Ове године кајсије ни за џем 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Ове године кајсије ни за џем
Trenutno na sajtu: 733       |       Podeli:
01.07.2018 | 0 коментар(а)



Топола – Произвођачи кајсије ове године немају шта да беру. Плодове ове воћне врсте је у појединим селима обрао мраз а у некима град.

Марко Вићентијевић из села Јунковац гаји кајсије само за своју употребу, свега неколико стабала.

„Прошле године су родиле баш доста, имало је кајсија за цео комшилук, ове године само неколико за јело, нисмо имали чак ни за џем. Мраз је нанео штету тако да град сада није имао шта ни да оштети, надам се да ће следеће године бити боље“, прича Вићентијевић.

И у селу Пласковац слична ситуација, тек по неки жути плод сакривен испод лишћа.

„Гајим кајсију као и већина нас у селу али ове године сви смо у чуду. Лоша је година, за кајсију поготово. Било је касних мразева тако да је још тад доста  оштећена, остало је мало плодова а то што је остало сад је обрао град. Плодови су оштећени, скоро сваки има ударце од града где се сада развија болест и нису за бербу, тако да нико не бере нема ни откупа“, казао је за ТопПрес Влада Миливојевић.

Фото: ТопПрес

Невреме које је захватило села око Тополе нанело је озбиљне штете пољопривредницима. Један од њих је и Јован Новаковић из села Винча у чијем засаду кајсије, тек по неки плод има употребну вредност.

„Град је уништио целокупан овогодишњи род кајсије. Плодови су не употребљиви, једино по неки плод који је град неким случајем промашио сада може да се поједе или да се искористи за џем, остало за ништа није. Трулеж се развија великом брзином нарочито погодују честе кише тако да смо у проблему јер ће се и гране инфицирати и оболети. Ове године од кајсије нисам имао никакве користи а и остали у селу су слично прошли. Плод кајсије кад оштети град губи на изгледу и квалитету тако да нисмо могли за ништа да их искористимо“, објашњава  ситуацију у свом воћњаку  Новаковић.

Честе кише ових дана погодују развоју болести, питали смо стручњаке из области заштите биља како пољопривредници да сачувају своје засаде од даљег развоја болести.

Болест се већ развила, фото: ТопПрес

„У овом тренутку плодовима кајсије  помоћи нема, болест се већ развила тако да је неминовно да ће целокупан род иструлити. Никакво третирање у овој фази нема смисла, најпаметније би било сачекати и касније  започети бакром заштиту биљака. Иначе ове године смо и ми у проблему јер смо у оваквим ситуацијама немоћни да помогнемо домаћинима који су пуно уложили у своје засаде а град је нанео огромне штете“, рекли су у изјави за ТопПрес заштитари из пољопривредне апотеке „Трнава Промет“.

ГЗС/ ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.042.861 посета
Тренутно на сајту: 733 посетилац(a)