Јабуке из Миоковаца уместо на руско тржиште, ове године први пут стижу до Индије 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Јабуке из Миоковаца уместо на руско тржиште, ове године први пут стижу до Индије
Trenutno na sajtu: 490       |       Podeli:
21.03.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Тренутна ситуација у Украјини створила је велике проблеме воћарима у Србији, јер годинама уназад велике количине јабука,
Јабуке из Миоковаца уместо на руско тржиште, ове године први пут стижу до Индије, Фото: РИНА

трешања, јагода пласиране су на руско и тржиште ЕУ. Привредна комора Србије разматра могућности извоза српског воћа у друге земље, а у оптицају су УАЕ, Саудијска Арабија, Марока, Египта, али и далека попут Индије. Воћара из Чачка, Дарка Топаловића, ови проблеми су донекле заобишли јер је он још пре пар година одлучио да купцима из Русије каже не, преноси РИНА.


"Годинама уназад сам пословао са Русијом, али ту је врло често долазило до бројних проблема. Из године у годину постајали су све ригорознији, почели да гледају и најситнију пецку на јабукама и дешавало се да врате пуне камионе робе. Зато сам одлучио да своје воће ивозим како на домаће, тако и на нека далека тржишта која су се у последњих годину дана појавила као опција. Све су прилике да ће моје воће по први пут завршити и у Индији. Преговори су у току, а у питању је извоз углавном црвене сорте јабука", каже за РИНУ Дарко који у селу Миоковци има хектаре под засадима.


Воћари се уздају у добру откупну цену јабука јер годинама уназад на другим врстама попут кајсија и шљива немају рачуницу, већ су отишли у дебео минус. Оно што једино прижељкују јесу повољни временски услови, јер врло често град десеткује велику количину рода.


"Због лоших временских услова дешава се да имамо мање прве класе, па доста робе оде у прераду. Оно што је прва класа иде у хладњаче. Прошле године код оних који су правилно примењивали агротехничке мере и имали противградну заштиту род је био никад бољи", каже Топаловић.


Иако су до сада врата источних земаља била отворена само за јагодичасто воће, највише малине а затим и купине, све су прилике да ће по први пут тим стазама кренути и црвени делишес из чачанског краја. Из ПКС наводе да се разматра већи извоз српске робе и а тржиште голфског залива.

Према последњима статистичким подацима У Србији се јабука узгаја на 28.000 хектара, а годишња производња зависно од временских услова и примењених агротехничких мера, је око 500.000 тона.

 

 

 

ГЗС / РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.112.874 посета
Тренутно на сајту: 491 посетилац(a)