Главни путеви на Рудну проходни, домаћинства пуна туриста 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike             

 
Главни путеви на Рудну проходни, домаћинства пуна туриста
Trenutno na sajtu: 461       |       Podeli:
07.02.2020 | 0 коментар(а)



Краљево - После велике снежне вејавице и олујног ветра, који су трајали пуних 30 сати,

живот на Рудну и истоименој висоравни, удаљених  осамдесетак километара од Краљева, у великој мери је нормализован. Екипе предузећа за путеве из Краљева и Новог Пазара очистиле су прилазне путеве од Студенице и Градца, тако да од јутрос на обе линије нормално функционише аутобуски саобраћај. Проходан је и главни пут на Рудну и ка Бзовику, док би путеви ка засеоцима Дражинићи, Лази, Бубан, Каменска, Џоде и Божићи, према изјавам надлежних, требало да буду очишћени до краја дана.

„Краљевачко и новопазарско предузеће водили су даноноћну борбу против јаког снега и ветра који је правио сметове и преко два метра. Доста посла имали су и монтери Електродистрибуције из Рашке у чијој је надлежности овај крај.  Данас овде живот нормално фунционише, ради амуланта, пошта, родавница, аутобуси на обе линије,према Градцу и Студеници. Верујем да ће током дана бити проходни и путеви према неколико засеока“, каже Раско Милошевић са Рудна.

Иначе Јавно предузећа „Путеви” Краљево на Рудну има свој пункт с дежурном екипом која је спремна да интервенише  кад  код се укаже потреба, с тим што се у ванредним ситуацијама каква је била протеклих дана ангажује  додатна механизација и људство.

„Тако ће бити све док постоји потреба за нашим присуством у овом подголијском крају. Подручје је велико, овде снег готово сваке године напада и преко једног метра, сметови често достижу висину и преко три метра,но и поред тога наш посао обављамо на задовољство мештана.Они тако кажу и њихова нам је оцена најважнија“, истиче Мирко Вуковић, директор краљевачког предузећа за путеве.

Упрокос јаком снегу и ветру који  су протеклих дана захватили рудњанску висораван и цео подголијски крај, тренутно  у домаћинствима која се на Рудну баве сеоским туризмом борави седамдесетак гостију, претежно из Београда и Новог Сада, као и неких других градова и места у Србији. Неке од њих  снежна вејавица је затекла на Рудну, док је њих тридестак стигло јуче и данас, чим се сазнало да су прилазни путеви проходни.

„Код мене је смештено  више од двадест мојих традиционалних гостију. Пуно је деце, која овде редовно проводе зимски распуст. Сви су одушевљени климом, смештајем у брвнарама, стазама за скијање, санкање и шетњу, домаћом храном. Снежна вејавица није покварила њихово расположење, јер они добро знају  да поред свих благодети зима на Рудну може да буде и сурова, срећом никада не траје дуго“, аже Милијана Шеклер, која је са супругом Богољубом прва у крају у свом домаћинству угостила туристе и наше земље али и држава са свих континената.

По двадесетак гостију имају и породице Сретовић и Милошевић, њихови апартмани су попуњени све док траје зимски распуст, мада је интересовање и за каснији долазак велико.

„Наши гости већ добро знају све предности овог краја, укључујући и све оно што им им стоји на располагњу у нашем домаћинству. Упознати су да Рудно има највише сунчаних дана у години у целој Србији и да се овде некада током дана смене сва четири годишња доба те им никада није досадно. Домаћа храна, удобан смештај, гостопримство, нетакнута природа, чист ваздух, измешане четинарске, брезове и храстове шуме, непрегледни пропланци у овом јединственом природном резервату, близина Студенице, Градца,Савиних испосница  -Горње и Доње и других  вредних споменика наше материјалне и духовне културе“, то је оно што привлачи госте на Рудно. Сваке године их је све више како из наше земље тако и целог света“, казује Драгица Милошевић.

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


RUDNO DOMACINSTVA TURISTI PUTEVI PROHODNI

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.736.500 посета
Тренутно на сајту: 460 посетилац(a)