплетна реконструкција моста омогућиће санацију последица поплава, као и бољу безбедност пешака који ће ускоро моћи неометано да прелазе преко моста захваљујући новоизграђеним пешачким стазама. Реконструкција моста биће завршена током августа 2017. године.

"Мост се реконструише захваљујући бесповратним средствима Европске уније, у оквиру пројекта помоћи ЕУ у обнови путне инфраструктуре након поплава вредног 10,5 милиона евра", рекао је пројектни менаџер Бојан Ковачевић, истичући да радови добро напредују и да су у завршној фази.

Радови на мосту реализују се у склопу пројекта који спроводи УНОПС у 23 локалне самоуправе, у којима ће бити санирана 44 клизишта, реконструисано девет и изграђено пет мостова, у циљу обнове и унапређења превентивне инфраструктуре. У Пожеги, као једној од пројектних општина, у мају 2017. године завршена је и санација клизишта укупне вредности 67.000 евра. Постављањем габионских зидова, изградњом дренажних канала и стабилизовањем косине смањен је ризик од појаве новог клизишта код насеља Честобродица, на државном путу II А реда који повезује Пожегу и Горњи Милановац.

"Помоћ Европске уније у санацији моста и клизишта много значи за становнике Пожеге, јер имали смо великих проблема са бујичним поплавама. Овакве интервенције један су од видова изузетне сарадње Владе Републике Србије и Европске уније, нарочито када се има у виду да се Србија налази на путу за Европску унију и претендује да постане њен члан" рекао је Владан Ковачевић, заменик председника општине Пожега и захвалио се Европској унији и УНОПС-у на подршци.

Европска унија пружила је највећу помоћ Србији у обнови од последица поплава и јачању превентивне инфраструктуре у вредности од 162 милиона евра кроз претприступне фондове ИПА 2012 и 2014, и Фонд солидарности Европске уније.

Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 102 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА 2012 и 2014. Средства су намењена изградњи и обнови кућа, реконструкцији јавних установа, путева, клизишта и јавне инфраструктуре, обнови привреде и пољопривредне производње, као и инфраструктуре за спречавање и заштиту од поплава у 57 општина које су највише погођене поплавама. Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду, организације ХЕЛП, АСБ и Дански савет за избеглице, Аустријска агенција за развој и Светска банка - у координацији са Канцеларијом Владе Србије за управљање јавним улагањима.

Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.815.165 посета
Тренутно на сајту: 336 посетилац(a)