Шаран воли тритикале 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Шаран воли тритикале
Trenutno na sajtu: 457       |       Podeli:
22.10.2021 | 0 коментар(а)



Чачак – Пшеница и кукуруз, као основни извор угљених хидрата за исхрану људи и животиња,

све су траженији на светском тржишту па је за шаране који обожавају ове житарице, у природним стаништима и рибњацима, потребно понудити другојачији јеловник. Група истраживача са Агрономског факултета у Чачку проучавала је у свом огледу, којег је финансирало Министарство науке у Влади Србији, шта би то могло да буде и дошли су до одговора – тритикале.

Та житарица настала је, иначе, укрштањем пшенице и ражи. Прву врсту одликује висок садржај беланчевина и принос зрна, другу отпорност на ниже температуре, болести и повећану киселост и мањи садржај хумуса у земљишту.

У раду је изучаван утицај смеша са различитим житарицама на принос шарана и редослед по вредности је следећи: најпре пшеница па тритикале, онда кукуруз, јечам, раж, сирак и на крају просо.
Просечан Европљанин, иначе, поједе 21,4 килограма рибе у години, а Србин између пет и седам. У нашој Републици, по статистици, под рибњацима је 14.000 хектара, и углавном су сви насељени шаранским врстама.

ГЗС/Политика, Г. Оташевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.489.139 посета
Тренутно на сајту: 458 посетилац(a)