Десета „Нушићијада” вечерас отворена договором да се поправи његова улица у Ивањици 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Десета „Нушићијада” вечерас отворена договором да се поправи његова улица у Ивањици
Trenutno na sajtu: 389       |       Podeli:
23.08.2019 | 0 коментар(а)



Ивањица – На позорници „Округло па на ћоше” избарани председник Ивањице Зоран Лазовић тражио је од
Велико интересовање за Нушићијаду, фото: ГЗС

окупљеног народа сагласност да привремено, на три дана, кључеве града преда самопроглашеном колеги Браниславу Нушићу (глумац Милан Милосављевић), али је имао и примедбу:

Он је чудо од човека, за десет година успео је да вам се подвуче под кожу и стекне право на кључеве. Нисам срео никога ко је толико жедан и гладан власти – казао је Лазовић, Нудећи тај симбол власти Нушићу, јер су грађани и гости једногласно тако одлучили.

Председник општине Лазовић, фото: ГЗС

Нушић, међутим, није хтео олако да се прихвати кључа, постављајући један претходни услов:

- Данас сам прошао једином улицом у Ивањици која носи моје име, и умало нисам сломио штап, ногу и врат. Али, зато Његошева улица сва сија. Нисам више сигуран да ли сам дошао на „Нушићијаду” или „Његошијаду”.

Лазовић је, хтео не хтео, са позорнице обећао да ће радови у улици која носи име славног комедиографа почети колико 1. септембра. 

Глумац Милан Милосављевић, фото: ГЗС

Тако је, ето, изгледала завршница отварања десете „Нушићијаде” на коју су Лазовић и Нушић дошли заједно фијакером, пројездивши улицама овог места. биле су начичкане девојкама у староварошким мкостимима из пишчевог доба, ту се нашао и добошар Саво Јевђевић (78) из Прилика, а посело је почело старим српским колом у које су се ухватиле ивањичке моме, одевене у шалваре и јелеке.

Велики пљесак из народних редова добио је и један Немац. Привредник Јорг Хенскенс за почасни грађанин Ивањице, па је радо стао за микрофон на позорници и проговорио на српском: 

Фото: ГЗС

-  Радујем се што сам овде, много волим Србију а највише Ивањицу. Сваки град на свету има неку своју манифестацију, једни славе храну, други пиће, а ви славите хумор, што је фасцинантно. Заљубљен сам у Ивањицу и природу овог краја, и у животу нема ничег лепшег од насмејаних људи.

Уследила је, дабоме, и здравица на отварању коју је, уз буклију, низао Младомир Млађо Протић из Милићевог села код Пожеге:

„Од Јована Златоуста гледам како стоје уста кад изрекнем које слово, да не буде тешко, болно. и не повредим осећања мог народа од сто рана. То сам мого уз логику и Нушићеву реторику, да обзнаним српска чеда, да их господ бар погледа.”

Одатле су кренула кола и песме, с тим што је Нушић претходно саопштио да више не пише поезију, откако је због песме „Два раба” заглавио у затвору на две године.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


otvaranje nusicijada

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.768.504 посета
Тренутно на сајту: 390 посетилац(a)