Усвојен други ребаланс буџета општине Прибој  


Усвојен други ребаланс буџета општине Прибој
18.10.2019 08:07 | 0 коментар(а)Прибој - Усклађујући приходе и расходе буџета, према потребама које се очекују до краја године, одборници СО Прибој,

усвојили су други ребаланс буџета општине Прибој, који је сада већи за 2,6 одсто или за 34 милиона и 504 хиљаде динара, па тако буџет локалне самоуправе у Прибоју сада износи 1.362.659.508 динара, наводи се на сајту Општине Прибој.

Како је образложио Славиша Јањушевић, руководилац одељења за друштвене делатности, финасије и буџет, повећање се пре свега се односи на трансферна средства од Републике, за опремање простора за будући Регионални иновациони стартап центар, затим за одржавање музичко - туристичке манифестације Лим фест, кориговање зарада односно законом дозвољеног повећања плата крајем године, под одлуци Министарства финасија за запослене у одређеним јавним установама, али и одустајање од појединих инвестиција, као што је реконструкција зграде Општинске управе у Прибоју или изградња планиране саобраћајне инфраструктуре - истакао је Јањушевић.

Локални парламент јендогласно је прихватио и Извештај независног ревизора о извршеној екстерној ревизији завршног рачуна општине Прибој, односно консолидовани финасиијски извештаји на дан 31. децембра 2018. године, уз препоруке да се у власништво Општинске управе пренесе имовина бивше Дирекције, и да се, када се, наравно за то створе законски услови, попуне радна места - локалног интерног ревизора и буџетског инспектора .

Сходно закону о територијалној организацији Србије покренута је иницијатива да се у насељена места у општини Прибој, којих сада има 34, уврсте још два - Крајчиновићи и Саставци, као центри две месне заједнице, затим да се из регистра катастарских општина, којих сада у Прибоју има 24, брише КО Заостро, јер се више не налази у катастарском операту, и да се исправи словна грешка у називу насељеног места Пожегрмац.

Без расправе,а у складу са законским решењима, прихваћена је и Одлука о уређењу и организацији, као и Правилник о ситематизацији радних места, у Општинском правобранилаштву.

Одборници СО Прибој дали су и позитивно мишљење о Стратегији безбедности саобраћаја на путевима у општини Прибој, као и Акционом плану за њено спровођење до 2024. године, а према речима Драга Дробњаковића, председника Општинског савета за саобраћај, план је илити жељено стање за наредних пет година, - уз побољшање саобраћајне инфраструктуре и подизање свести на виши безбедносни ниво свих ученсика у саобраћају - буде година без иједног погинулог, посебно деце, и уз што мањи број тешко, па и лакше повређених лица у саобраћајним удесима.

Локални парламент подржао је и идеју о наставку реконструкције и модернизације јавне расвете у општини Прибој, применом мера уштеде енергије са Лед технологијом, кроз Уговор о јавно-приватном партнерству, на који сагласност даје и Министарство привреде и локална самоуправа. Према речима општинског енергетског менаџера Марка Јањушевића, ранијим пројектом ЕУ и локалне самоуправе, лед расветом је замењено 550 сијалица, а преостало је још око 2000, што је план да се уради кроз предложени уговор о јавном приватном партнерству, јер су уштеде и енергије и новца велике, а побољшава се и функционалност досадашње јавне расвете.

Скупштина је разматрала Извештај о раду ПУ Невен и План рада за текућу годину. Охрабрује чињеница да се број деце, корисника ове установе, повећава,о чему говори и листа чекања од 50-оро деце,да се стварају и нови просторни услови,и повећава енергетска ефикасност,кроз реализацију неколико значајних пројекта, уз финасијску подршку донатора и локалне самоуправе. У току је и реализација двогодишњег пројекта ЕУ и Министарства просвете,где ће кроз едукације, сви стучни сарадници, у овој установи,приступити новим основама рада васпитача са децом - истакла је директорка ове установе Јасна Којадиновић.

Одборници СО Прибој на свом 22. заседању у овом сазиву, донели су и неколико кадровских решења, од оснивања Општинског савета родигтеља, до разрешења и именовања чланова школских одбора готово свих основних и средњих школа у нашој општини, који долазе из редова родитеља, јер су њихова деца завршила школовање у тим образовним установама.

На одобрничко питање Ларисе Караосмановић о стању клизишта Глишина вода и о предузетим корацаима, да се оно санира, а грађани и учесници у саобраћају заштите, од последица могућег драстичнијег померања тла, на самој седници, одговорио је председник СО Прибој Борис Мрдовић, у функцији начелника општинског Штаба за ванредне ситуације. Мрдовић је подсетио, да се општински Штаб и руководство Општине налазе у готово свакодневним контактима са надлежним републичким институцијама, јер ово није надлежност локалне самоуправе, већ су носиооци овог посла Сектор за ванредне ситауције МУП-а Србије, као и директни корисници Железнице и Путеви Србије, као и Србијаводе. Обавеза локалне самоуправе је да, у циљу заштите својих грађана и свих учесника у саобраћају, стално иницира прати стање клизишта све до трајног решавања овог проблема - закључио је Мрдовић.

И 22. заседање локалног парламента у Прибоју, као готово и сва досадашња у овом сазиву, било је конструктивно и ефикасно. Све одлуке донете су једногласно, а комплетна седница, са расправом по свих 17 тачака дневног реда, трајала је тек нешто више од 60 минута.

ГЗС

Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 85.592.268 посета
Тренутно на сајту: 131 посетилац(a)