Кромпир ипак преживео сушу 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Кромпир ипак преживео сушу
Trenutno na sajtu: 414       |       Podeli:
15.08.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Како би произвођаче упознали са појединим сортама, које до сад нису имали прилику да узгајају, Пољопривредна стручна служба из Краљева

извела је на имању Горана Мајсторовића, својеврстан оглед где је под истим условима засађено 28 различитих сорти кромпира. Саветник службе, Ненад Нешовић, истиче да је своје сорте изложило 11 излагача из Србије, али и из земаља региона.

“Све сорте смо посадили у једном блоку и саме разлике између њих су евидентне. Кромпир смо посадили 10. априла, а сад кад смо га извадили, можемо да говоримо о роду и његовом квалитету. Скоро све сорте које смо посадили су успеле, али одрадићемо и додатне анализе, како би произвођачима могли предочити конкретне чињение и понудити сорте, које најбоље успевају на њиховом терену”, изјавио је Нешовић.

Фото: Глас западне Србије

Пољопривредници чачанског ове године су се сусрели са бројним проблемима. Влајко Шишовић, произвођач кромпира из Балуге наглашава да је суша претила да десеткује род, али и поред лоших услова, успео је да оствари задовољавајући принос.

“На два хектара засађене су сорте бела роса и синора. Своје усеве морали смо да ускладимо са потражњом локалних купаца, где је пласман наше робе сигуран , а цена задовољавајућа. Лош период за кромпир наступио је са високим температурама, кад је кромпир практично престао са вегетацијом, али уз помоћ система за наводњавање успели смо да оставримо принос виши од 30 тона по хектару”, навео је Шишовић.

Произвођачи се слажу да улагања нису занемарљива, а род и пласирање на тржишту различити су из године у годину. Горан Мајсторовић, који под кромпирима има 20 хекатара, каже да зараде има, али да није лака.

“Велике су разлике у ценама у ланцу производње. Цена која се понуди нама у огромном је дисбалансу са ценом која као крајња дође до купаца. Требало би да се за нас произвођаче уведу неке мере, како би се тај однос поправио. Ја сам био принуђен да тоне прошлогодишњег кромпира бацим, јер ми је вређало част, да га продам по цени од 12 динара”, јасан је Мајсторовић.

Фото: Глас западне Србије

Различите сорте кромпира, захтевају различите услове, али по речима професора Агрономског факултета, Драга Милошевића, системи за наводњавање су кључан фактор.

“Ова година је заиста била екстремна кад су температуре у питању. Суша је умало уништила сав род, а оно што је најбитније у таквим условима јесте вода. Системи за наводњавање би требало да постану приоритет кад су улагање и субвенције у питању, јер могу спасити приносе кад се задесе високе температуре, као овог лета”, нагласио је Милошевић.

Чачански произвођачи углавном е баве узгојем меркантилног кромпира и чипсастих сорти. Род пласирају на домаћем тржишту, а нешто ређе извозе у иностранство.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.486.102 посета
Тренутно на сајту: 415 посетилац(a)