Николић одликован у РС: "Од срца вам желим независност" 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Николић одликован у РС: "Од срца вам желим независност"
Trenutno na sajtu: 443       |       Podeli:
09.01.2018 | 0 коментар(а)



Председник РС Милорад Додик одликовао је у Бањалуци бившег председника Србије Томислава Николића

"за изузетан допринос у афирмацији и послератном развоју РС".

Николићу је додељен Орден РС на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Србије и РС као и за изузетан допринос од ширег значаја у афирмацији и послератном развоју РС, пише Н1 БиХ.

,,Ако је пут да се ујединимо ваша самосталност и независност, од срца вам желим самосталност и независност. С тог пута не сме се скренути. И биће још 100 препрека, али ми смо само они људи који иду испред воље народа, а она је јасна – Србија и РС одлучиваће заједнички о заједничкој судбини", рекао је Николић.

За део међународне заједнице је рекао „да је отимао суверентитет, независност и право РС, подвођењем под некакву заједничку државу за коју не види да још функционише“.

,,Мој најтежи изазов за РС је био резолуција Савета безбедности о Сребреници. Знао сам да, ако дође до гласања, нећемо имати велике шансе. Ако изгласају како су наумили, онда ни РС неће имати велике шансе. Тада сам одлучио да урадим нешто што није дипломатски, али је било очајнички – да се обратим нашој мајци Русији и великом председнику Путину... Написао сам писмо Путину и навео сам да ’овим печатимо судбину РС’. Владимир Путин је уложио вето на резолуцију о Сребреници, подигао нам главе, охрабрио... Од тада ме баш не воле ови наши мањи пријатељи, а какав бих ја био човек када би ме волили они који не мисле добро мом народу", рекао је Николић.

Како јавља репортерка Н1, Додик је доделио признања режисеру Емиру Кустурици, вицеканцелару Аустрије Ханс Кристијану Штрахеу, Марку Павићу, Мићи Мићићу и другима.

Иако је Уставни суд Босне и Херцеговине оебиежавање Дана Републике Српске 9. јануара оценио као неуставно, данас ће ипак, низом манифестација, укључујући и верске, бити обележен дан РС.

Подсетимо, Уставни суд БиХ је 26. новембра 2015. године утврдио да је неуставан 9. јануар као дан РС, а Комисија за спровођење референдума је 25. септембра 2016. године спровела референдум о 9. јануару, иако је Уставни суд БиХ забранио његово одржавање и затим поништио резултате изјашњавања грађана.

Владу Србије на обележавању Дана Републике Српске представља потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Премијерка Ана Брнабић и председник Србије Александар Вучић нису на прослави.

 

Извор: Н1




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.760.035 посета
Тренутно на сајту: 444 посетилац(a)