Лутовац поводом годишњице странке: ДС увела основне демократске принципе у Србију 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Лутовац поводом годишњице странке: ДС увела основне демократске принципе у Србију
Trenutno na sajtu: 544       |       Podeli:
03.02.2021 | 0 коментар(а)



Председник Демократске странке (ДС) Зоран Лутовац изјавио је да та странка обележава 31. годину од обнове рада у ситуацији

када „нема много разлога да се било шта прославља, али има да се обележи“.
Лутовац је за агенцију Бета изјавио да је ДС обновила рад у време док није промењен Устав и једнопартијски систем у Србији, када је направила „искорак ка демократији и повукла све друге“ да крену у том правцу.

„ДС је била на челу свих важних промена у друштву, увели смо неке основне демократске принципе у државу Србију, али, када смо имали прилику, нисмо до краја изградили инсититуције и све што је потребно да бисмо стабилизовали демократију у Србији“, рекао је Лутовац.

Указао је да је данас „заробљена држава и инстититуције, не постоји демократски политички живот, ни демократска политичка култура“.

„Нарочито у последњих девет година у Србији се није десило ништа сто би било вредно славља“, оценио је Лутовац и додао да „када је ДС била јака и важна, у Србији је била јака и важна демократија, и обрнуто: када је ДС била на удару, била је на удару и демократија у Србији“.

На питање да сада владајућа Српска напредна странка (СНС) тврди да залаже за оне вредности за које се раније залагала Демократска странка, Лутовац је одговорио да је „апсолутно неприкладно поредити ДС и СНС у било ком смислу“.

„Јасно је да су они променили своју реторику и наступ према Западу, али се суштински нису променили у поимању, разумевању и спровођењу политичког живота око принципа који нису демократски“, рекао је Лутовац.

По његовим речима, власти се у Србији „вребало залажу за ЕУ и европске вредности, док је све што раде у пракси антиевропски у вредносном и процедуралном слмислу“.

„Нема плурализма, потискују се другачија мишљења, они који другачије мисле третирају се као непријатељи. Опозиција се не третира као део политичког система, него као антисистемско тело, све супротно од онога што су вредности ДС“, казао је Лутовац.

На питање какво је учешће ДС у окупљању опозиције за заједнички наступ у преговорима о побољшања изборних услова са власти, за које се очекује да буду под окриљем ЕУ, Лутовац је одговорио да се „ДС потпуно посветила јавном добру и интересу, а то је да све опозиционе политичке партије које желе суштинске промене у Србији би требало да се окупе око заједничких циљева који воде ка нормализацији политичког живота“.

„Један од првих корака на том путу је обезбеђивање слободних и поштених избора. Да бисмо то урадили, неопходно је да сарађују сви који желе промене у Србији“, рекао је Лутовац.

Лутовац је рекао да ДС даје „несебичан допринос“ у томе, и да су од разлика међу странкама у опозицији важнији залагање за универзалне вредности, попут људских права, владавине права, права на слободне изборе и слободних медија.

ГЗС/Бета




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


lutovac ds

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.188.298 посета
Тренутно на сајту: 544 посетилац(a)