све су траженији на светском тржишту па је за шаране који обожавају ове житарице, у природним стаништима и рибњацима, потребно понудити другојачији јеловник. Група истраживача са Агрономског факултета у Чачку проучавала је у свом огледу, којег је финансирало Министарство науке у Влади Србији, шта би то могло да буде и дошли су до одговора – тритикале.
Та житарица настала је, иначе, укрштањем пшенице и ражи. Прву врсту одликује висок садржај беланчевина и принос зрна, другу отпорност на ниже температуре, болести и повећану киселост и мањи садржај хумуса у земљишту.
У раду је изучаван утицај смеша са различитим житарицама на принос шарана и редослед по вредности је следећи: најпре пшеница па тритикале, онда кукуруз, јечам, раж, сирак и на крају просо.
Просечан Европљанин, иначе, поједе 21,4 килограма рибе у години, а Србин између пет и седам. У нашој Републици, по статистици, под рибњацима је 14.000 хектара, и углавном су сви насељени шаранским врстама.
ГЗС/Политика, Г. Оташевић