Sеrbian Times, информативни портал Срба у Америци отвара канцеларије у Торонту и Бечу 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša             

 
Sеrbian Times, информативни портал Срба у Америци отвара канцеларије у Торонту и Бечу
Trenutno na sajtu: 652       |       Podeli:
13.04.2020 | 1 коментар(а)



Чикаго - Sеrbian Times је основан у априлу 2019. године као први информативни портал српске дијаспоре у САД.
Фото: ГЗС

Као дугогодишњем новинару и уреднику по селидби у Чикагу упала ми је у очи чињеница да наши људи који живе и раде у Америци, њих безмало милион, немају медиј који би их информисао о дешавањима у српској заједници, али проблемима које она има. Пишемо о људима који су овде направили значајне каријере, не би ли инспирисали оне који су тек дошли, или се још увек нисиу снашли. Такође, помажемо нашој емиграцији стручним саветима неопходним за њихов боравак и нормалан живот, почев од процедуре за добијање радне дозволе и зелене карте, отварање компанија, плаћања пореза, здравствене заштите, пензионог осигурања.Мисија нам је да повежемо матицу и дијаспору на начин да то допринесе јачим везама и пословном сарадњом, отварањем нових радних места и са једне и са друге стране океана. Дијаспори тешко пада чињеница да држава Србија нуди олакшице и више води рачуна да успостави економску сарадњу са фирмама из Кореје и Турске, него са нашим људима који имају успешан бизнис овде. Нарочито имајући у виду и велики новац који емиграција сваке године шаље ка Србији, од кога се практично издржава велики број људи. Ми покушавамо да ту грешку исправим, каже Антоније Ковачевић, уредник и власник портала који свакодневно емитује најновија дешавања  битна нашим земљацима у расејању широм америчког континента.

Рекло би се да сте успели да створите озбиљан медији, и да већ имате озбиљну публику?

Ковачевић: За ових скоро годину дана Сербиан Тимес је успео да се позиционира као медиј број 1 када је у питању наша емиграција, како у Америци, тако и Канади, Западној Европи, Аустралији...Управо на захтев наших читаоца ускоро отварамо канцеларије у Торонту и Бечу, који су после Чикага градови у свету са највећим бројем наших исељеника. И надамо се да нећемо стати на томе.

Послујете на комерцијалним принципима?

Ковачевић: Издржавамо се од маркетинга и донација и  људи који схватају важност оваквог једног пројекта за српску дијаспору. Ми се не бавимо комерцијалним темама, на нашем порталу нећете наћи "кликтабилне" теме, ријалити шунд, голе певаљке и дневну политику, већ искључиво садржаје који су од интереса за заједницу и позитивне примере који могу да мотивишу, инспиришу и служе за пример.

Занимљиво је да сте као медији покренули једну велику акцију значајну И за државу Србију?

Ковачевић: Ове године ће се у САД извршити редовни, десетогодишњи Попис становништва, којим грађани српског порекла могу итекако утицати на своје животе. Сербиан Тимес је покренуо велику акцију у коју је укључио и наша бројна удружења и цркву, са циљем да људе обавестимо о свим предностима и бенефицијама које можемо имати уколико се организујемо и на том Попису масовно изјаснимо као оно што јесмо, Срби. На основу пописа расподељује се савезни и локални буџет за националне мањине, њихова културна удружења, спортске клубове, еснафска удружења, привредне коморе, отварају се допунска оделења на језицима мањина у локалним школама, граде путеви и инфраструктура. О томе како нам је само мало организације довољно да урадимо и изборимо се за неке корисне ствари говори и случај из Висконсина, где се одскора, при полагању возачких испита за све категорије, попуњавају обрасци на српском језику.

Такође, велики политички играчи, конгресмени, сенатори, а на крају крајева и председници Америке, свој однос према одређеној заједници, као и њиховој матичној држави, базирају на резултатима Пописа. Сматрамо да би и Матица Србија требала да се укључи и помогне овој акцији, јер би и она од овога могла да има користи, тачније то би сигурно допринело бољој дипломатској позицији у односима са Стејт Департментом и у преговорима око кључних политичких питања, као што је Косово.

Имате ли валидне податке колико Срба живи у на подручју УСА?

Ковачевић: На последњем Попису (Ценсус 2010) избројано је нешто мало више од 176.000 Срба. Наравно, сви знамо да нас у овој земљи има много, много више, и надамо се да ће се та бројка после овог Пописа значајно увећати, а за десет година верујем да ћемо стићи и магичну цифру од милион Срба, колико нас по неким проценама већ сада има, рачунајући ту и људе из друге и треће генерације.

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


SERBIAN TIMES KANCELARIJE BEC TORONTO

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Brko

    Zivim u USA i prvi put sam pogledao S times I stvarno je sramota na koi nacin omalovazava zdravstveni sistem Srbije . Zasto nije otisao u bolnice u Cikagu ili bilo kojem drugom gradu nego blati zemlju iz koje je dosao .Ako ga vi promovisete onda dobro znate onu nasu skim si takav si .Znam da ovo necete objaviti . Pozdrav iz LA



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.823.745 посета
    Тренутно на сајту: 652 посетилац(a)