Рано је да причамо о колективном имунитету: Др Срђа Јанковић о порасту броја заражених вирусом корона 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Рано је да причамо о колективном имунитету: Др Срђа Јанковић о порасту броја заражених вирусом корона
Trenutno na sajtu: 534       |       Podeli:
05.07.2020 | 0 коментар(а)



Слободно можемо да кажемо да је попуштање мера које није било апсолутно, него је замењено препорукама, а тада је епидемиолошка

ситуација то допуштала, сада можемо да видимо да је то било варљиво јер је вируса било довољно да се омогући ново разбуктавање. Свака земља се суочила са тим у сличним условима – рекао је имунолог др Срђа Јанковић гостујући у јутарњем програму телевизије Пинк.

 

Он је истакао и да не подржава стицање колективног имунитета "краћим путем".

 

- Ми се надамо да сада достижемо врхунац овог таласа, како год га звали. Морам да кажем да не саветујем и не подржавам да се пречицом иде ка колективном имунитету, а није сигурно ни да ћемо га досегнути брже ако се више људи зарази. То би била скупља мера – додао је др Јанковић.

 

Говорећи о јачини вируса др Јанковић је истакао да је очигледно да он није ослабио.

 

- Ново погоршавање наступа већ сада, а већином смо очекивали да то дође на јесен. У многим земљама света, на северној полулопти постоји сада, преко лета, пораст броја новооболелих. Свуда где постоје контакти постоји ризик у свако доба године. Јесмо бележили јењавање епидемије, али сада имамо поновно разбуктавање, не можемо да кажемо да је вирус ослабио – истакао је др Јанковић.

 

Два битна фактора

 

Он је објаснио и да тежих клиничких слика има међу здравственим радницима јер су они више изложени вирусу.

 

- Количина вируса која се унесе јесте битна, то је један од фактора. Други фактор који је доминантан је пут заражавања, окупљања где је већи број људи, те због тога има више младих међу оболелима. Ризичне групе и фактори ризика за некога, под истим условима, већи ризик имају хронично оболели. Оно што можда највише плаши у вези са вирусом је елемент неизвесности, и ако смо здраве особе, неки од нас, а нико не зна ко може да избуче дебљи крај, због неке предиспозиције, и не знамо колика је наша отпорност у свим аспектима имунског система – рекао је др Јанковић.

 

"Вакцине неће бити још најмање годину дана"

 

Када је реч о вакцини он је истакао да је вероватно неће бити још најмање годину до годину и по дана без обзира на то што би она технички могла брже да се направи.

 

- У суштини постоји преко 100 потенцијалних вакцина које су у разним фазама студија. Нека може да се покаже као делотворна и безбедна. Те студије морају да се заврше уз поштовање етичких начела, процес мора да се убрза јер неки трају и од пет до 10 година. Може да буде регистрована, али када достигнемо фазу да можемо рутински да је користимо – објаснио је др Јанковић и нагласио да за сваку студију мора да постоји довољан број доказа да је вакцина пре свега безбедна и делотворна за коришћење.

Поред корона вируса од кога прети опаснос и на јесен, ту је и сезонски грип. Доктор Јанковић напомиње да је вакцинација „апсолутно пожељна“ када је реч о сезонском грипу.

Ако имамо две болести која ће нас ударити на јесен, код грипа имамо ситуацију да је вакцина безбедна али делотворност је делимична. Када би се сви вакцинисали и они којима је вакцина препоручена, колективно ћемо стећи заштиту од грипа, а када ударе и корона и грип имамо спремну одбрану барем од једног противника - објаснио је он. 

ГЗС/ Блиц, Новости

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


doktor korona imunitet

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.107.314 посета
Тренутно на сајту: 535 посетилац(a)