Порез на приход од сеоског туризма уводи се од 1. јула 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
Порез на приход од сеоског туризма уводи се од 1. јула
Trenutno na sajtu: 472       |       Podeli:
21.01.2019 | 0 коментар(а)



Сви који раде у сеоском туризму од 1. јула ове године мораће да плаћају порез на приход
Илустрација, фото: ГЗС

који остваре од пружања угоститељских услуга.

Обвезници пореза на доходак постаће сви они који се баве сеоским туризмом у објектима домаће радиности, што се односи на салаше, етно-села и сличне туристичке капацитете, пише „Блиц“.

Нови облик пореског третмана уведен је Изменама закона о порезу на доходак грађана који је недавно усвојен. Тако ће се од јула ове године приходима од угоститељских услуга сматрати приходи које физичко лице оствари од пружања угоститељских услуга у угоститељском објекту домаће радиности и објекту сеоског туристичког домаћинства, и то у периоду до 30 дана.

„Пореска пријава подносиће се у року од 15 дана од дана правоснажности решења којим се објекат домаће радиности и сеоског туризма разврстава у одређену категорију. При томе, они који пружају наведене услуге пре почетка примене ових норми дужни су да у периоду од 1. маја до 30. јуна 2019. године поднесу пореску пријаву надлежном пореском органу“, каже за „Блиц“ извор из Владе Србије.

Такође, прописано је да овај приход представља предмет опорезивања и годишњим порезом на доходак грађана, а ближе услове за опорезивање наведеног прихода уредиће министри надлежни за послове финансија и туризма.

Тзв. порез на приходе од сеоског туризма износиће пет одсто просечне месечне зараде по запосленом у претходној години, помножен бројем појединачних лежајева, односно камп парцела и одговарајућим коефицијентом према категорији туристичког места. У плану је да се приход опорезује годишње, док ће решење доносити порезници, а плаћаће се квартално.

С обзиром на то да се туристичка места сврставају у четири категорије, коефицијент за прву износи један, за другу 0,8, за трећу категорију 0,7, а за четврту 0,5, а коефицијент за некатегорисана места је 0,4. Када се срачуна, испада да ће сеоска туристичка домаћинства која се налазе у туристичким местима која нису категорисана плаћати по једном лежају између 2.000 и 2.500 динара пореза годишње.

Иначе, у Србији има нешто више од 1.000 регистрованих сеоских домаћинстава, која се баве туризмом. Боравак у сеоским домаћинствима повећава се из године у годину, па се тако у 2017. број страних гостију удвостручио. Нека домаћинства имају и по више десетина кревета, а код многих је годишњи број посетилаца већи од 1.500.

 

Блиц / ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


POREZ TURIZAM SELO

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.850.604 посета
Тренутно на сајту: 472 посетилац(a)