Ово је једно од највећих открића у обуздавању ковида 19: Оболели се деле на две групе 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Ово је једно од највећих открића у обуздавању ковида 19: Оболели се деле на две групе
Trenutno na sajtu: 479       |       Podeli:
23.11.2020 | 0 коментар(а)



Пацијенти оболели од ковида 19 који нису имали проблема са губитком чула укуса и мириса

заправо су, за разлику од увреженог мишљења, имали знатно тежу клиничку слику, због чега су неки бивали прикључени и на респиратор.

Истовремено, четири од пет особа које су пријавиле губитак способности препознавања уобичајених мириса имају позитивне тестове на антитела, што указује на благу и зато непрепознату инфекцију короном.

Ово је показала недавна студија на Клиници за оториноларингологију и хирургију главе и врата у оквиру Вандербилт универзитетског медицинског центра у Њујорку. А чињеницу да се губитак чула укуса и мириса чешће јавља код лакших пацијената, приметили су у пракси и наши лекари.

„У пракси се показало да људи који имају проблеме са чулом мириса и укуса имају лакше клиничке слике. Тај симптом се обично јавља код млађих особа. Чешћи је проблем са мирисом, јер се чуло укуса брже враћа. Имали смо и младе људе који су након враћања чула укуса и мириса имали осећај смрада, а било је и пацијената који због тога уопште нису могли ни да једу. Међутим, то је пролазно, али су потребна понекад два, три месеца да се пацијент у потпуности опорави”, прича за Курир др Галина Јоковић, специјалиста ОРЛ у КБЦ „Драгиша Мишовић“, која је у ковид систему.

Др Јоковић каже да корона улази кроз нос и лепи се на мирисни део слузнице.

„Вирус насели слузницу носа и крене да се размножава. Научна истраживања још нису дала званично објашњење зашто се губи мирис. Могуће је да вирус има неке рецепторе који се вежу баш за тај део слузнице и уништава тај мирисни епител. Такође, могуће је да се вирус веже за мирисне нерве и да ту мења њихову функцију”, објашњава др Јоковић, која каже да је занимљиво да су научна истраживања показала, а било је таквих случајева и у пракси, да лакши пацијенти након болести могу имати проблеме са губитком меморије и са осећајем конфузује.

С друге стране, проф. др Душан Милисављевић, директор нишке ОРЛ клинике, каже за Курир да многе вирусне и бактеријске инфекције могу да доведу до губитка чула мириса.

”Међутим, нека истраживања показују да код коронавируса губитак чула мириса може трајати дуже. Примећено је и да пацијенти пријављују и да, када се чуло укуса врати, не осећају добро мирис ваниле, сирћета, парфема... Да им млеко мирише на бензин... А код чула укуса да, ако једу љуте папричице, имају осећај да једу нешто слатко. То значи да је дошло до патолошки измењеног чула мириса и укуса”.

Нова истраживања - Сваки пети неће имати симптоме

Свака пета заражена особа неће имати симптоме, али ће пренети вирус на знатно мање људи него неко са симптомима, показују нове студије.

„Проблем је што треба разликовати оне који кроз ковид прођу без симптома од оних који су у првим данима заразе, па им се симптоми још нису развили”, изјавила је Крутика Купали са Универзитета Станфорд у Калифорнији. Истраживања су показали да је код асимптоматских особа 42 одсто мања вероватноћа да пренесу вирус него код симптоматских људи.

 

Курир / ГЗС

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


korona otkrice miris ukus simptomi

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.447.488 посета
Тренутно на сајту: 480 посетилац(a)