Медведи са Голије заклали 12 оваца у селу Високa код Ариља 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Медведи са Голије заклали 12 оваца у селу Високa код Ариља
Trenutno na sajtu: 367       |       Podeli:
02.11.2020 | 0 коментар(а)



Ариље – Мештани ариљског села Висока већ два месеца живе у страху, јер редован гост у њиховом атару је медвед.
Снимак медведа забележен сигурносном камером, фото: РИНА

Ова животиња је за два месеца заклала сточарима чак 12 грла, а близу породичних имања враћа се на сваких седам до десет дана. Прву штету ова звер је направила у домаћинству Ивка Шаптовићa, када је разваљен тор и из стада које броји око тридесетак оваца узела најбољи примерак.

„Најкрупнији је био ован који је тежио око осамдесет килограма, чуо сам да увек бирају најкрупнијег у стаду, па је тако било и овај пут. Вукао га је неколико метара кроз шуму, заклао и појео да су од њега остали само рогови. Након тога ситуација се поновила још неколико пута. Заклано је осам оваца, у нашем и оближњим селима, њих смо пронашли, а за још три грла се уопште не зна где се налазе, претпоставља се да их је заклао и однео у свој брлог и тамо појео“, каже Ивко за РИНУ.

Мештани овог краја сматрају да медведи у ово село долазе са оближње планине Голије. Локално ловачко удружење поставило је камере које су забележиле да није у питању један, већ два примерка. Постављено је и хранилиште које аутоматски избацује кукуруз, али изгледа да то овим животињама није довољно.

„Један медвед је изузетно крупан, други нешто мањи, али по свему судећи су месоједи. Пре неколико деценија дешавало се да ова животиња прође кроз село, али никад није долазила овако близу кућама и није се задржавала, нити правила штету. Ова два која се сада појављују овде су већ направили своје брлоге и нашли ново станиште и то у близини свих нас, што нам улива страх у кости. Деца нам пешаче до школе, замислите шта би било да некога пресретне“, рекао је Ивко.

Ивку медвед заклао овна

Једино решење за ове вредне људе, који живе од сточарства и пољопривреде јесте брза реакција надлежних институција и да се медведи из овог села изместе у њихова природна станишта далеко од цивилизације.

„Медвед да се убије не сме, велике су казне и никада то не би урадили и из других разлога, јер су врло ретки у нашој земљи. Али, зато молимо надлежне да уколико могу дођу и пратећи све законе и процедуре, одведу ова два медведа на оближње планине“, закључује овај Ариљац.

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


arilje medvedi napad

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.356.753 посета
Тренутно на сајту: 368 посетилац(a)