Водостај Зaовинског језера у опадању, мештани уплашени од покретања клизишта 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Водостај Зaовинског језера у опадању, мештани уплашени од покретања клизишта
Trenutno na sajtu: 333       |       Podeli:
19.04.2021 | 0 коментар(а)



Бајина Башта – Са Заовинског језера на Тари последњих дана стижу слике на којима се види да је поприлично испражњено,

а водостај је према речима мештана, пао на око 840 метара, што је за само десетак више од водостаја у 2019. години када је ситуација била алармантна. Житељи села Заовине истичу да су забринути, јер се плаше потенцијалног покретања клизишта као што је био случај пре две године, преноси агенција РИНА.

„Поново се суочавамо са истим проблемом, ниво језера је опадању и оно што нас нјавише плаши јесте поновно покретања клизишта, што је врло могуће ако се овакво стање настави. Уколико би се то догодило ризикује се обрушавње земље које би изазвало преграђивање језера, а затим би врло лако могло доћи до поплавног таласа. Клизиште сада мирује, али опасност да се покрене уколико додатно опадне ниво језера је изузетно велика“, изјавио је за РИНУ, Милован Јелисавчић из села Заовине.

У овом селу већина становника бави се туризмом, а велико је питање како ће протећи предстојећи празници, јер посетиоци неће доћи, платити смештај како би гледали у полупразно језеро.

„Резервација има много, језеро је овде свакако највећа атракција, па је веома неизвесно да ли ће туристи сада уопште доћи. Једва смо се изборили са проблемом који смо имали 2019. године, па затим са корона вирусом. Боримо се за сваког госта, а туристи кад дођу очекују да виде ону лепоту као на сликама, а онда их дочека потпуна супротност. Голе стрмине и блато“, рекао је Милован.

Спуштањем нивоа језера причињена је штета и рибљем фонду на рибњацима који се налазе у непосредној близини.

„Мрест је остао на сувом и сва млађ је угинула. Угрожен је цео рибљи фонд код нас и у оближњим рибњацима, ситуација је заиста тешка. Ако се овакаво стање настави имаћемо далекосежне последице“, изјавио је Драган Лазић директор рибњака на Заовинксом језеру.

Заовине су реверзибилно језеро Хидроцентрале Бајина Башта, оно прима већу количину воде коју Дрина донесе у језеро Перућац, али из њега испушта и истим цевима је враћа низ планину кад ниво Перућца опадне.

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


zaovisnsko jezero vodostaj

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.474.920 посета
Тренутно на сајту: 334 посетилац(a)