Непокретно културно добро чува се у центру града на Морави 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Непокретно културно добро чува се у центру града на Морави
Trenutno na sajtu: 318       |       Podeli:
22.05.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Једна од најстаријих грађевина у Чачку је зграда Окружног начелства, а далеке 1875. године подигао ју је индустријалац Фердинанд Крен,
Фото: РИНА

са тадашњим великим зидаром Јевремом Савићем. Све до 1967. године ову рустичну грађевину користио је суд, а данас је ту смештена служба рачуновдства за све установе културе у Чачку, као и канцеларије, депои и Галерија Народног музеја.

Од 18. маја започети су радови на њеној реконтрукцији, па ће након неколико деценија стара зграда добити ново рухо.

 

Делфина Рајић, директор Народног музеја у Чачку, фото: РИНА


„Ова зграда убраја се у најлепше и највеће грађевине које су подигнуте у тадашњој Србији. Време је узело свој данак, тако да ће бити урађена нова фасада, а све у складу са препорукама надлежних институција које воде рачуна о непокретним културним добрима. Предвиђено је пажљиво скидање свих оштећених слојева, завршиће се поправке и обраде, а све коришћене боје морају бити без агрегата", рекла је за РИНУ Делфина Рајић, директор Народног музеја у Чачку.


Ктитор овог здања, Фердинанд Крен, рођен је у Руми, али је као двадесетрогодишњи младић са братом дошао у град на Морави и постао један од његових најзаслужнијих грађана. У Чачку је 1850. године отворио прву пивару, у којој се касније производио и надалеко чувени коњак. Основао је и помагао градски фонд за помоћ ђацима, стрељачки клуб и иницирао изградњу споменика Танаску Рајићу.


„Фердинад Крен у Чачак је донео много тога, био је иноватор у сваком смислу. Са њим су стигли пиво, али и прве позоришне представе, егзотичне биљке и ботаничка башта. Кренови су били велики неимари, и иза њих је остало на десетине кућа, индустријских и угоститељских објеката", изјавио је Гвозден Оташевић, новинар "Политике", и одличан познавалац свих прича из "чачанксе чаршије".


Међутим оно по чему Чачани највише памте Крена, свакако јесте зграда Окружног начелства, а њена реконструкција похвално је прихваћена од свих. Планирано је да радови на спољним зидовима трају два месеца, а за њих је из буџета града издвојено 5,2 милиона динара.


РИНА (ГЗС)




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


FERNINAD KREN CACAK DELFINA RAJIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.379.678 посета
Тренутно на сајту: 319 посетилац(a)