Постављена сигнализација на Стази патријарха Павла од Горње Трепче до манастира Вујан 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Постављена сигнализација на Стази патријарха Павла од Горње Трепче до манастира Вујан
Trenutno na sajtu: 331       |       Podeli:
03.12.2020 | 0 коментар(а)



Чачак – Шумовита планинска стаза некад је била једини и најкраћи пут којим су мештани Горње Трепче стизали до манастира Вујан.
Сигнализација постављена на Стазу патријарха Павла у Горњој Трепчи, фото: РИНА

Али по сведочењу старих туда је пролазио и највољенији српски патријарх Павле који је овде провео део свог монашког живота и у овој наделеко познатој божијој кући се излечио од туберкулозе 1946. године. Дуго је била непроходна, али ове јесени стваљене су ознаке које олакшавају пешачење путницима намерницима. Сигнализацију је поставио млади Чачанин, Стефан Лукић, преноси агенција РИНА.

„Обележено је 30 локација дуж стазе дуге, готово 7 км, за чији прелазак је потребно око два сата. Атомска Бања ГорњаТрепча је од почетка била укључена достављајући све потребне информације за припрему пројекта, као и код трасирања руте", рекао је за РИНУ, Стефан.

Сигнализација постављена на Стазу патријарха Павла у Горњој Трепчи, фото: РИНА

Сигнализација на стази која спаја манастир Вујан и Атомску бању Горњу Трепчу била је први захтевнији и тежи сегмент пројекта, а у другом, на пролеће ће се правити и качити тематске табле са мислима патријарха Павла, и планира се још један крак стазе.

„Овај крај има велики туристички потенцијал, јер се поред атомске бање налазе и изузетни културно историјски споменици, прелепа природа. Изградњом саобраћајница и ваздушних лука у близини, ова локација постаје још привлачнија туристима, па очекујемо да ће уз Овчарско-кабларску клисуру бити носилац наше туристичке понуде“, изјавио је Војин Јаковљевић, директор ТО Чачак из чијег буџета је финансиран цео пројекат.

Да је овом стазом пешачио и патријарх Павле, присећају се мештани који су слушали приче које су се преносиле са колена на колено.

„Причали су ми да је тим путем ишао пешке од манастира до лекара у бању Горњу Трепчу. Ми смо као деца овуда пролазили и надали се да ћемо га можда срести”, прича стари мештанин села Горња Трепча.

Иако су му предвиђали само неколико месеци живота, тад искушеник у манaстиру Гојко Стојчевић, а касније српски патријарх Павле, доживео је исцелење. У знак захвалности ручно је изрезбарио мали дрвени крст који се и данас чува у манастирској ризници као светиња.

Сигнализација постављена на Стазу патријарха Павла у Горњој Трепчи, фото: РИНА

У овом шумадијском селу поносни су што је патријарх оздравио управо овде и да се то не би заборавило мештани су покренули иницијативу да се стаза којом је пролазио назове по њему – Стаза патријарха Павла.

„То је стаза здравља и стаза исецелења. Сигуран сам да за Србе има симболичку вредност. Треба да пратимо стазу патријарху Павла и као појединци и као народ. Сама шетња овуда има лековити значај и даје мир”, каже мештанин Милинко Гојковић.

РИНА (ГЗС)




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


SIGNALIZACIJA STAZA PATRIJARHA PAVLA MANASTIR VUJAN GORNJA TREPCA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.474.408 посета
Тренутно на сајту: 329 посетилац(a)