Укинута ванредна ситуација на територији општине Лучани 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Укинута ванредна ситуација на територији општине Лучани
Trenutno na sajtu: 639       |       Podeli:
03.02.2021 | 0 коментар(а)



Лучани - Општински штаб за ванредне ситуације је на својој данашњој седници донео одлуку о укидању ванредне ситуације на територији
Укинута ванредна ситуација на територији општине Лучани, Фото: ГЗС

општине Лучани која је уведена крајем новембра прошле године, имајући у виду значајно бољу ситуацију везану за ширење епидемије Ковид 19. Тренутно се лечи 51 лице од актуелног вируса. У последњих десет дана регистровано је до 20 оболелих, а за последња три месеца укупно 1240 оболелих од вируса. Само током децембра,од овог вируса је оболело око 700 људи. До сада је 1162 наша суграђана примило вакцину. Пријава за имунизацију се редовно и искључиво обавља преко републичког кол центра или е-управе.
Чланови штаба су данас разматрали и извештај о раду општинског штаба током претходне године. У оквиру извештаја се наводи да се општина Лучани током претходне године суочавала са поплавама, снежним падавинама, клизиштима као и ковидом. Формирани су бројни тимови за спасавање у наведеним ситуацијама. Током јануара 2020. године ангажована је тешка механизација како би се рашчистили снежни сметови са путних праваца посебно у планинским деловима. Средином и крајем јуна су уследиле обилне поплаве. Вода је поплавила 76 домаћинстава и тако угрозила око 200 наших суграђана. Преко 70 привредних субјеката је тада пријавило штете настале од поплаве.
Комисије су процениле штету на 140 милиона динара Под водом се нашло и 500 хектара пољопривредног земишта. Током 2020. године забележена је и успешна противградна активност са 16 станица коју је обавило 30 стрелаца.
У марту 2020. је проглашена ковид епидемија,након чега су отворене две ковид амбуланте при Дому здравља које су непрестано, са максималним капацитетима,указивали здравствену помоћ ковид оболелима. Општинска управа је формирала кол центре за доставу хране и лекова најугроженијим грађанима, ЈКП „Комуналац“ вршио свакодневну дезинфекцију јавних установа, стамбених заједница и фреквентних путева и улица., Црвени крст и Центар за социјални рад интензивирао бригу о најстаријима и социјално најугроженијима. У оквиру извештаја се наводи да је током претходне године штаб је одржао укупно 20 седница, четири редовне и 16 ванредних. Донето је и реализовано укупно 23 закључка, три наредбе и једна препорука.
Током седнице је усвојен и предлог плана рада штаба за текућу годину који подразумева попуњавање и опремање јединица цивилне заштите и повереника, праћење стања у области спасавањаод вода другог реда, превентивно оперативне мере у случају незгода или непогода затим организовање тренинг центара, развијање система обавештавања грађана о ванредним ситуацијама, размена информација са штабовима суседних општина. Усвојен је и план одбране од поплава на водама другог реда који обухвата: одржавање и санацију заштитних водних објеката и водотокова, чишћење корита река и потока, затим одржавање габионских препрека, зашта је општина из буџета издвојила 1,5 милиона динара.

 

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


OPSTINA LUCANI VANREDNA SITUACIJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.178.109 посета
Тренутно на сајту: 640 посетилац(a)