Кисић Тепавчевић: У највећем делу земље нема новоинфицираних 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !             

 
Кисић Тепавчевић: У највећем делу земље нема новоинфицираних
Trenutno na sajtu: 499       |       Podeli:
14.06.2020 | 0 коментар(а)



Коронавирус не посустаје, највише новозаражених је у Београду. Мере заштите и одговорно понашање су кључни,

каже докторка Дарија Кисић Тепавчевић.

Ни после више од три месеца, коронавирус не посустаје. Подаци показују да последњих неколико дана долази до пораста броја инфицираних новим коронавирусом, али стручњаци тврде да је ситуација под контролом и да су сада кључни мере заштите и одговорност, преноси РТС.

Заменица директора Института Батут докторка Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је већина новозаражених са подручја Београда и да су епидемиолошка истраживања показала да је до преношења инфекције дошло у затвореном простору на прославама, тамо где су била већа окупљања људи.

Према њеним речима, то је највећи разлог због чега се претходних дана региструју двоцифрени бројеви нових случајева.

Међутим, указује да у највећем делу земље дуже од две недеље нема пријављених.

Докторка Кисић Тепавчевић је истакла да више од 75 одсто свих новопотврђених случајева нема ниједан симптом, нити знак инфекције и да не би ни били откривени да нису тестирани, односно да се за њима није трагало.

"Тако ће се наставити у у наредном периоду, да ли ће се они тестирати зависи од методолошких протокола и савета Светске здравствене организације. Оно што је сигурно, јесте да је сваки контакт под здравстсвеним надзором и да се прати", рекла је докторка Кисић Тепавчевић.

Иако је методолошки оквир најавио да се мере релаксирају и попуштају, у Србији се и даље раде тестирања контаката који немају симптоме, рекла је докторка.

С обзиром да је од сутра најављено отварање граница ка Грчкој и планирање одмора, Дарија Кисић Тепавчевић је поновила да су одговорност и процена ризика, кључне мере и главно оружје у борби пртив коронавируса.

"Једна по једна земља ће се отварати, и сада се апсолутно зна који је начин превенције - удаљеност од једног метра физички спречава преношење инфекције", рекла је она и још једном напоменула да се процењује да је ризични контакт онај који траје дуже од 15 минута на удаљености мањој од једног метра са особом која је резервоар инфекције.

Према њеним речима, треба да живимо у садашњем тренутку, вирус је још ту, његова активност јесте ослабила, али и ми сада знамо како да превенирамо инфекцију.

ГЗС/ РТС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


darija korona zaraza

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.306.977 посета
Тренутно на сајту: 499 посетилац(a)