Данас је Туциндан 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Данас је Туциндан
Trenutno na sajtu: 325       |       Podeli:
05.01.2018 | 0 коментар(а)



Српска православна црква и верници данас обележавају Туциндан, дан када се коље прасе или јагње и спрема божићна печеница.

Обичаји налажу да се животиња прво ошамути, па убије. Неки кажу да данас "ваља тући и неваљајлу децу", а други саветују супротно.

Туциндан је народни празник који се обележава, два дана пред Божић, односно дан пред Бадњи дан, а обичаји налажу да баш данас треба спремити печеницу за Божић.

Празник је назван Туциндан јер се некада прасе или јагње "тукло", односно ударало крупицом соли или ушицама од секире, па се онда, тако убијено или ошамућено, клало и редило.

За печеницу се обично коље назиме (младо свињче) или јагње "веселица", а има људи који закољу и ћурку, гуску или кокошку.

После поста, који траје до 7. јануара по грегоријанском календару, верници треба да се на Божић омрсе печеницом, њеном машћу или јабуком и дуњом које су извађене из ње.

Вратите дугове и не дајте ништа

На Туциндан се, према народном веровању, не сме ништа давати из куће, јер ће онда целе године ствари само "излазити" из дома.

Такође, данас треба обавезно вратити све дугове и измирити све рачуне, јер ћете у супротном бити дужни све до наредног Божића.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.373.534 посета
Тренутно на сајту: 326 посетилац(a)