Златар, Златибор, Дивчибаре, Тара дестинације где су викендице скупље него виле у Београду 


Veliki pad temperature - od 5 do 11 stepeni, tokom dana kiša              Nakon 30 stepeni - sneg, obelele livade i pašnjaci na Zlatiboru a snežne padavine u aparilu iznenadile i Čačane              Da slavimo i budemo humani: FK Borac 1926 Čačak - FK FAP Priboj, prihod od prodatih ulaznica ide u humanitarne svrhe              Nova praksa JP „Gradac” - oštećena imovina u saobraćajnim nezgodama biće finansirana iz osiguranja lica koje je izazvalo nesreću              Obuka za učenika edukatora o energetskoj efikasnosti              Vesić: Sraman dan i za Savet Evrope i za Doru Bakojani              GrO SNS Čačak - Đilasovci izgubili kompas, besprizorne laži umesto konkretnog političkog programa             

 
Златар, Златибор, Дивчибаре, Тара дестинације где су викендице скупље него виле у Београду
Trenutno na sajtu: 446       |       Podeli:
03.09.2020 | 0 коментар(а)



На српским планинама владају неки нови инвестициони ветрови, који су заједно са корона кризом, донели вртоглави раст цена

- и земљишта и некретнина. Најновији подаци Републичког геодетског завода показују да се викендице по Златибору продају и за више од пола милиона евра, колико, поређења ради, коштају и виле по Београду.

Највише викендица у првој половини ове године продато је у Инђији (52). Цене су се кретале од 1.500 евра у Сремским Карловцима, до 580.000 евра за колико је трежено за викендицу у Чајетини, наводи РГЗ.

Најскупља викендица у овој општини Златиборског округа продата је за 253.000 евра, док је у истом периоду прошле године продата кућа за дупло више.

Златар, Златибор, Дивчиваре, Тара - планине које убедљиво постају топ дестинације и по тражњи, али и ценама.

На Златару, изнад Нове Вароши, никад се није више градило, а и интересовање за плацеве је незапамћено. Цене достижу и до 10.000 евра за ар земље на најатрактивнијим локацијама. Најјефтинији плацеви, које су власници до пре неколико година нудили по багателним ценама, сада коштају и више од 3.000 евра. На некада неискоришћеном земљишту полако ничу читава туристичка насеља.

На Златибору ар достиже и свих 100.000 евра и то у централним зона где инвеститори све више граде стамбене зграде које касније продају као апартмане. Цена је већа него за ар земљишта на коме се налазе куће по Београду, а које на плацу од 2-3 ара могу да се купе и за 150.000 евра.

Ар земље у екстра грађевинској зони на Златибору до пре годину и по, две, коштао је од 40 до 50 хиљада евра, а сада и више него дупло.

Плацеви на Дивчибарама тренутно се продају по цени од 2.000 до 3.000 евра за ар у зависности од локације и комуналне опремљености.

Од ове планине, међутим, тек се очекује, што због близине престоници, што због одлуке челника да се улаже у инфраструктуру. Цена некретнина већ је почела да расте, па је тако минимална вредност квадрата новоградње око 1.000 евра, уз тенденцију даљег повећања.

Цене плацева су у појединим викенд насељима Таре такође су скочиле, ако не и дупло. Актуелни су Митровац, Секулићи, Ослуша, Соколина, Рачанска Шљивоциа, па чак и Заовине где нема много грађевинског земљишта. Мање је интересовање за Калуђерске баре јер је добар део пацела у власништву Министарства одбране и манастира Рача.

Зависно од средине, цена плацева се сада креће 1.500 – 2.000 евра по ару, док су пре корона вируса оне нуђене за 800 – 1.000 евра.

Како је наведено у извештају РГЗ-а „у првој половини 2020. године на територији Републике Србијие прометована је 551 викендица, што је за 39 одсто више у односу на исти период 2019. годне. Највише викендица је продато у региону Војводине".

„Приметан је и већи број купопродаја викендица са ценом већом од 20.000 евра у односу на исти период 2019. године", наводе у РГЗ.

ГЗС/Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vikendice destinacija tara zlatar zlatibor

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.294.270 посета
Тренутно на сајту: 447 посетилац(a)