На Опленцу обележено 204. године од смрти Ђорђа Петровића – Карађорђа 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
На Опленцу обележено 204. године од смрти Ђорђа Петровића – Карађорђа
Trenutno na sajtu: 467       |       Podeli:
25.07.2021 | 0 коментар(а)



Топола – У цркви Светог Ђорђа на Опленцу свечаним полагањем венаца данас је обележено 204. године од смрти Ђорђа Петровића – Карађорђа.

Церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања 204. годишњице од смрти Ђорђа Петровића – Карађорђа вође Првог српског устанка, предводио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и сoцијална питања, Миодраг Капор. 

Фото: ТопПрес

 

Венце је поред државног секретара положила и делегација Министарства одбране и Војске Србије, помоћник министра Министарства унутрашњих послова Жељко Веселиновић, председник Општине Топола Игор Петровић, председник Скупштине општине Топола Владимир Радојковић, управник Задужбине краља Петра Првог на Опленцу Драган Рељић. 

Према речима првог човека општине Топола, припреме су у току и за 16. август када ће се на Опленцу обележити 100 година од смрти краља Петра Првог Карађорђевића. 

Фото: ТопПрес

 

Иначе, на данашњи дан 1817. године вођа Првог српског устанка Ђорђе Петровић Карађорђе је, по повратку у отаџбину из Русије (преко Аустрије) убијен у Радовањском Лугу код Велике Плане, према налогу књаза Милоша Обреновића.  На збору српских првака у Орашцу 14. фебруара 1804. изабран је за „вожда“ у борби против Турака.  После слома устанка 1813. избегао је у Аустрију, затим у Русију, да би по повратку у Србију трагично настрадао. Карађорђе је родоначелник краљевске породице Карађорђевић.

ГЗС/ ТопПрес

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


topola oplenac smrt venci vozd

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.233.629 посета
Тренутно на сајту: 468 посетилац(a)