Издања чачанске Библиотеке на 64. Mеђународном сајму књига 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji             

 
Издања чачанске Библиотеке на 64. Mеђународном сајму књига
Trenutno na sajtu: 641       |       Podeli:
24.10.2019 | 0 коментар(а)



Чачак/Београд - Традиционално представљање издавачке продукције чачанске Библиотеке на Међународном сајму књига у Београду,

ове године протекло је у знаку обележавања значајних јубилеја – педесетогодишњице од објављивања прве публикације у издању ове установе и изласка 50. броја листа „Дисово пролеће”, који од 1971. године континуирано прати песничку манифестацију у Дисовом завичају, наводи се у саопштењу. Тим поводом, у уторак, 22. октобра, на Платоу београдског Сајма, издања Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” објављена у току 56. Дисових свечаности представили су Ђорђо Сладоје, добитник Дисове награде за 2019. годину, Милица Шпадијер, овогодишњи лауреат Награде „Млади Дис”, др Драган Хамовић и Урош Ристановић, уз учешће др Богдана Трифуновића и Оливере Недељковић из чачанске Библиотеке.

Обраћајући се публици, др Богдан Трифуновић, директор Библиотеке која носи Дисово име, указао је на углед који је у оквиру своје богате и разноврсне делатности ова установа стекла и као издавач. О најновијим издањима говорила је библиотекар-саветник Оливера Недељковић, осветљавајући концепцију и садржај актуелног броја листа „Дисово пролеће” и указујући на документарност и визуелну димензију каталога изложбе „Лирско успење Ђорђа Сладоја”, чији је аутор библиотекар Марија Радуловић. Нарочито је истакнута вредност коју као својеврсна ауторска песничка ретроспектива има књига изабраних и нових песама „Одлагање одласка” Ђорђа Сладоја, штампана као 44. књига у Библиотеци „Књига госта” са поговором проф. др Јована Делића, из које је овогодишњи добитник Дисовог песничког признања надахнуто казивао стихове.

Урош Ристановић, члан овогодишњег Жирија за доделу Награде „Млади Дис” нагласио је нужност афирмације стваралаштва младих књижевника, скрећући пажњу читалаца на прву песничку збирку Милице Шпадијер (1989) насловљену „Шар-планина”, одабрану као најбољи рукопис пристигао на традиционални конкурс за прво поетско остварење стваралаца до 31 године, која је управо објављена у едицији „Токови”. Песникиња је захвалила издавачу и сарадницима који су допринели да њен рукопис буде уобличен у књигу и прочитала две песме.

На 64. Међународном београдском сајму књига представљен је и зборник радова са Научног скупа „Прилози за поетику Бранислава Петровића”, одржаног 10. маја 2018. године у Чачку. О овом значајном подухвату који је резултат сарадње Института за књижевност и уметност из Београда и чачанске Библиотеке, говорио је др Драган Хамовић, уредник издања, нарочито истичући улогу чачанске Библиотеке у неговању раскошне завичајне књижевне баштине.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.160.241 посета
Тренутно на сајту: 641 посетилац(a)