а на богатој Божићној трпези централно место заузима чесница, коју су раном зором умесиле домаћице, преноси агенција РИНА.
„Она се поткувава пре зоре како би била спремна кад сви укућани устану, око ње се окупљају, и Божићни доручак почиње. Меси се од једноставних састојака - брашна, воде, соли и мало уља, а у новије време додаје се и мало квасца. Унутра се обавезно ставља новчић, али и глогово дрво и ко га пронађе биће целе године здрав управо као та биљка. Ове године највише смо њега прижељкивали у чесници да пронађемо, више него парицу“, рекла је за РИНУ домаћица Младена Гојковић из Чачка.
За припрему чеснице најважније је да се умеси у добром расположења, одим основних неизбежан састојак јеи љубав.
"Некада се чесница месила водом са извора коју је на Божићно јутро у кућу донсио домаћин. Прави се увек у округлом облику. Симболизује окупљање породице и свих чланова на једном месту. Чесница се ломи рукама, сваки члан добије бар један део како би имао напредак у предстојећој години“, рекла је Младена.
Иако живимо у брзом, модерном времену, дух традиције ипак не ишчезава у српском народу, а то се највише види током великих празника који се обележавју уз све обичаје. Иако је епидемиолошка ситуациј тешка, бројни верници су били на богослужењима у црквама, уз придржавање свих прописаних мера, па се може рећи да је ово први српски Божић под маскама.
РИНА (ГЗС)