На подручју Ивањице изграђено 15.687 нелегалних објеката 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
На подручју Ивањице изграђено 15.687 нелегалних објеката
Trenutno na sajtu: 377       |       Podeli:
02.12.2018 | 0 коментар(а)



Ивањица - На територији општине Ивањица завршен је попис нелегално изграђених објеката, а према подацима Одељења за урбанизам,
Ивањица, фото: ГЗС

има их 15.687. До сада је донето 2.985 решења о рушењу, док је озакоњено 387 објеката.Сваки објекат који нема грађевинску дозволу пописан је на лицу места, при чему су геометри премерили габарите и израчунали корисне нето површине, на основу којих се плаћа и такса за укњижење.

Процедура налаже да Одељење за урбанизам и комуналне послове, власнику нелегално изграђеног објекта најпре шаље решење о рушењу, а у оквиру њега и обавештење у коме се наводи да је у року од 30 дана потребно доставити доказ о одговарајућем праву на земљишту на коме је објекат изграђен и извештај о затеченом стању чији је саставни део и елаборат геодетских радова.

Оваква решења са обавештењем, власницима нелегално саграђених објеката на подручју Парка природе Голија, стижу из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а према нашим сазнањима има их око 500, претежно на Одвраћеници и Дајићима.Стручне комисије које је на озакоњењу ангажовала општина Ивањица, обишле су и сва сеоска подручја, у којима су поред пословних и стамбених пописани и сви помоћни објекти. Сваки помоћни објекат који је саграђен од чврстог материјала, односно бетона, блокова или цигле, у процесу озакоњења коштаће по 5.000 динара без обзира на његову површину.

Уколико власници имају више малих помоћних објеката, а не желе или не могу за сваки од њих платити поменуту цифру, могу затражити израду геодетског елабората чиме ће сваки од њих бити уснимљен, а процес озакоњења коштати као један. Међутим, за израду елебората треба издвојити бар 10.000 динара.

Помоћни објекти саграђени од брвана и других дрвених елемената са темељима од камена неће бити предмет озакоњења.

Куће за становање изграђене пре 1948. године у градском и 1961. у сеоском подручју, подлежу озакоњењу, али се на њих неће плацати такса уколико су уцртане. За издавање потврде потребна је копија плана, извод из листа непокретности, оверена изјава два сведока који су у то време имали 18 година и четири фотографије објекта.За стамбене објекте на читавој територији општине до 100 квадрата површине, биће потребно издвојити 5.000 динара. За нето површину од 100-200 метара квадратних такса је 15.000 динара. Уколико имате кућу површине између 200 и 300 квадрата биће вам неопходно 20.000, а за објекте преко 300 м2 – 50.000 динара.

Када су у питању пословни објекти, за површину до 500 квадратних метара биће неопходно 250.000, а за оне преко ове површине, 500.000 динара.

ГЗС/ ИНФОЛИГА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


попис објекти градња

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.466.509 посета
Тренутно на сајту: 377 посетилац(a)