Душан Цогољевић изабран једногласно за председника ШСС 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Душан Цогољевић изабран једногласно за председника ШСС
Trenutno na sajtu: 633       |       Podeli:
02.05.2018 | 0 коментар(а)



После две и по године судских спорова и борбе за власт коначно смо добили неспорно легалне руководиоце наших шаховских савеза.

Најзначајнија је једногласна одлука 42 присутна делегата (од укупно 45) Скупштине шаховског савеза Србије да кровну организацију води др Душан Цогољевић (ШК Јелица ПЕП), искусни привредник, који је своје добре намере у шаху доказао спровођењем многих квалитетних манифестација и акција, имајући националне интересе испред личних. Једоногласни избор би требао да значи да су шаховски савези Војводине, Београда и Централне Србије прихватили Цогољевићев план рада, а тиме и централизацију правила која треба да донесе нови статут, по коме више не би имали три шаховске државе у једној. С обзиром на чињеницу да је председник ШСС донекле усамљен, као један од малобројних нових лица, питали смо га на које адуте рачуна у спровођењу уједињења које се до сада показало као тешко достижан циљ.

-Ослањам се пре свега на своје вишегодишње радно искуство у привреди и високом образовању, кроз 43 године радног стажа. Био сам на разним руководећим местима и у власничким структурама у образовању, стекао сам довољно знања да се носим са оваквим приликама. Статут ШСС мора да буде темељ рада, у чијем програму је већ предвиђено да се формирају различита стручна тела, са квалитетним људима који ће давати предлоге председнику и Управном одбору. У мају почињемо са радом на новом статуту, надам се да можемо да га завршимо за три месеца, систем такмичења, посебно екипних, мора да се промени и усклади. Не може, на пример, у једном савезу победа да доноси два бода, а у другом три, да не говорим о многим другим разликама. Предлог је да Прва лига Србије има десет клубова, а у Друга 12. Желим да у мом мандату ШСС достигне добар део онога што смо некад били: да се уреди и систем такмичења и односи унутар ШСС, да се врати култ репрезентације на свим нивоима, да под заставу ШСС ставимо најуспешније делове шаховске игре, проблемски шах и универзитетски шах - објашњава др Цогољевић.

Старијим љубитељима шаха име Душана Цогољевића (63) не значи много, али млађи знају да је све што је организовао и урадио у протеклих 10 година било добро. А урадио је много, не само са матичним клубом Јелицом ПЕП из Горачића, ослањајући се на клупског стратега Небојшу Баралића, нашег највреднијег шаховског организатора. Обојицу везују две кљулне особине, добре намере и и велика енергија за нове планове. Јелица ПЕП је настала под окриљем Високе школе за пословну економију и предузетништво ПЕП, чији је Цогољевић оснивач, па је шах везала са образовање. За Јелицу ПЕП играју искључиво млади: Борки Предојевић, Бобан Богосављевић, затим наше нове наде Милан Зајић, Марко Ненезић, Милош Рогановић, Вук Ђорђевић и Михајло Радовановић. Прошле године то је била најмлађа прволигашка екипа, са просеком 22 године. У женској екипи вишеструких државних шампиона су листом кандидаткиње за репрезентацију: Марија Ракић, Јована Ерић, Адела Великић, Теодора Ињац и Тијана Благојевић, а већи део тог тима припада универзитетској репрезентацији, коју ПЕП свесрдно помаже и која никада није имала ниво као протеклих година. Поред Јелице, ПЕП је спонзор Слободе из Деспотовца чија је женска екипа прошле године ушла у Прву лигу, мушка је у Другој. Овакви резултати су препоручили Цогољевића и његове сараднике, те су, зачудо, добили поверење свих зараћених страна у нашем шаху. Проблема, међутим, има на претек.

-Невољно сам ушао у све ово, јер за ових десетак година које сам у шаху, није направљен никакав помак. Пре три године су ми појединци из сва три савеза нудили да се кандидујем, али због својих приватних, одговорних послова, нисам био спреман. Последње две-три године односи су се толико пореметили, а два савеза су се одметнула од ШСС и урушила читав систем. И дан данас стоје тужбе на суду, а не зна се када ће пресуде бити коначне и правоснажне. Стање се толико урушило да ми је то био изазов да покушам, ако могу на било који начин нешто да променим набоље. Ново руководство ће сигурно раскинути са начином рада који је вођен предходне две године и покушаћемо да кренемо из почетка

-Који су ургентни проблеми? - Прво морамо да финансијски консолидујемо савез. Незванично се говори да је дуг 100.000 евра. Од чега 50.000 за ФИДЕ где очекујемо одређену толеранцију. Нису исплаћене зараде запосленима седам месеци, нису плаћене комуналије, обавезе према организаторима појединих такмичења. То ће се утврдити тек кад буде обављена примопредаја. Даље, нужна нам је боља сарадња са Министарством за спорт и омладину како би могло да се аплицира за европска и светска такмичења у наредне 3-4 године. Да покушамо да нађемо генероалног спонзора како за ШСС, тако за поједина такмичења

-Колики сте оптимиста и шта ако не будете успели? - Не бих се упуштао да не верујем у ово што је написано у предлогу рада. Желимо да се консолидујемо у наредних годину дана, да заједнички дефинишемо добар део проблема, а тиме и да их решимо. Поред моје добре воље, све то не зависи само од мене и од свих учесника по савезима. Ако не успем, ја сигурно нећу бити сметња напретку шаха у Србији, него ћу наставити да помажем шах као и до сада. Користим ову прилику да позовем све шахисте и људе добре воље да посете Горачиће 9. и 10. јуна, на Осмом сабору кумова где ћемо свима показати како радимо, а уједно ћемо се и боље упознати.

Извор: Политика




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.957.603 посета
Тренутно на сајту: 633 посетилац(a)