Расту нам резерве - пребациле 10 милијарди евра 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Расту нам резерве - пребациле 10 милијарди евра
Trenutno na sajtu: 754       |       Podeli:
12.09.2017 | 0 коментар(а)



Девизне резерве Народне банке Србије (НБС) повећане су у августу за 329,7 милиона евра и на крају месеца

су износиле 10,27 милијарди евра, саопштено је данас из НБС.

Тим износом се обезбеђује покривеност новчане масе М1 од 205 одсто и шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (укупне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају августа су износиле 8,58 милијарди евра, што је за 310 милиона више него на крају јула и њихов највиши ниво од 2000. године.

Девизне резерве су у највећој мери у августу повећане по основу куповине девиза НБС на међубанкарском девизном тржишту - 275 милиона евра, затим путем нето прилива девиза по основу већег коришћења инокредита од њихове отплате (21,3 милиона евра), као и кроз нето приливе по осталим основима (56 милиона евра).

НБС "смиривањем динара" повећала девизне резерве

Сви наведени приливи су у знатном износу премашили негативни ефекат промена међувалутних односа на међународном финансијском тржишту - једину категорију која је у августу деловала у правцу смањења девизних резерви (одлив 22,6 милиона евра).

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у августу износио је 589,4 милиона евра и био је за 79,9 милиона евра мањи него у претходном месецу.

У првих осам месеци ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 3,71 милијарда евра.

Номиналн раст динара

У августу је забележена номинална апрецијација динара у односу на евро од 1,0 одсто, а Народна банка Србије је у том месецу интервенисала на међубанкарском девизном тржишту куповином 290 милиона евра у циљу ублажавања претераних краткорочних осцилација курса.

Извор: Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.062.930 посета
Тренутно на сајту: 755 посетилац(a)