Отишао српски пријатељ Фелипе Росас Оса из Сантјага де Чиле 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Отишао српски пријатељ Фелипе Росас Оса из Сантјага де Чиле
Trenutno na sajtu: 421       |       Podeli:
06.08.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - У главном граду Чилеа 4. августа у раним јутарњим часовима у 61. години преминуо је Фелипе Росас, генерални секретар
Фелипе Росас и др Александар Лепосавић у Чачку, фото: ГЗС

Међународне организације произвођача малине (International Raspberry Organization) - саопштио је данас др Александар Лепосавић из чачанског Института за воћарство и његов дугогодишњи сарадник, додајући:

„Фелипе Росас је био један од најбољих познавалаца стања у производњи и промету јагодастог воћа у свету. Један је од оснивача ИРО-а и организатор прве конференције најзначајнијих произвођача малине која је одржана у априлу 1998. године у Чилеу. ИРО је организација чијих 14 чланица производи 93% светске производње малине, а господин Росас је био генерални секретар ове организације више од 18 година.
Фелипе Росас био је и генерални директор светски познате консултантске куће Rconsulting S.A. из Сантјага де Чиле, која од 1991. године ради као посредник између приватних компанија, удружења, универзитета и истраживачких института и влада широм света, чији је основни циљ био побољшање конкурентности у воћарском сектору и агроиндустрији уопште.
Господин Росас је био веома познат у нашој земљи у којој је у званичним и незваничним посетама био више од 10 пута. Син диригента чилеанског националног филхармонијског оркестра, веома је добро познавао српску историју и књижевност од чега је посебно истицао дела нашег нобеловца Иве Андрића која је већином прочитао и често у деловима цитирао.
У нашој земљи је имао велики број пријатеља са којима је несебично делио информације и са којима је као организатор и предавач учествовао на конференцијама посвећеним јагодастом воћу у земљама Латинске Америке и Европе. Незаобилазна дестинација овог човека непресушног знања и непоновљиве енергије приликом доласка у Србију био је Институт за воћарство из Чачка у који је доводио велики број чилеанских научних и стручних радника али и власника највећих прерађивачких компанија из Чилеа, Аргентине, Перуа и других земаља Латинске Америке.
Одласком Фелипеа Росаса изгубили су многи. Пре свих произвођачи и прерађивачи малине и другог јагодастог воћа у читавом свету који су изгубили великог зналца и борца за побољшање њиховог положаја, због чега му дугују огромну захвалност. Фелипеови пријатељи из наше земље су изгубили искреног пријатеља и промотера позитивне Србије, Србије која производи најквалитетнију малину на свету, Србије у којој живи „вери френдли” народ сличан његовом, Србије прелепих река и планина и у којој је, после дугих путовања волео да увече, у друштву, уз одједанпут наручена два пива послуша песму Оро од Јелене Томашевић!
Због свега овога нека му је вечна слава и хвала!”

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


filipe santjago cile

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.120.505 посета
Тренутно на сајту: 422 посетилац(a)