Ариљски "Титаник" поново спреман за малине 



 
Ариљски "Титаник" поново спреман за малине
Trenutno na sajtu: 420       |       Podeli:
11.04.2017 | 0 коментар(а)



Ариље - Највећа хладњача у југоисточној Европи некадашње Земљорадничке задруге Ариље, коју је након дугогодишње агоније стечајног

поступка купило предузеће "Станић", поново је спремна за откуп малине.

Земљорадничка задруга Ариље и ова хладњача потонули су на дно 2014. године, када су блокирани рачуни и уведен стечај јер нису били враћени кредити узети од "Агробанке" 2005. године, а дугови са каматама нарасли на 15 милиона евра. Ови кредити које је узимало руководство на челу са тадашњим директором Војиславом Божовићем, довели су до неколико покушаја судских продаја целокупне имовине задруге, а прошле године је све окончано куповином на јавној судској лицитацији од стране највећег ариљског бизнисмена Милана Станића.

Према доступним подацима предузеће "Станић" је лидер у Ариљу и региону по количини замрзнуте, прерадјене и извезене малине, а осим ове хладњаче поседује још три у "светској престоници малине" са укупно 300 радника. У управи ове фирме нису хтели да нам дају никакве информације без сагласности власника и директора Милана Станића, а такође нико од радника није хтео да даје изјаве без дозволе. Како смо се уверили, припреме за сезону откупа се обављају, а десетине хиљада празних гајби које чекају пуњење могу видети сви пролазници.

Одисеја Земљорадничке задруге Ариље почела је оснивањем 1922. године. Осамдесетих година је развила нови метод шпалирског гајења малине. Капацитет хладњаче који постоји и данас је 8000 тона уз брзину тунелског замрзавања од 300 тона на дан. Сага о ариљској малини је почела управо на овом месту и ову фирму су звали "Фабрика девиза". Још увек се прича како су у доба СФРЈ кооперанти ове задруге од једне бербе куповали нове ИМТ тракторе, популарне "тридесетдеветке". Ова задруга је преживела ратове, санкције, промене државних уређења, али није могла преживети банкарске кредите и камате.

Цена "црвеног злата" још увек се не зна, а све хладњаче имају законску обавезу да при откупу јасно истакну износ по којем откупљују воће. Почетком овог месеца белгијска хладњача "Кропс" из Пожеге шокирала је јавност понудивши само 100 динара за килограм малине, о чему смо недавно писали.

Дејан Веселиновић / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.390.946 посета
Тренутно на сајту: 421 посетилац(a)