Округло па на ћоше: Ко покушава да отме Нушићијаду од Ивањичана? Како се КУДЕС вратио на Дорћол, И КАКО СУ ИВАЊИЧАНИ ОДБАЦИЛИ УМНОЖАВАЊЕ?  

Округло па на ћоше: Ко покушава да отме Нушићијаду од Ивањичана? Како се КУДЕС вратио на Дорћол, И КАКО СУ ИВАЊИЧАНИ ОДБАЦИЛИ УМНОЖАВАЊЕ?
27.08.2018 | 0 коментар(а)Ивањица – Обновљена Нушићијада како неки тврде ове године протекла је у знаку

,,Умножавања” што у преводу значи покушај растакања, присвајања а многи тврде и отимања јер се примила. А све то наноси штету самој манифестацији која је јединствена по свом садржају у Србији, и наравно онима који су је дебело плaтили, а то су порески обвезници Ивањице.

Све у свему створила су се два табора. Један је Општина која се залагала да манифестација буде и остане власништво Ивањичана и други који предводи Кудес, невладина организација која покушава да је присвоји и заштити као своју око чега је дошло до сукоба и у самој организацији. Вера Јовановић очигледно кључни човек у Кудес-у иако није председник каже да је ова организација заштитила Нушићијаду односно лого на своје име који је настао 1968. године и да је за то имала дозволу потомака Нушића, а да је КУДЕС избачен из организације позивајући се на усмену изјаву председника општине Зорана Лазовић изречену у Скупштини, али да никада јој то није писмено саопштено.

Момчило Митровић координатор овогодишње Нушићијаде, фото: ГЗС

Са друге стране Момчило Митровић координатор овогдишње манифестације каже да Вера Јовановић вероватно из личних интереса покушава да преотме светковину културе која припада грађанима. „Ради се о великим манипулаторима који су успели да обману поједине глумце и у све увуку политику. Документ који вам показујем доказ је да је Кудес само један од четири партнера за обнављање Нушићијаде. На њему јасно пише да се ради о партнерском односу Општине Ивањица, Туристичка организација, Кудес-а и Дома културе. На организационом састанку тражио сам да све уговоре и исплате хонорара иду са заједничког рачуна уз потпис сва четири партнера. Тог тренутка Вера Јовановић односно Кудес је напустио организацију”, казао је Митровић за Глас западне Србије.

Документ као доказ да је општина партнер у обнављању манифестације потписан и оверен од стране Општине Ивањица, Дома културе, Туристичке организације и Кудеса 

 

Председник општине Зоран Лазовић такође је категоричан. „Нушићијада је власништво свих Ивањичана и то је јасно као дан. Они су изнели сав терет обнављања, финансирања и једино њима може и припадати. Нико не спори право Кудес-а да учествује у организацији нити је ико протеран. Нанели су велику штету у покушају отимања који је на срећу пропао и то се видело ових дана када је посета била већа него икада.

 

Лазовић, трећи председнк по реду који је на челу Нушићијаде, фото: ГЗС

Иза мене су три председника општине која су била на челу манифестације и ја ћу је само унапређену са задовољством једног дана предати следећем. Хвала мојим суграђанима који су својим доласком одбранили оно што је свих нас”, казао је Лазовић.

 

КО СУ ИНИЦИЈАТОРИ ОБНАВЉАЊА НУШИЋИЈАДЕ

КУДЕС (Културна децентрализација Србије) је основан 1. јануара 2009. године а идеја је кренула од Иницијативне групе годину дана раније. Оснивачи су млада група Ивањичана која је желела да се у удаљеним градовима западне Србије побољшају културна дешавања која се углавном одигравају у престоници.

Њихов први циљ и задатак био је да обнове Нушићијаду која је у подјаворској вароши основана давне 1968. године прошлог века и одржавана је до 1972. када је престала да се организује из за сада непознатих разлога. Потписима грађана (3799) ова идеја се нашла пред одборницима скупштине 2009. године која је донела скупштинску одлуку да се фестивал обнови. Занимљиво је да су за ту одлуку гласали одборници и опозиције па је она била једногласна. Прва обновљена манифестација одржана је већ наредне године и изазвала је велику пажњу јавности. Од тада је број посетилаца вртоглаво растао, а фестивал је убрзао постао бренд не само Ивањице већ и Србије због чега га је Туристичка организација Србије уврстила међу пет најбољих манифестација у земљи.

 

Сакупили потписе за обнављање Нушићијаде, Миодраг Коцић и Милан Поледица , фото: ГЗС

,,Оснивачи ове сјајне идеје, која се показала као одлична, су Милан Поледица, који је и реално најзаслужнији за обнављање манифестације”, каже Миодраг Коцић који је са Поледицом био члан иницијативног одбора.

,,Он је сакупио све нас, а са нама су у првим редовима, који су чинили Иницијативну групу, били Стефан Вучићевић, Ана Милуновић, Милош Јечменица, Драгослав Николић, Невена Милосављевић и Бојана Ћетеновић. Многи су мислили да је то немогуће, причали нам да су обнављање многи покушали. Сећам се да смо на Васкрс кренули у прикупљање потписа, фарбали смо јаја са знаком Нушићијаде и сакупљали потписе. Они који данас манипулишу, били су на другом ћошку и сакупљали потписе за неку партију. Помагали су нам многи Ивањичани. Сећам се, када смо отишли у општину, да предамо пројекат младих људи са намером да га поклонимо граду сачекао нас је заменик председника општине Миломир Зорић који је рекао да већ има још један пројекат неког фестивала у фиоци. Међутим ми смо ушли у скупштинску процедуру због великог броја потписа Ивањичана. Милан Поледица је кум невладине организације КУДЕС и први председник. Велику помоћ тада је пружио Радомир Ристић, тадашњи председник општине који нам је дао максималну подршку," прича Миодраг Коцић - Коца један од неколико чланова Иницијативног одбора који истиче велику захвалност волонтерима који су била тада и сада укључени у организацију.

,,Не могу да не поменем те људе, који су несебично давали своје време и труд како би све успело. Заслужни су колико и ми," каже Коцић за ГЗС.

 

ПУЧ У КУДЕС-у, Поледица: Кудес доноси незаконите одлуке

Међутим већ 2012. године долази до превирања у Кудес-у где се мења руководство. Оснивачи се потискују и напуштају док диригентску палицу преузимају неки други људи, којима како ствари данас стоје, изгледа није била иста намера као оснивачима.

,,Напустили смо КУДЕС због туђег безобразлука јер целокупан рад свих учесника неко покушава да присвоји и припише себи, не схватајући да успех припада целом граду чији је уствари и фестивал. Ми се због тога ни једног тренутка нисмо залагали да фестивал упишемо на наше име, ми смо га само обновили. О оснивању из 1968. постоји обимна документација а ми смо из тога црпили све идеје, лого, прогласе, бине округло па на ћоше, сва сценска и идејна решења. И увек ћу бити у убеђењу да Нушићијада припада Ивањици. Данашња ситуација у којој неки причају о поштењу и моралу говори да ту нема ни једног ни другог. Дорћолске и приватне Нушићајаде су начин да се изманипулише јавност и уметници. Ја не кривим уметнике, мислим да ће схватити манипулацију и вратити се онде где припадају. Нушићијада је ствар Ивањице а не групација и локалне власти. Локална власт која год буде била треба да буде само организатор, то је била наша визија и све друго је на штету Ивањице" категоричан је Коцић.

„Тачно је да смо ја и Коцић понудили оставке када су Вера Јовановић и Драгана Илић потегле питање заштите и регистрације Нушићијаде на нечије име јер смо били револтирани тим чином. Небитно је да ли су хтели да то учине на њихово име или на КУДЕС. Оснивач је Дом културе у време када нисмо били ни рођени, и ту се ставља тачка" каже Коцић.

Коцић: Елиминисани смо јер смо сматрали да Нушићијада припада Ивањичанима а не Кудесу, фото: ГЗС

,,Скупштина КУДЕС - а броји по Статуту десет чланова. Моја и Коцићева оставка коју никада нисам предао и потписао усвојена је на Скупштини КУДЕС – а којој је присуствовало четири члана удружења, иако је за кворум потребно шест гласова. Дакле, седница није могла бити ни започета. Од тада па надаље КУДЕС функционише ван закона и све одлуке су нелегалне. Садашњи КУДЕС нема никакве везе са оним који је обновио манифестацију, ни по чланству, идејама нити моралу. Чак ни у овом садашњем КУДЕС - у група која организује приватну дорћолску Нушићијаду нема већину и раде на своју руку, без Скупштине и легалних одлука КУДЕС – а", каже Милан Поледица идејни творац и први председник невладине организације који је како тврди незаконито смењен. Поледица каже да је седиште удружења од осњивања било у ивањичком Дому културе, али је волшебно и нечијом одлуком пребачено у Београд, што јасно говори о намерама.

,,То је сада београдско а не ивањичко удружење, и потпуно супротно са нашим оснивачким циљевима о културној децентрализацији (КУДЕС)”, тврди Поледица.

 

Поледица: Ситуација око ауторских права је јасна

,,Нушићијада је основана 1968. године, организована од стране Дома културе у Ивањици и он јединио полаже формална права бренда Нушићијада. Али, неформални власници су грађани Ивањице! Свако ко је рођен након оснивања старе, не може полагати никаква права на обновљену и сваки покушај да се заштити на лично или било које друго име је покушај крађе од грађана Ивањице. Када смо образлагали пројекат пред одборницима приликом оснивања, инсистирали смо на томе да осбнављамо стару Нушићијаду и од тада користили

 

Милан Поледица: Кудес доносе незаконите одлуке, садашњи представници немају већину у организацији, фото: ГЗС

име и лого манифестације”, изричит је Поледица.

Општина Ивањица није ништа преотела она је ту од самог почетка партнер и главни финансијер, на крају враћена је одлуком Скупштине. Председник општине од саме обнове је ту по сили функције и председник организационог одбора и њен први човек То нема никакве везе са политиком и странкама, а доказ за то је што су за то кључеве општине Нушићу предавала тројица председника (Ристић, Зорић и Лазовић), што значи, да када грађани бирају председника општине бирају и председника Организационог одбора. Тврдим као оснивач да манифестација припада грађанима и потребно је да јачамо институције које их представљају а не да се нешто што им припада отима и приватизује", категоричан је Поледица.

 

Вера Јовановић: Нушићијада припада нама

Били смо у избеглиштву јер нас је општина истера из сопственог фестивала. Без обзира што је то немогуће у једној правној држави овде се десили то да је одређена сила избацила оног који је титулар фестивала, тврди Вера Јовановић која је у КУДЕС без функције

 

Вера Јовановић - Кудес: Нушићијада формално правно припада нама, фото: ГЗС

али многи тврде да је алфа и омега у организацији.

ГЗС: На основу чега тврдите да је фестивал ваш?

Јако избегавамо да зовемо фестивал нашим, ми смо њега створили и правили за грађанство за публикуза читаву земљу, а касније за регион. Ми смо га обновили и дали смо му потпуно ново и другачије рухо. Тако да је он у односу на филмски фестивал из `60 и `70 постао колаж фестивал бројних уметничких формиса неким задржаним старим али и са новим елементима. Такав концепт заштићен је да се управо овако нешто деси.

ГЗС: Од кога је заштићен јер у Кудесу кажу да су били асполутно против тога и да фестивал припада Ивањици и да се Кудес распао управо због тога?

Можда сте причали са неким од оснивача који су изашли 2012. Господин Поледица и Коцић су изашли пред Нушићијаду 2012. Самовљно су изашли из организације. А све оно што се дешавало после тога у Кудесу није више оно где они могу да вам буду релевантни саговорници.

ГЗС: Који број чланова чини скупштина?

Не знам који је то број. То је десетак активних чланова , шест, седам почасних чланова и један члан у мировању. Незнам тачан број.

ГЗС: Када је одржана последња Скупштина организације?

Не знам тачно, мислим да је била у фебруару или марту ове године нисам сигурна.

ГЗС: Имам документ да сте након обнављања Нушићијаде а то је верификовала и скупштина, потписали и партнерски однос са општином Ивањица, Туристичком и Дом културе?

Ви имате папир које дефинише наше партнерство. Ми смо избачени из тог партнерства и без икаквог правно формалног разлога.

ГЗС: Замник председника општине каже да сте ви изашли оног тренутка када су они предложили да мора да се формира рачун са којег новац може да се диже само уз сагласност сва четри партнера,такође на исти начин да се закључују уговори?

Шта је вама рекао заменик председника општине ја не знам, али знам да ми као Кудес годинама уназад не користимо општинска средства. Да ли ви знате, да се буџет општине реализује годинама преко Дома културе и Кудес није надлежан за та средства. Ми јесмо заједнички распоређивали те трошкове, али то је једна неистина да ми нисмо транспаретно располагали новцем. Дом културе је овог пута реализовао општинска средсва која су када је Кудес прибављао остала средства била дупло мања него што су данас.

ГЗС: Ко је вама рекао да више не можете да будете партнер?

Ми смо упорно слали дописе. Да ли сте чули говор председника општине на скупштини где саопштава да Кудес нема никакве ингеренције више.

ГЗС: Да ли је вама неко написмено дао неки допис?

Он је то рекао на Скупштини . То је јавна реч на највишем телу. То је тамо речено.То стоји као документ и то шта више и то је био неки финални израз воље општине наше која нам је одбила партнерство и укључила другу локалну организацију само ради аплицирања средствима државним и тако смо искључени из онога што смо радили годинама уназад.

ГЗС: Шта је са бином „Округло па на ћоше”. Они кажу да су украси, костими и бина нестали. Били су приморани да све раде и купују месец дана пред Нушићијаду ново јер је то нестало?

Они кажу да је бина нестала! Ми смо пре 20 дана отишли у Дарекс где су нама стајале заједно ствари које смо ми заједнички куповали и плаћали и добијали као донације као и оно што је општина набављала. И видели да доле бине нема. Онда су мени рекли да је та бина на неким од саборима у Приликама, буковици или другим. Два дана сам разговарала са помоћницима председника општине да питам где је бина. Ненад Главоњић и Александар Радоњић су ми рекли да је бина тренутно у Комуналном и да уколико ми то желимо, да ће она нама бити враћена. То је иначе бина коју је Кудес платио рецимо 2013. својим средствима.

ГЗС: Нема бине, нема костима и расвета?

Расвета коју ми имамо добављена смо набавили као донацију 2012.

ГЗС: Да рашчистимо, нисте самовољно изашли от тврдите већ истерани?

Једино сам ја лично, након што је председник општине обелоданио да избацује Кудес, а они задржали само мене у Организационом одбору који притом нису формирали у договору са Кудесом већ направили одбор од 17 чланова где од представника Кудеса сам била само ја, а у том тренутку нисам била ни председница Кудеса ни његов правни заступник. Када смо ми разговарали, нама је речено да наша председница не може да буде у Организационом одбору, то нам је рекао Момчило Митровић, без образложења. Када смо се ми помирили и изашли са нашим саопштењем, тада се десило то што се десило и нико нам није јавио да нисмо избачени. Онда сам ја након тога поднела остаавку у том Организационом одбору, јер би била покриће за једну лакрдију.

ГЗС:Ко је по вама власник Нушићијаде?

Правно формално то је Кудес.

ГЗС: Када сте то уписали и да ли се чланство сложило?

Чланство се сложило 2013. је заштићен концепт, 2017. жиг и име. Сагласност нам је дао Нушићев потомак и имамо доказ.

 

Нешо Нушић: Нишићијада припада Ивањичанима

Међутим, управитељ „Нушић” фондације, Небојша Нушић и један од директних потомака

 

Небојша Нушић: Ствар је јасна, Нушићијада је ивањичка, фото: ГЗС

славног писца мисли другачије

ГЗС: Чија је по вама Нушићијада? И да ли је истина као што тврде појединци из КУДЕС-а да сте у суштини ви њима то предали?

Нушић: Прва ствар, ја за ту информацију не знам. А друго, ја не могу ни да им дам право на Нушићијаду. Нушићијада пре свега као манифестација грађана Ивањице и то се види јер су грађани Ивањице препознали кроз Нушићијаду једну манифестацију коју су подржали. КУДЕС је давао једну ноту томе и ово једноставно мислим да није добро зато што су и они Ивањичани ..... прво ова информација није тачна нити сам им дао ни ти имам право да дам.

Знате шта то је манифестација Ивањице и ви видите кроз волонтере, кроз грађане колико они имају један позитиван приступ манифестацији. Тако да то гостопримство може да направи само ова средина.

 

Умножавање проблема, лични интереси или политика?

КУДЕС је ове године у знак револта а затим под фирмом прогнаника на Дорћол плацу организовао паралелну Нушићијаду а други део на приватном имању удаљеном седам километара од Ивањице, у месту Бедина Варош где је присуствовало неколико стотина посетилаца.

Ту се појавило неколико заиста врсних хумориста који су пожељни и потребни Ивањици и правој Нушићијади, али су пристигли и поједини опозициони лидери због чега је одметнута или прогнана Нушићијада добила политичку конотацију.

 

Поледица: Прва Нушићијада за пример

Један од иницијатора обновљене Нушићијаде и први председник КУДЕСа каже да ће по свом програмском садржају остати упамћена прва манифестација.

,,Био сам председник али то ништа није значило јер смо сви били исти и веома јединствени. Ако вам кажем ко је све учествовао биће Вам јасно.Звонко Богдан, Цуне Гојковић, Мерима Његомир, Васил Хаџиманов, Народно позориште из Београда, Филхармонија младих, Петар Божовић, Петар Краљ, Пендула и пријатељи, Сара Марјановић, Ошишани Јеж, Вондер Стринг Квартет, Луткарско позориште, Ожалошћено позориште, Госпођа министарка, само су део програма који је коштао непуна три милиона динара, одмах након мог одласка све је коштало три пута више а данас чак непуних петнест милиона" каже Поледица.

ГЗС

 

Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 126.315.129 посета
Тренутно на сајту: 148 посетилац(a)