Вучић Србима са КиМ: Држава је уз вас - будите трезвени, хоће да нас увуку у сукобе 


Danas u Srbiji veoma toplo: Najviša dnevna temperature do čak 33 stepena              Sutra otvaranje nove pumpe na auto - putu „Miloš Veliki” u smeru ka Beogradu              Grejna sezona zvanično se završava danas              Da su danas lokalni izbori u Gornjem Milanovcu SNS osvojila bi više od 53 odsto glasova             

 
Вучић Србима са КиМ: Држава је уз вас - будите трезвени, хоће да нас увуку у сукобе
Trenutno na sajtu: 227       |       Podeli:
13.10.2021 | 0 коментар(а)



Председник Србије Александар Вучић поручио је данас Србима са Косова и Метохије, након инцидената на северу Косова и Метохије, да ће држава,
Вучић Србима са КиМ: Држава је уз вас - будите трезвени, хоће да нас увуку у сукобе, Фото: ГЗС

шта год да се деси, бити уз свој народ на Косову и Метохији и да ће подржати њихову одлуку, али их и замолио да размисле колика је цена коју ћемо сви морати да платимо.
"Формулишите то како хоћете, ми смо уз вас. Приштина неће да испуни споразум, а овде ће за нас Бриселски споразум да буде спас. Немојте да реагујете на ненасиље, али ако крену у насије, ви заштите народ, а ми ћемо бити уз вас. Само имајте у виду колика је цена коју ћемо сви морати да платимо и зашто је моја молба да то покушамо да избегнемо", поручио је Вучић на састанку са косовским Србима у Рашки.

Али, ако Приштина настави овако, нећемо имати избора, додао је Вучић.

"Моја порука њима је да ћемо чувати мир, поштоваћемо спораузме. Молим НАТО да обавља свој посао, молим их. Молим Албанце да не покушавају насиљем да уводе Србе у ред, а ако буду покушали, мислећи да су уз подршку страних сила довољно снажни да то ураде, и упркос томе што ће цео свет тражити моју главу, одговор мој ће бити јасан - у тој борби за заштиту живота наше деце на КиМ, њихов опстанак, не само да ћемо да их заштитимо, већ данас први пут са сигурношћу могу да кажем да ћемо да победимо у тој борби", рекао", рекао је Вучић.

Он је Србима рекао да разуме њихов гнев, јер су дочекали да дугим цевима "нападну Плазма кекс и лименке кока-коле и фанте".

Додао је да је добро разумео ситуацију, да види какво је расположење међу грађанима, и да је свестан да га, шта год да их замоли, неће послушати, али да је дошао да разговара са њима.

Вучић је рекао да се плаши да у Приштини имамо неког потпуно ирационалног, а да у међународној заједници има злонамерних који искрено желе сукобе на овом простору, јер не желе да им се Србија брже приближава и развија.

"Зато хоће да нас увуку у сукобе", рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да би волео да сачувамо мир, јер је то од пресудног значаја.

"Али, ми немамо избора. Ја сам 20 пута размислио пре него што сам први пут 4. августа 2016. или 2017. године рекао, имајући у виду ситуацију на КиМ и у регион, да Србија неће дозволити Олује, Бљесак, погроме. Нисам рекао један метак, рекао сам да нећемо дозволити погром и убијање и зато сам и дошао овде", рекао је Вучић.

Он је рекао Србима да не може да их позива да улазе у сукобе са било ким, да је разумео њихову одлуку, иако би волео да су још мало размисли и доносили је рационалније.

"Видим да је то ваш договор, уз ваше емоције. Само не мислим да је то у овом тренутку најпаметнији избор. Шта год да се деси и како год да се деси, Србија ће бити уз вас. Ово није про форме, они који ме познају, одлично знају шта то значи", поручио је председник Вучић.

Он је поновио да је пред Србијом тежак период, те да ће уследити и снажни притисци на Републику Српску.

"Тражиће нестанак РС пре пролећа и све ће то да пада на плећа Србије, како год окренете. А, на свему ће да раде најмоћије земље света", рекао је Вучић.

Срби Вучићу: Да ли стојите иза нас, ако не само да се бранимо

Представници Срба са севера Косова тражили су од председника Србије Александра Вучића да им каже да ли држава Србија стоји иза њих, наводећи да не могу више да трпе терор Приштине и Албанаца, а ако Србија није иза њих да ће сами да се бране.

Они су на састанку у Рашки, организованом поводом упада Косовске полиције у северни део Косовске Митровице и Звечан, у емотивном обраћању пренели ситуацију и шта све свакодневно доживљавају од стране косовских Албанаца.

Представници Срба из Звечана, Лепосавића, Зубиног Потока и других места пренели су да не могу више да трпе терор Приштине и понашање Албанаца, скренули пажњу да су дошли да хапсе такозване шверцере са дугим цевима и бојевом муницијом и запитали се шта је следеће.

"То што раде шиптарски терористи, тероришу народ, дошли су да хапсе тзв шверцере, али то се не ради са бојевом муницијом. Ако хоћете да нас заштитите молим вас за то, ако не сами ћемо, сатерани смо до краја", рекао је један од представника Срба Вучићу.

Они су пренели Вучићу, представницима Војске Србије, министрима војске и полиције Небојши Стефановићу и Александру Вулину, као и директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу, да желе да наставе да живе на КиМ, али да ће, уколико Србија не стоји иза њих сами да се одбране "како могу и умеју".

"Да ли нашу децу и нас треба да бранимо сами или ћете ви стати иза нас. Они свакодневно покушавају да изазову проблем, не можемо ово више да трпимо. Желимо да истрајемо овде заједно, ове притиске не можемо да издржимо. Нисам спреман да водим голорук народ на шиптарске цеви. Можете ли да нам помогнете јер на овај начин нама нема живота", рекао је један од Срба са севера КиМ.

"Да ли ћемо сахрањивати браћу као 1999.", питала је председника Србије сестра Срећка Софронијевића који је данас рањен у акцији РОСУ и КПС.

"Да ли ће е држава стати иза нас или ћемо сами бранити. Хоћемо ли доћи у ситуацију да немамо лекове, платимо основне ствари. Све су нам укинули"рекла је она.

Један од представника Срба рекао је да је данашњи инцидент "прелио чашу" и да је то личило на рат.

"Пуцало се на голоруке момке. Морам да похвалим што је у целој овој ситуацији било и младих и старих и мушкараца и жена, били смо као један. Био сам против уласка у институције, осам година тамо тражимо своја права и видимо који су резултати", рекао је он.

Он је додао да постоје два начина да се ситуација реши - демократски кроз институције које су, како је рекао, дискриминаторске према Србима, или кроз грађанску непослушност и излазак свих представника Срба из институција.

У више обраћања Вучићу Срби су апострофирали његову функцију врховног команданта Војске Србије.

 

Вучић: Приштину пожурују неке велике силе

Вучић је изјавио да постоји неколико ствари због којих Приштина изазива нестабилност, а један разлог је и тај што их пожурују неке велике силе.

"У томе се налази жеља једног дела великих западних сила да се све дестабилизује и уруши, да би они могли боље да управљању процесима, јер се само у тимо сналазе", рекао је Вучић.

Како је рекао, њима није циљ само независно целовито Косово, већ и слабљење Србије.

"Њима не одговара да Србија даље напредује, да прави већу разлику, да улаже у своје цркве, образовање, научне центре, у своје фабрике, војску… Зато је потребно зауставити Србију", указао је Вучић.

Према његовим речима, они неће одустати, наводећи ту, као и увек Велику Британију, САД и Немачку, на првом месту, а затим и Француску, Италију, целу Квинту.

"Неће одустати од целог независног Косова и баш их брига шта ће да раде. Ни данас нису рекли да су Албанци криви. А, јесте ли чули негде на свету да неко иде да хапси кекс, лименке и испали стотине метака. Не секирају се они за то, немојте да ваша суза тражи родитеље на тој страни", рекао је Вучић.

Додао је и да би у другој ситуацији позвао 50 званичника, а данас је, каже, позвао само Мирослава Лајчака, изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине.

"Требало је много њих да позовем, али добро је да ЕУ данас није рекла и позвала ’обе стране’. Не знам шта би Србима замерили.. Из Приштине су се пред странцима правили да нису знали о чему је реч, али су онда рекли да су се договорли са једном од земаља Квинте", рекао је Вучић.

Председник Србије је навео и да је са Приштином немогуће разговарати.

Као пример, навео је да су поједини Албанци, пре пар година после хапшења Марка Ђурића, ипак рекли, иако кришом да се тако нешто не ради, а да ови данас, каже, мисле да имају право да раде шта хоће.

"Мисле да имају право да убијају Србе, да чине шта год хоће, мисле да је ово данас богоугодно дело. Не секирају се ни за шта, добили су наређење од једне силе", рекао је Вучић.

Додао је да Приштина није дозвољавала да се допреме вакцине, као и да дуже од месец дана стоје лекови на административном прелазу, желећи тако да унизи Србе.

Ракић: Ако се ово поново деси, бранићемо се свим средствима

Председник Српске листе Горан Ракић поручио је Вучићу да ће српски народ на Косову и Метохији, уколико се нешто слично попут овога данас догоди, пружити отпор и браниће се свим средствима.

"Уколико се следећи пут деси нешто овако, имаћемо општи отпор. Ма шта то значило и како год то схватили, али бранићемо се свим расположивим средствима", рекао је Ракић, и на те речи добио аплауз присутних Срба.

Ракић је додао и да никако не може да разуме да неко пуца на голоруки народ.

"Следећи пут ако се деси, неће на овоме остати, бранићемо се свим средствима. Не знам да ли ћемо се одбранити, али ћемо се бранити", рекао је Ракић, на шта су окупљени повикали да неће ни бити следећег пута, јер ће Срби сами реаговати и бранити се.

На то се надовезала једна мештанка са КиМ, која је рекла Вучићу да је обећао да ће послати војску на КиМ да брани грађане, ако један метак буде испаљен.

"Ми немамо чиме. Пуцали су на нас, бацали сузавац, морате да нас одбраните. Ми немамо како да се одбранимо", рекла је она, док је председник видно потресен слушао сведочења Срба.

Срби са КиМ пренели су председнику да су узнемирени, а Ракић је додао да то што људи упадају једни другима у реч, није зато што су некултурни, већ зато што су уплашени и забринути за породице.

"Ја и Српска листа бићемо са народом, борићемо се до краја", поручио је Ракић.

Састанку са Србима са КиМ у Рашки присуствовали су министри одбране и полиције Небојша Стефановић и Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Вучић Лајчаку: Зауздајте их, иначе ћемо ми

Вучић пренео је данас после подне у Рашки Србима са КиМ да је, након догађаја у северној Косовској Митровици и Звечану, позвао изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака и поручио му "зауздајте их, а ако нисте у стању зауздаћемо их ми".

"Они су ми рекли ’радимо на томе’ и онда су их натерали да се повуку. Међутим морате да имате у виду, према нашим обавештајним подацима, за оно што су данас изводили имали су подршку макар једне државе, а то није једна земља данашње ЕУ", казао је он.

Вучић је рекао да то не значи да их из ЕУ не би подржали и подсетио да је слично извођено и под Хашимом Тачијем, са истом причом да иду да се боре на север против кријумчара, криминалаца.

Казао је да разуме гнев нашег народа на КиМ.

Ниједна лепа ствар

Пред одговарање на захтеве и питања Срба Вучић их је замолио да га не прекидају и потом казао да неће превише о прошлости.

Нећу ни колико нас је било 1961, како смо за 20 година пали са 27 на 20 одсто и колико нас је данас на КиМ, нећу да идем ни кроз лоша решења која смо имали 1999, ћутање на погром над нашим народом 2004, ни 2008. када је Приштина прогласила сопствену независност и била призната одмах од 80 држава.

"Нећу да подсећам ни да смо сами тражили да се из УН све пресели у ЕУ. Ни на срамно саветодавно мишљење Међународног суда правде, ни то шта сте радили 2012. године и били због тога прогањањи од сопствене државе. Завршио сам са тим", рекао је он.

Вучић је казао да зна шта мисли обичан народ.

Лидерима Српске листе је поручио да није тражио од њих да буду уз њега, или заједно, зато што им се нешто свиђа.

"У нашем послу када се ради о КиМ не постоји ниједна лепа ствар која може да нам се свиђа", додао је он.

Указао је да српски народ сигурно зна да се држава бори да сачува лучу српске државе, а да не угрози целу Србију.

Подсетио је да су готово сви министри, изузев Александра Вулина и Марка Ђурића били за прихватање да КиМ уђе у УН, да је то била најтежа ноћ у Бриселу и да је он одбио ту тачку, и само због тога КиМ није у УН.

Такође је казао да друга тачка, коју није прихватио, јесте да на северу однос полицајаца буде 66 одсто Албанаца, остатак Срби, па због тога данас има 89 или 90 одсто српских полицајаца.

"Неко ће рећи није ни то добро решење. Ниједно решење није добро. А које јесте, а да буде реално, одрживи, рационално, а да не угрозимо целу Србију", упитао је Вучић.

Подсетио је да, када је постао министар одбране, имали смо свега два МИГ-а 21, и један МИГ 29 који није могао да лети због недостатка делова.

"Требало је подизати Србију, плате. Оно где је цела Србија помагала, а фер је да се каже, јесте да у нашим школама, домовима здравља на КиМ имамо плате веће него у Рашки, а то дају грађани целе Србије. Знам да то није довољно. Када говорите ја мислим све исто што и ви, свако слово, сваку реч", подвукао је он.

Поставља се питање, каже, шта је то наша паметна реакција.

"Ја сам тај који је крив, и који је молио да не нападате РОСУ када је прављен шпалир. Сва срамота на мене. Не зато што сам бринуо за њих већ што би неко од њих то једва дочекао да убије неког нашег младића", објаснио је он.

Казао је да је бринуо све време док није чуо да је повређеном Софронијевићу извађен метак и да је сада стабилан.


Пре њега у Рашку су допутовали министар одбране Небојша Стефановић и начелник генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић.

Вучић се на тај потез одлучио након што је Косовска полиција упала у северни део Косовске Митровице, а у Звечану тешко повређен Србин који је упуцан с леђа.



 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VUCIC KOSOVO I METOHIJA SRBIJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.102.509 посета
Тренутно на сајту: 227 посетилац(a)