Град Ужице данас обележава свој дан, 690 година од првог писаног помена 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Град Ужице данас обележава свој дан, 690 година од првог писаног помена
Trenutno na sajtu: 445       |       Podeli:
09.10.2019 | 0 коментар(а)



Ужице - Свечана седница Скупштине поводом Дана града, као и додела награда и признања града Ужица за 2019. годину, одржаће се данас

9. октобра у Народном позоришту са почетком у 19 часова.

Повеље града Ужица, које се додељују за заслуге и дела која доприносе укупном развоју града, ове године припале су археологу др Марку Поповићу, проф. др Даници Грујичић и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић.

На основу резултата остварених у дужем временском периоду, плакете града припале су Милошу Познановићу, ОШ за образовање ученика са сметњама у развоју „Миодраг В. Матић“, Друштву српских домаћина, Миљки Пилчевић, предузећу ДИВИ и Миљку Марковићу.

Ове године, за изузетне резултате, награде града Ужица, отишле су у руке Игору Топаловићу, Драгици Ојданић, Ани Кривокућа, Вељку М. Мијушковићу, Горану Бојовићу, Маји Алексић и Слађани Мирковић.

Свечаној седници присуствоваће амбасадор Египта Њ. Е. Амр Алгувејли, аташе руске амбасаде Денис Круглов и конзул Азербејџана Елвин Ализаде.

Тим поводом специјални музички гост биће Славко Бањац, који ће наступити након свечаног уручења награда.

Иначе, Дан града Ужица обележава се 9. октобра када је Ужице под тим именом први пут поменуто у писаним документима.

Наиме, у Дубровачком архиву налази се признаница из 1329. године, на којој је записано да је извесна „Мила, жена Склавка из Ужица“, како гласи превод са латинског, на коме је признаница писана, и то готицом којом се у то време служила дубровачка администрација, „дала аптаги уз милост за Радославу Бисерку, задржавајући право над кућом речене Бисерке све до следећег Ускрса.“ Признаница је написана 1329. године, индикта дванаестог, 9. октобра.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.514.898 посета
Тренутно на сајту: 445 посетилац(a)