Протестна колона можда и испред Председништва 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
Протестна колона можда и испред Председништва
Trenutno na sajtu: 434       |       Podeli:
12.12.2018 | 0 коментар(а)



Уочи новог протестног скупа у суботу опозиција би у петак требало да објави заједничке захтеве

власти који се односе на стварање услова за фер и демократске изборе, рекли су Данасу извори блиски Савезу за Србију.

Према речима наших саговорника, листа захтева је готово усаглашена и биће добра основа за једну од порука и заједнички именитељ окупљених на протесту који је за 15. децембар најавио лидер Савеза за Србију Драган Ђилас, а под паролом „Хајде да се пребројимо“.

– И власт и лажни медији у Србији игноришу протесте грађане. Већ данима лажу Србију како нас је у суботу било око две хиљаде. Подржали смо нови протест и позвали грађане да покажемо колико има нас који мислимо да живимо у неслободној, криминализованој земљи, земљи лажи и страха. Па да се пребројимо – појашњава Ђилас за наш лист назив и паролу новог скупа.

Он је најављујући протест рекао да ће у суботу поново „шетати више десетина хиљада људи“. „Може председник Србије Александар Вучић да прича шта хоће, о две-три хиљаде, ми који смо тамо били и знамо математику за други разред, лако израчунамо колико је људи било“, рекао је Ђилас.

Према Данасовим сазнањима, како сада ствари стоје, групи студената насталој из Протеста против диктатуре 2017, који су формално организовали грађански протест прошле суботе под називом „Стоп крвавим кошуљама“, овог пута ће у сваком сегменту организације помоћи Савез за Србију како би се отклонили сви недостаци првог протеста, од озвучења, координације и кретања колоне до говорника. Тиме ће протести, из грађанских прерасти у праве политичке, с обзиром на то да Савез за Србију, како кажу наши извори, претендује да енергију грађана спремних на шетње усмери управо ка тој политичкој опцији. За разлику од грађанских протеста после председничких избора 2017. овог пута формални организатори засад немају проблем с тим да политичари у првим редовима шетају на њиховим скуповима и позивају грађане на протест. Саговорници Данаса блиски СЗС кажу да су лидери Савеза одлучили да огромну вољу људи за шетњама која је исказана на друштвеним мрежама подрже и закажу нови протест.

Једна од идеја за суботњи скуп, према нашим сазнањима, јесте да осим Радио-телевизије Србије једно од места испред којих ће демонстранти проћи и изразити протест буде и зграда Председништва, а разматра се и то да се окупљенима обрате три говорника који би говорили на почетку, током шетње и на крају протеста. Ко ће то бити, још није одлучено, кажу наши саговорници, и додају да би један од њих свакако требао да буде глумац Бранислав Трифуновић, који је говорио и на скупу у прошлу суботу. Није искључена ни могућност да се учесницима протеста обрати и неки политичар, што није био случај на прошлом скупу, а образложење за то је било да је протест грађански и да су и политичари на њему као грађани а не као политичари.

У Савезу, како сазнајемо, не очекују провокације и замке власти које су биле припремљене за прошлу суботу а на које учесници првог скупа нису реаговали.

Зеленовић: Доста нам је изборних представа

Небојша Зеленовић, који по азбучном реду председава СЗС, најавио је јуче заједничке изборне захтеве опозиције. „Доста нам је Вучићевих изборних представа и крађа и као уједињена опозиција изаћи ћемо са заједничким захтевима за фер и поштене изборе… Ако Александар Вучић каже да размишља о расписивању нових избора, јер је то једино могао да смисли као реакцију на велики народни протест у Београду, поручујемо му да неће бити нових избора без коренитих промена изборних услова и слободних медија“, наводи Зеленовић у писаној изјави.

ГЗС / Данас




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.831.471 посета
Тренутно на сајту: 434 посетилац(a)