Обележено 144 године од Јаворског рата - калипољске битке 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Обележено 144 године од Јаворског рата - калипољске битке
Trenutno na sajtu: 440       |       Podeli:
28.09.2020 | 0 коментар(а)



Нова Варош/Ивањица – Полагањем венаца на спомен обележја која чувају сећење на Јаворски рат (1876-1878),

обележене су 144. године од битке у којој је Србија супротстављајући се турским снагама изгубила близу 25.000 војника. Јаворски рат започео је 6. јула на Калипољу са око 35.000 српских војника. Битке за Јавор и око те планине 1876. године, биле су део великог сукоба са Турском у који је Србија ушла због страховитих репресија.


У знак сећања на страдале борце венце су данас на Калипољу положили: делегација Министарства одбране Војске РС, представници општина Ивањица и Нова Варош и представници Хуманитарне организације ‘’Стара Рашка’’. Након тога венци су положени на споменик Мајору Илићу и ратницима погинулим за отаџбину од 1876 -1878. године. Почаст јунацима одала је и ОШ ’’Мајор Илић’’ из Кушића као и представници Равногорског покрета.

Ристо Дилпарић, председник УО Хуманитарне организације ‘’Стара Рашка’’ која уз подршку Министарства одбране и преседника Републике Србије, Александра Вучића, годинама уназад обележава и чува сећање на јунаке Јаворског рата, рекао је да се на овој планини отежалој од историје одаје почаст свим јунацима из 15. и 16. века, Карађорђевим устаницима, војницима Првог Балканског рата, јунацима из Црне Горе који су чували одступницу нашој војсци преко Албаније, војницима из Великог рата…

У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом ове године није одржан традиционални Сабор српске омладине из матице и расејања.

ГЗС/Инфолига/ПП Медиа




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


javor rat kalipoljska bitka

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.238.707 посета
Тренутно на сајту: 441 посетилац(a)