Пола Чачка плаче због алергије 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Пола Чачка плаче због алергије
Trenutno na sajtu: 593       |       Podeli:
31.05.2016 | 0 коментар(а)



Чачак - Повећана концентрација полена у ваздуху изазвала је код Чачана бројне поленске алергије, а најчешћи симптоми су кашаљ, свраб очију, осип, цурење из носа.



У чачанском Дому здравља забележен је повећан број пацијената који имају ове симптоме, а осим деце алергију све чешће добијају људи у поодмакли годинама, па чак и они који никада нису имали проблема са овом болешћу.

Иако је уврежено мишљење да алергијску реакцију најчешће изазива цвет липе алерголози тврде да је главни окидач за алергијску реакцију бреза и топола.

Др Зорица Затежић Челпер алерголог у чачанском Дому здравља каже да се алергија може излечити, али да се са њом уз одговарајућу терапију и одређене мере заштите може сасвим квалитетно живети. То наравно не подразумева изолацију и затварање у кућу јер људи са алергијама се не смеју држати под "стакленим звоном", нарочито деца.


Зорица Затежић Челпер алерголог у чачанском Дому здравља

"Тренд пораста алергијских оболеља је у порасту широм света, то смо сада и осетили на својој кожи. Један од највећих узрока је сезона која је била пуна полена, већа је концентрација него иначе, вероватно због климатских промена. Наш имуни систем није пропратио све промене у начину живљења и то је сада цена коју плаћамо. Од када се бавим овом проблематиком, ове сезоне се јавило највише пацијената са тешким облицима алергије. Да из пуног здравља добијете тешку алергијску реакцију, отежано дисање, свирање у грудима, то је људима било трауматично. Да прича буде компликованија, деца су нам све више алергична како на полене тако на гриње и на храну. То се подудари са поласком у вртић, тако да је потребно много времена и труда да се са сигурношћу родитељима каже да ли је вирус или алергија, јер су неки алергичари подложни вирусним инфекцијама", истакла је Затежић Челпер.

Према њеним речима, ако имате свраб очију, носа и кијате по десет пута, свако ће одмах да вам каже то је алергија, али имате и другачијих облика где је теже установити, почев од досадног ноћног кашља, дуготрајног запушеног носа.

"Онда приступите другим анализама путем крви, кожних тестова где се види да ли је човек алергичан или није. Приватне лабораторије које путем тестирања крви раде сензибилизацију где се тачно одреди на шта сте алергични", објашњава она.

Раније је био став лекара да су алергијама склони млади, ипак, како каже, данас нема никаквих правила.



"Излечење постоји, али код нас још није заживело, јер је дуготрајна терапија и поприлично скупа. Социјално то још увек непокрива, то су чувене вакцине за алергије и дају се од три до пет година. Алергијска оболеља ремете квалитет живота, можда чак и више него нека звучнија и оболења која су у народу прихваћена као тежа. Сад кад знате када је концентрација полена највећа не морате да излазите напоље, дугу косу треба везивати, јер се полен лепи на њу, ставити наочаре, неке гелове у нос како би спречили контакт полена са слузницом", рекла је Затежић Челпер.

Она је истакла да је ове године бреза направила велики проблем, додајући да у граду постији доста алергеног дрвећа.

Овај тренд пораста алергија у граду на Морави озбиљно је схваћен, па стручњаци Завода за јавно здравље (ЗЗЈЗ) свакодневно мере концентрацију полена у ваздуху, а податке о количини алергена свакодневно објављују на сајту. Особама које имају поленску алергију овакви подаци су од великог значаја.

Јелена Миловић из ЗЗЈЗ, истиче да та установа од 2008. године прати концентрацију полена на нашем подручју.


Јелена Миловић, ЗЗЈЗ

"Апарат звани "Клопка" се налази на згради Поште. Узорци се доносе у лабораторију, техничари припремају препарате, онда се те плочице прате на свких 24 сата. Тако да ми имамо резултате за 24 сата која врста и колика је концетрација се налази. Праћење почиње у фебруару и траје до новембра и то је стандарно сваке године. Од фебруара креће полен дрвећа, леска и бреза до маја, у мају се појављуј полен траве, коприве. После тога пратимо концентрацију полена корова, где амборзија има највећи алергент, она се јавља у јулу и августу. Када су у марту биле велике кише тада је концентрација полена дрвећа била веома ниска, са топлим данима креће појачана концентрација, што се ове године десило са брезом", рекла је Миловић.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.148.152 посета
Тренутно на сајту: 593 посетилац(a)