Око 700.000 запослених у малим и средњим предузећима трпи највећи удар корона кризе 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Око 700.000 запослених у малим и средњим предузећима трпи највећи удар корона кризе
Trenutno na sajtu: 905       |       Podeli:
30.01.2021 | 0 коментар(а)



Сектор предузетника, микро, малих и средњих предузећа (МСПП), са око 700.000 запослених, трпи највећи удар корона кризе, због чега се многе фирме гасе,
Фото: РИНА, илустрација

речено је данас на округлом столу Удружења "Заштитник предузетника и привредника Србије" о реформи пореског система".

Учесници су рекли да је том сектору зато потребна већ подршка и кроз смањење обавеза, али и бољи пословни амбијент.

Економиста Предраг Митровић је указао на значај реформе пореског система, која би донела и промену економског модела Србије, уместо либералистичког који траје од 2000. године.

Он је истакао да би Србија требало да добије кровну Стратегију привредног развоја, по којој би се затим донеле стратегије за поједине сегменте.

Председница удружења "Рачуноводствена комора Србије " Снежана Митровић оценила је да је од 2002. године трајала ерозија у пореском систему Србије и да је тек обједињења наплата 2013. године то променила и донела велике резултате и средства.

Истиче да је то удружење тражило да се на "минималац" укине плаћање пореза и доприноса.

Економиста и власник књиговодствене агенције Драган Радовић је рекао да ниједна реформа пореског система не може да успе без реформе Пореске управе.

Као примере области где је сива економија изражена навео је увознике, млинарску индустрију, индустрију цигарета, горива, пиваре и оценио да држава успе да наплати тек пола од могућег ПДВ-а.

Консултант програма Европске банке за обнову и развој Владимир Савић је рекао да би сектору МСПП држава могла да помогне и убрзањем обраде захтева код Фонда за развој.

Правни саветник и власник портала "Бизнис и право" Дејан Шкобић предложио је да се област јавних набавки уреди тако да њихова вредност не може да буде већа од тржишне цене.

Државну помоћ сектору МСПП он види и кроз подршку стартап бизнисима, и то не само младих него и када их отворе и пензионери којима је пензија ниска - кроз изузећа од плаћања дажбина до две године од оснивања.

ГЗС/ Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


radnici firme posao

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.049.718 посета
Тренутно на сајту: 906 посетилац(a)