Римске терме 50 година након открића 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Римске терме 50 година након открића
Trenutno na sajtu: 497       |       Podeli:
23.10.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Народни музеј Чачак организује скуп Римске терме 50 година након открића: дијалог наслеђа и заједнице

који ће се одржати 29. и 30. октобра у Научно технолошком парку у Чачку (Startup центар). Скуп је посвећен обележавању јубилеја, 50 година од истраживања и презентације Римских терми смештених у градском језгру Чачка и залеђу градског шеталишта. Истраживање терми представља почетак рада на откривању античког наслеђа у самом граду и на широј територији у области деловања Музеја у Чачку.

После археолошких радова 1970. године објекат је конзервиран у периоду од 1970. до 1972. године у организацији Завода за заштиту споменика културе из Краљева, а према пројекту Радослава Прокића. Римске терме у Чачку проглашене су за споменик културе (Службени гласник, број 126 од 14. IV 1970. године).

Први дан скупа реферате ће излагати стручњаци који се на дирекатан или индиректан начин баве археолошким културним наслеђем. Приказаће се путеви истраживања, интерпретације и презентације културног наслеђа, са нагласком на развој археолошког локалитета кроз одрживо управљање и имплементацију у свакодневни живот заједнице.
Други дан скупа организоваће се панел дискусија Римске терме 50 година након открића: римско наслеђе Чачка, наша заједничка баштина. Пратећи програм скупа је изложба на отвореном Антички Чачак.

Скуп је организован под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, као и уз подршку града Чачка.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


narodni muzej cacak rimske terme

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.147.640 посета
Тренутно на сајту: 498 посетилац(a)