Вредна донација нововарошким пољопривредницима 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni             

 
Вредна донација нововарошким пољопривредницима
Trenutno na sajtu: 700       |       Podeli:
11.07.2018 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Пет пољопривредника добило је механизацију и опрему вредну 10 хиљада евра,

у оквиру пројекта „Одржива пољопривреда, одржива инклузија, одрживо село“, које је финансирала немачка организација ГИЗ, а партнерски реализовали општине Нова Варош, Ариље, Лучани, Пожега, Бајина Башта, Чајетина и два удружења грађана „Феномена“ из Краљева и Грађанска ромска иницијатива „ГРИН“ из Ариља.

Након неколико кругова селекције одабрано је 40 лица, међу којима и 5 пољопривредника са територије општине Нова Варош, којима је додељена подршка у виду опреме за одрживу пољопривреду у износу до 2.000,00 ЕУР по одабраном кориснику и финансијске субвенције за одрживо бављење пољопривредом.

Чести проблеми у напајању електричном енергијом недаће су са којој се годинама боре житељи Божетића, па ће агрекат за струју, који је захваљујући ГИЗ-у, стигао у домаћинство тридесетогодишњег Лазара Крстића, који се бави сточарством бити од велике користи. Лазар у стаји има 30 грла стоке, каже да је ово прва донација коју је добио, те да од пољопривреде може солидно да се живи.

,,Пољопривредницима је свака помоћ добро дошла, месечно у домаћинству произведемо 7 – 8 тона млека, за које имам обезбеђен пласман. Чести нестанци електричне негрије доносе велику муку приликом саме муже крава, па ће агрегат бити од велике помоћи", иситче овај млади сточар.

Његов колега Драган Радишић из Тисовице, испод Јавора, каже да је добио музилицу за млеко и лактофриз те да ће му то пуно збачити у даљој производњи млека и сира.

,,Имам 12 музних крава и пет јуница. Акценат сам ставио на производњу сира који пласирам на тржишту шором Србије", наглашава Радишић.

Поред туризма, стратегија развоја општине Нова Варош се заснива и на пољопривреди, те стога, кроз разне субвенције и видове помоћи, она поспешује ову привредну грану.

,,Општина издваја помоћ за пољопривреднике директно кроз субвенцију за подстицај производи и рурални развој и путем помоћи пољопривредним удружењима. Ове године за те две намене опредељено је око 15 милиона динара из локалне касе", прича први човек општине Радосав Васиљевић.

Сви добитници механизације и опреме, прошли су обуку и вишедневни семинар, након тога су били су у обавези да сачине бизнис планове за своје газдинство, којим су конкурисали за донаторска средства код ГИЗ-а.

ГЗС / ПП Медиа




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.392.262 посета
Тренутно на сајту: 701 посетилац(a)