Једина фабрика алата за наменску на издисају, Крушик и Застава највећи дужници 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Једина фабрика алата за наменску на издисају, Крушик и Застава највећи дужници
Trenutno na sajtu: 493       |       Podeli:
17.02.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Фабрика резног алата из Чачка, између осталог и једини произвођач алата за потребе наменске индустрије у Србији, налази се на рубу опстанка.
Фото: ГЗС

Радницима се дугује десет плата, није им повезан радни стаж, а занимљиво је да су им највећи дужници фабрике оружја "Застава" и "Крушик". Према речима синдиката ФРА, само ове две фабрике дугују 38 милиона динара.

Део радника Фабрике резног алата (ФРА) предао је захтеве локалном руководству у Чачку за хитно решавање проблема у том предузећу који трају дуже време. Радницима, којих укупно има око 500, у појединим деловима предузећа дугује се по 10 плата, као и накнаде за регрес, топли оброк, превоз, посмртнине, јубиларне награде. Синдикат фабрике истиче да одлазе људи у пензију за 13.000 динара.

Душан Ђелић, председник Индустријског синдиката ФРА рекао је за Н1 да је највећи дужник наменска индустрија, односно фабрике оружја. Према његовим речима, влада је ФРА пре пар година прогласила као привредно друштво од значаја за одбрамбену индустрију Србије. Али, у пракси то није тако.

Душан Ђелић, фото: ГЗС

„Наша улога је јако битна, јер смо једини у овом делу Балкана који праве специјалне алате за потребе наменске индустрије. Ако се прекине са производњом тих алата, сигурно би та предузећа имала одређених проблема у набавци. Односно, требала би им дозвола за увоз тих алата из иностранства, и набавка би им била отежана” , каже Ђелић.

Главни дужници ФРА су фабрике „Крушик” и „Застава”. Према сазнањима синдиката, реч је о великим потраживањима која у овом тренутку износе око 38 милиона динара.

„Имамо и информацију да су та предузећа која припадају групацији наменске индустрије, мислим конкретно на ’Заставу’ и ’Крушик’ , велики дужници. Према информацијама које смо добили од наших синдикалних колега из Крушика, ова фабрика има одређених проблема у функционисању и да дугују добављачима преко 35 милиона евра", рекао је Ђелић.

На питање Н1, има ли држава план за ову фабрику са 500 радника која је у фази реструктурирања, из министарства привреде је изостао одговор. Нисмо добили одговор ни на питање зашто су фабрике оружја највећи дужници ФРА.

Одговор о дуговањима није стигао ни из „Заставе” и „Крушика”. Једини који се огласио поводом ситуације у фабрици био је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

„После састанка следеће недеље знаћемо неке ствари, али не очекујем неки чаробни штапић да може све оно што се нагомилало деценијама, да се реши. Интересантно је што више не знам ни колико синдиката има у фабрици, да ли их има два који су репрезентативни или седам, осам колико се појавље. Борићемо се и даље за ФРА” , навео је Тодоровић.

Половином новембра прошле године, судски извршитељи су после чак 19 покушаја, уз асистенцију полиције, преузели погон за изграду кугличних вретена ФРА.

 

Н1, Н. Божовић / ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


FRA fabrika duznici Krusik Zastava

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.113.308 посета
Тренутно на сајту: 494 посетилац(a)