Малинарима обећано минерално ђубриво и садни материјал 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival             

 
Малинарима обећано минерално ђубриво и садни материјал
Trenutno na sajtu: 366       |       Podeli:
11.03.2018 | 0 коментар(а)



Пријепоље - Удружење пољопривредних произвођача Лимска долина, које окупља малинаре

из Прибоја, Пријепоља и Нове Вароши одржало је скупштину удружења на којој су упознали чланове са детаљима састанка одржаног у петак у Влади Србије, где је постигнут начелан договор да се пољопривредним произвођачима помогне кроз доделу бесповратне помоћи у минералном ђубриву и садном материјалу домаћинствима која су претрпела штету услед временских непогода на својим засадима.

И док се засади малине налазе још увек у стању мировања, пољопривредни произвођачи у жељи да поправе свој положај и изборе се за што бољу цену за овогодишњи род своје активности са имања преусмерили су ка Влади Србије. На иницијативу председника општине Прибој Лазара Рвовића у Влади Србије је одржан састанак пољопривредних произвођача и ресорног министра Бранислава Недимовића где је постигнут начелан договор да се због штете претрпљене услед елементарних непогода произвођачима помогне кроз поделу минералног ђубрива и садног материјала.

– Обећано нам је да ћемо добити минерално ђубриво због суше која је прошлог лета погодила наш крај. За један хектар засада предвиђено је да се добије 400 килограма ђубрива, међутим та количина није још увек извесна, јер ће у наредном периоду свој званичан став тек дати министарство пољопривреде. Такође речено нам је да ће се у наредном периоду радити на заштити географског порекла малине и да би она требала да носи назив “Лимска малина” – каже председник Удружења пољопривредних произвођача Лимска долина Санел Диздаревић.

На састанку је било речи и о формирању откупне цене за ову годину, ипак ту за малинаре није било лепих вести, јер би цена могла да буде далеко нижа од прошлогодишње.

– Све индиције указују на то да ће откупна цена бити на нивоу од прошле године или чак и ниже – поручује председник скупштине Удружења пољопривредних произвођача Лимска долина Владан Попадић.

Постојање више удружења малинара у западној Србији која делују у различитим правцима и стреме ка одређеним личним интересима, негативно утуче да произвођаче и уноси забуну међу њима. Последњи пример за то је кажу и упис за поделу минералног ђубрива и садног материјала који је недавно кренуо у Ужицу и околним градовима, где се произвођачи доводе у заблуду и узима им се новац, док се спискови праве без икаквог критеријума.

– Јуче смо ми и локална самоуправа имали проблем и настао је цео карамбол због спискова које су почели да праве из Асоцијалције малинара. Цели дан били су ангажовани људи по месним канцеларијама да праве спискове за расподелу минералног ђубрива, где су се помињале цифре од 900 килограма по једном хектру засада.Ттражили су сетвену структуру и потврду о регистрацији газдинства и наплаћивали таксу од 400 динара. Локална самоуправа са овим нема никакве везе нити то има министарство пољопривреде. Неко је намерно доводио произвођаче у заблуду и узимао новац за то – тврди испред Удружења пољопривредних произвођача Ужице Милија Лазић.

Поред чланова удружења Лимска долина скупштини су присуствовали и гости из Ужица, Ариља, Косјерића и Ивањице.


ПП Медиа / Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.126.629 посета
Тренутно на сајту: 367 посетилац(a)