Вучић: Претпостављам да ће Влада да раскине уговоре са Рио Тинтом, неће још дуго бити разлога за протесте; Гласаћу "да" на референдуму 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Вучић: Претпостављам да ће Влада да раскине уговоре са Рио Тинтом, неће још дуго бити разлога за протесте; Гласаћу "да" на референдуму
Trenutno na sajtu: 503       |       Podeli:
13.01.2022 | 0 коментар(а)



Председник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да је разговарао о литијуму са председницом Владе неколико пута. Мој став је

рационалан, нећу да улазим у политичке расправе, мучно ми је да одговарам људима који су довели Рио Тинто. Закон о рударству је 2006. прављен за Рио Тинто, они по њему имају права и потраживања према држави Србије.

Морамо да доносимо рационалне одлуке. Расположење у Влади такво да раскину све, да кажу "нема". Упркос законима. Рекао сам да немамо право да то радимо зато што ми морамо да обезбедимо тај новац и на крају ће нас неки одговорни људи питати зашто смо подилазили народу. Политика није у подилажењу народу, мора да буде озбиљна и одговорна.

Морали бисмо да идемо пред британске и америчке арбитраже, доћи ће са оним што су уложили.

Претпостављам да ће Влада да донесе одлуку да раскине уговоре са Рио Тинтом.

Сматрам да је требало да се направи мораторијум, а не да се то донесе. Дајте људи да сагледамо где, ко, шта ради да не бисмо губили огроман новац и огромну шансу. И бићу једини који ово говори, не додворавам се. 

Није се десила никаква грчка трагедија у енергетском систему

Председник  Вучић изјавио је вечерас да је последња хаварија у електроенергетском систему - пожар на одлагачу на копу Тамнава Западно поље у РБ Колубара, била најтежа, али да се свуда у свету дешавају испадања блокова и да се никаква "грчка трагедија" није десила у Србији по том питању.

Вучић је гостујући на РТС истакао да наша земљу, ипак, много боље стоји од других земаља и да Србија убедљиво најмање у региону увози струју, ако изузмемо Бугарску и Мађарску које имају нуклеарке.

Председник је казао да то што се догађало у претходних месец дана у енергетском сектору више посматра као трагедију унутар власти, пошто жели да сви раде и боре се много више.

На питање како види критике Милорада Грчића, који је дао оставку на место директора ЕПС-а, на рачун ресорне министарке Зоране Михајловић, каже да Грчић њу сматра кривом за одлазак са те функције, док Михајловићева њих у ЕПС-у сматра недовољно стручним или послушним. 

Вучић је додао да су надлежни већ предузели или ће предузети поступке против одговорних за дешавања у енергетском сектору. За неколико дана доћи ће нови човек на чело ЕПС-а.

Такође, истакао је да је увек боље да се о свему разговара отворено и да свако изнесе аргументе, а да ће влада да донесе одлуке, као и да је то боље него да се ствари гурају под тепих.

Председник је истакао да је доста раније најављивао тешку енергетску ситауцију у Европи и да је знао да ће бити потребно за то више новца.

Навео је да је, на пример, у Немачкој струја поскупела као никад и да су цене струје, гаса и лож уља експлодирале.

Каже да се смејао када је видео да неко говори о енергетском колапсу у Србији.

Вучић је нагласио да је важно што Србија има добре и стабилне јавне финансије и може да реагује у оваквим ситуацијама, с обзиром да држи под строгом контролом свој јавни дуг испод 60 одсто БДП-а, а који сада износи 57,1 одсто БДП-а.

Навео је да је у Црној Гори јавни дуг 90 одсто БДП-а, у Словениији око 88 одсто, Француској преко 120, Италији преко 160, а Грчкој око 230 одсто БДП-а.

Напоменуо је да би Србија, без обзира на хаварије у ЕПС-у, морала да увози део струје.

"Данас је искочио Г2 у Костолцу због цевног система и биће 14. јануара поново у систему. Ту има 240 мегавата инсталисане снаге. Али, увек се дешавају такве ствари. У Француској искочи 14 нуклеарки...", рекао је Вучић.

Каже да када је реч о Србији постоје субјективне одговорности, али и недовољне посвећености у унапређење целог енергетског система. Као позивитан пример је истакао ЕМС који је, како је рекао, напредовао.

Неће још дуго бити разлога за еколошке протесте

Председник  Вучић изразио вечерас уверење да учесници "еколошких протеста", неће још дуго излазити на улице, јер ће влада поништити све везано за експлоатацију литијума у Србији.

Председник је казао да не критикује оне који на протесте долазе да траже решење за чистији ваздух.

"Ми тим људима верујемо, они живе боље и сада примећују еколошке проблеме, постављају питање квалитета живота", приметио је председник

На опаску водитеља да је сада еколлошка криза приметнија, Вучић каже да је срећан због тога.

"Раније су људи бринули како да преживе, а ово је питање бољег квалитета живота. И ми радимо да им то обезбедимо. Уводимо гас, правимо гасоводе, платии смо одосумпоравање ТЕНТ-а...", рекао је Вучић.

Казао је да је прочитао да је један од демонстраната рекао да Србији не требају рудници.

"Ја кажем у реду, али идите то реците народу у Бору, Колубари, Ресавици ... да више неће радити".

Подсетио је да је влада прихватила све захтеве организатора еколошког протеста, али да се ипак испоставило да то није био довољан разлог да се склоне са улица.

"Видели сте да те протесте воде политичари, што је легално и легитимно, поготово уочи кампање за изборе...", каже Вучић.

На констатацију да из тих протеста извлачи све најрадикалније и да у томе претерује, Вучић каже:

"Не претерујем... Питао бих вас да сте прошли као онај тракториста на мосту у Шапцу. Наравно да већина људи није насилна и да има оних којима се то све гади", каже председник и истиче да већина људи воли Србију, али да он прича о њиховим политичким представницима.

Председник позвао грађане да изађу на референдум у недељу

Председник Србије позвао је грађане да у што већем броју изађу на референдум о измени Устава, у делу о правосуђу, који ће бити одржан у недељу 16. јануара.

Вучић је рекао да ће он гласати за измену Устава, односно да ће заокружити "да".

За то, каже, има више разлога, али је основни да, како је рекао, ми до сада нисмо успели да уредимо правосудни систем тако да људи буду задовољни.

Ако промене Устава буду усвојене, истиче, држава се више неће мешати, прећиће на стручне људе и експерте, судство ће бити независно, а тужилаштво самостално.

То, указује, није само питање интеграција, већ и важно за убрзани долазак страних инвеститора, за опстанак домаћих привредника и да се, истиче, никада више не понови 2009., када су масовно отпуштане судије, од којих су двоје или троје извршили и самоубиства.

То нас је, наводи, коштало 44 милиона евра.

На опаску да никада овако јасно и гласно није говорио зашто треба изађи на референдум, Вучић је рекао да јесте о томе на овај начин говорио два пута, али да је водитељ тада имао вероватно паметнија посла па га није чуо.

"Мој позив је да грађани изађу, да гласају по својој савести..." рекао је Вучић.

На ивици ножа доносимо одлуке о епидемиолошким мерама

На ивици ножа све време доносимо одлуке о епидемиолошким мерама да би земља била успешна, могла да иде напред, указао је председник Србије.

Вучић је, за РТС, пренео да је предложио министру здравља Златибору Лончару да од Сајма направи ковид амбуланте, како грађани, услед повећаног броја оболелих због омикрон соја, не би чекали на хладноћи.

Вучић је рекао да разуме људе из медицинског штаба, који су, каже, хероји и који су истрпели сваки хир и нервозу, који су доносли одлуке да би заштитили наш народ од болести која је била непозната.

Не заборавите када говоримо о лицемерју, пре годину и по дана су избиле најбесмисленије демонстрације, који су организовали антиваксери због мера које сам тек најавио. Они који не могу да привуку народ искористили су такве демонстрације рушилачке, упадом у Скупштину да би стекли поене на улици. Када имате земљу која је прошла кроз сва тешка и горка искуства, у сваком рату имали смо међусобне грађанске сукобе, увек морате да водите рачуна да тако нешто избегавате, да сваку искру угасите, нагласио је он.

Вучић је указао да у Србији нема водених топова, пребијања, малтретирање људи, као одговора.

На ивици ножа све време доносимо одлуке да би земља била успешна, могла да иде напред, а да бисмо могли да се похвалимо највишим растом БДП-а морамо да радимо. Истовремено изградили смо болнице, какве нико у региону и Европи градио, повећали смо плате медицинских радника, први у Европи обезбедили смо довољно вакцина, све лекове. Обезбедили смо монопиравир који чисти омикрон, навео је он.

Вучић је казао да је омикрон сој немогуће зауставити и то знају и медицински чланови Кризног штаба.

Када медицински део кризног штаба тражи оштрије мере ми кажемо да су у прави, али да нико неће моћи да спроведе, јер нико неће да послуша, и мораће да се намеће. Они то разумеју, додао је он.

Вучић је казао да је немогуће боље се борити против короне од овога сада.

Све време то је борба на ивици. Мора да постоји и лична одговорност. Ако знате да сте заражени немојте ићи да заражавате друге, истакао је он.

На питање у вези прослава Српске нове године Вучић је подсетио да су прославе отказане, а да на приватне нема утицаја.

Причамо о новом соју. Ако оболели може да зарази 12 особа, а не 1,27 као до сада, онда га је немогуће зауставити, објаснио је он.

На оптужбе против Стефановића одговор ће дати надлежни органи

Председник  Вучић изјавио је  да ће на оптужбе опозиционог лидера да је министар Небојша Стефановић припремао пуч против њега надлежни државни органи дати одговор.

Вучић је то рекао одговарајући на питање да прокоментарише то што на ту изјаву опозиционог лидера (Војислав Шешељ) није било реакција из Владе.

"У овој земљи надлежни државни органи дају одговоре на то, надлежни државни органи су преузели поступке против оних против којих је требало да се предузму или ће их предузети", казао је Вучић.

Искреним партнерством са Северном Македонијом и Албанијом

Председник Вучић изјавио је  да је веома задовољан иницијативом Отворени Балкан и искреним партнерством са Северном Македонијом и Албанијом.

Гостујући на РТС-у Вучић је рекао да је то мировна и економска иницијатива и да ће у будућности имати значајне резултате.

Шовинизам у порасту свуда у региону

Председник  Вучић оценио је вечерас да је радикални национализам, то јест шовинизам, у порасту свуга у региону, и то неколико последњих година.

Прошле су генерације које знају шта су сукоби и ратови. Долазе нове генерације Срба који то не знају, који имају осећај да су увек били понижени, проказани у Европи и свету и да је време за нашу правду, а код других када год Србија јача, не клечи и не лежи, осетићете стварни осећај страха, а већим делом политичку кампању за рушење Србије, што ће да јача национализам, објаснио је Вучић.

Појаснио је да национализам није ништа лоше, јер то значи љубав према домовини, али је шовинизам ружна појава.

Истакао је да му је највећа брига чињеница да све мање разговарамо једни са другима, и да желимо све мање да чујемо једни друге.

Указао је да је данас отишао у Прибој, јер је направљена атмосфера у којој нема поверења, у којој Срби и Бошњаци праве лоше односе, не само од скоро, већ деценијама.

Рекао је да се појави на зиду нека увреда, али на дигиталном зиду их је већ дуго много.

У Прибоју се догодило више ствари, не само полицајци у цивилу који су на прослави певали песме које не смеју. За то су кажњени и биће кажњени у складу са законом, објасни он је он и додао да су му Срби пренели да су они то говорили после претњи да ће заклати дете које је старо један дан, а после се појавио снимак како дечаци певају да ће пуцати на џамије. 

Добио сам мнго писама од Бошњака који немају везе са политиком. Тако ме је сачекао један човек из Сјеверина, муслиман, који ми је рекао да га нико није дирао али да осећа страх. Не смеју да се осећају уплашеним, морају имати пуну заштиту државе, поручио је он.

Указао је да је његов посао, људи који воде политику, пре свега брига, проналажење проблема и њихово решавање.

Казао је да је на путу за Прибој могао да види много тога што је урађено и шта се ради, због чега Србија може бити задовољна, и због чега је на добром путу.

С тим у вези је поменуо аутопут Милош Велики, даљу изградњу до Паковраће, после чега ће се градити према Бољару и Контроману, али и пут у вредности од осам милиона од Нове Вароши ка Прибојској бањи.

Каже да је био посебно поносан, и да му је вратило веру у све, када је разговарао са запосленима у две компаније у Прибоју.

Поменуо је власника компаније Инмолд који је све четворо деце после школовања у Аустрији вратио у земљи, који је за њега узор, а треба то да буде свима у земљи, јер има кревет у свим својим фабрикама, пошто толико времена проводи у њима да неретко и тамо и спава.

Пренео је да је у једној фабрици срео и Адиса и Радишу, који раде заједно, заваривачи.

Вучић је казао да је у Прибоју запослено 600 људи у протекле четири године и да ће бити запослено додатно 400.

Прибој се подиже после уништеног ФАП-а. Сви то виде и знају, а то су хвалили и Срби и Бошњаци, казао је он.

Наша војска мора да буде снажнија да бисмо чували мир

Председник Вучић изјавио је да је  био  изненађен питањем америчког амбасадора о наоружавању. То питање задире у суверена права једне државе. Ниједан споразум нисмо прекршили.

Имали смо укидање и разарање војске од 2000. до 2012, уништавали смо све, нисмо имали "зоље", ручне ракетне бацаче, на десетине хиљада, стреле смо уништавали, оклопна возила, војска није постојала. Наша војска мора да буде снажнија да бисмо чували мир. Прегазили би нас сви да немамо снажну војску.

Нападају Србију јер је Србија јача. Хрвати остварили све своје националне циљеве, очекује се да Србија буде на коленима, Хрватска регионални лидер. Србија се одједном диже као феникс из пепела.

Њима је дозвољено да се наоружавају јер су у НАТО-у, а нама што смо слободарска земља није? Забринути су кад купујемо дефанзивна оружја, а нису забринути за своја офанзивна?

Не смемо да дозволимо да будемо слаби. Неће бити нових "Олуја". Добра и снажна Војска Србије је гарант безбедности и мира, свих грађана који овде живе. 

Четири су најважнија стуба, економија, после тога здравство, демографска политика, војска. После тога производња хране, екологија.

Против сам сукоба у региону без обзира на политичку цену

Председник Србије изјавио је вечерас да у својим наступимо у јавности не говори о могућности било каквог оружаног сукоба у региону пошто се нада да га неће бити, као и да има много неодговорних људи и да то мора да престане.

Председник Вучић је тако одговорио на питање да ли је озбиљан када говори о могућности неког оружаног сукоба у региону.

"Има много неодговорних људи и много лудих глава, где једни чекају освету, а други борбу за правду, како најављују, и једни и други су у праву, али то мора да престане", поручио је Вучић.

Не водимо политику Републике Српске

Председник  Вучић изјавио је вечерас да Република Српска има своју политику, а Србија своју, али да је обавеза Србије да помаже српском народу и Српској.

"Имамо по том питању законе и природне обавезе, не нарушавајући интегритет БиХ и ми то и радимо", нагласио је Вучић гостујући на РТС.

"Не водимо ми политику Републике Српске. Да ли разговарам о свему са Докиом? Да, разговарамо и не слажем се са санкцијама уведеним против Додика. Не само зато што сам Србин и председник Србије. Свим представницима међународне заједнице сам у лице рекао да је катастрофа што су то урадили", навео је Вучић.

Такође каже да има за њих питања на које нема одговора.

"Сметају вам регуларне полицијске јединице у Бањалуци, а не сметају вам иререгуларне јединице на другим деловима територије са другим заставама, које немају везе са регуларним заставама. Кажу ’крив је Додик’, а што сте узели Српској шумарство и пољопривредно земљиште, када то по Дејтону свакако припада Српској, по ком критеријуму?", запитао је Вучић.

"Питам их да ли је Додик увео армију или Република Српска пошто сте рекли да је то највећа претња. Па није, али најављује. А ви не најављујете него сте увели санкције против њега, а отимате ентитету који је уставно-правна категорија Устава БиХ и Дејтонског споразума оно што припада по Дејтону. И у лице ми кажу да је то тачно. Питам их зашто то радите", пренео је Вучић.

Додаје да је око многих ствари сагласан са Додиком, али да има и ствари око којих нису сагласни, али да никада неће рећи ништа што би могло да нашкоди Српској, као и да због тога никада не одговара ни опозицији у Српској.

Додао је да је посао државе Србије да помогне очување стабилности у целом региону.

Како је рекао, ни Сарајеву ни Приштини никада неће бити довољно добро шта год да Србија ради, али да има људи који слушају оно што говори, а не само политичаре и медије.

Хрвати имају виталне интересе за ситуацију у БиХ

Председник Србије изјавио је да са званичницима из Загреба разговара о регионалној стабилности и у том смислу поводом односа у БиХ и оценио су Хрвати логично заинтересовани за опстанак свог народа у Босни и Херцеговини.

Вучић је на РТС казао да су Хрвати укључени у разговоре о ситуацији у вези БиХ и додао да имају своје виталне интересе за то.

Одржавање референдума на Косову и Метохији 16. јануара?

Вучић је изјавио  да ће, у случају да власти у Приштини не дозволе гласање на референдуму о уставним променама 16. јануара, последице бити много теже и далекосежније него што Албанци и међународна заједница претпостављају.

Вучић је рекао да Приштина мора да поштује Бриселски споразум и да је његова молба земљама Квинте и међународњ заједници да "своје чедо, које мазе и пазе, обавесте да мора да поштује своје међународне обавезе".

Видећемо, разговарам са свима, јуче и данас.

Вучић је изјавио да је вечерас 20 специјалаца Росу јединица "упало" у зграду Скупштине општине Грачаница, очекујући некакав састанак.

Ловили су вола на ражњу, па кад нису нашли, напустили су, рекао је Вучић, алудирајући да је требало да се пече во на ражњу поводом православе Нове године.

То говори да када неко губи политлчку снагу спреман је на свакојаке ствари, додао је Вучић.

Битка за лајкове, ужаснут сам лажним вестима о Матеју Перишу

Социјалне мреже су се претвориле у лајкове, а лајк можете да добијете само ако сте екстремни, констатовао је вечерас председник Александар Вучић и у том смислу навео да је ужаснут нетачним информацијама у медијима о случају нестанка младића из Сплита Матеју Перишу.

Питао сам пријатеље, зашто ово радите са дечаком из Сплита, да ли је могуће да објављујете лажне снимке и не проверите, јер то има највише кликова? Пишете о непостојећим тучама, јер је начитаније, рекао је Вучић за РТС.

Упитао је да ли је битка за кликове важнија од живота људи, и да ли може да се замисли како је оцу тог младића када то мора да чита и гледа.

На питање шта му кажу пријатељи када их то пита, Вучић је одговорио да они то све скину, када МУП демантује нетачне информације, али и приметио: кога то брига када је 24 сата најчитанија вест била лаж.

Ја то знам јер су радили и мојој породици, рекао је Вучић.

Додао је да породице његових политичких протнивника готово никада нису биле угрожене као његова породица, на шта је поносан.

Поносан сам на чињеницу да никада ничију децу нисам поменуо. Нисам говорио о породицама, већ о политичким противницима, што је легитимна борба. Мени вичу свашта и то је у реду, али немојте због тога да ми пратите дете. Ако вам неко разара породицу, а ви никада то не урадите политичким противницима, некад погрешите, па њима упутим неку тежу реч, али и ја сам само обичан човек, рекао је Вучић.

Поновио је да никада ничију породицу није рушио, већ се то ради, каже, само једном човеку.

Не престаје ловостај на једну породицу, јер не могу да победе рад, труд и резултат. Али, ја сам дошао да заштитим једну хрватску породицу. Шта су они згрешили да читају глупости, упитао је Вучић.

Четири кандидата за председнике странке

Вучић је рекао да има четири кандидата за председнике странке који се у овом тренутку појављују, није то превелика тајна, четири-пет, можда и шест, делегати су гласни и слободни да предлажу, сви људи у врху странке то знају. Не бих да отварам ту тему, има много важнијих тема данас.

Било да будем изабран у Скупштину, било за председника, ако бих био изабран, после тих четири-пет година, свакако је крај. Човек мора да зна када је време. Пратим бројеве, гледаћу интересе Србије и политичке партије којој припадам, али пре свега интересе Србије.

Већ девет и по година, нисам све време на најистакнутијим функцијама, био сам потпредседник Владе, тек од 2014. сам председник Владе, од 2017. председник државе, веома сам поносан ту чињеницу. Ако бих био изабран на неку високу функцију, мислим да после (кнеза) Милоша и (краља) Милана у модерној историји Србије од 19. века није дуже био на власти. Поносан сам на резултете, да смо успели да сачувамо мир, да смо економски успели да подигнемо Србију брже него икада. То говоре бројеви и чињенице. Задовољан сам тиме.

Ја сам своју мисију негде и испунио. Још много посла има. Онда је време за неке друге људе, али бих волео да омогућим да иза мене за четири-пет година не остане потоп, већ да добри и пристојни људи могу да наставе да владају, без обзира којој странци припадају.

ГЗС/ Танјуг,РТС,Фонет




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vucic referendum rio tinto

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.449.278 посета
Тренутно на сајту: 503 посетилац(a)