Деспотовица првог, а грађани другог реда 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Деспотовица првог, а грађани другог реда
Trenutno na sajtu: 370       |       Podeli:
15.03.2017 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Становништво Брђана крај Горњег Милановца, уз реку Деспотовицу, трпи вишегодишње муке и живи у страху од њених честих, катастрофалних поплава

Кажу, сами би уредили корито, посекли дрвеће и шикару што расту из воде и природна су брана отицању поплавних бујица, али им брани - закон.

- Деспотовица је проглашена реком првог реда и свака наша активност би била кажњива, па смо ми у Брђанима, због небриге надлежних, постали грађани другог реда - жале се Радослав Стризовић (70), Радослав Тодосијевић (72), Гајо Сирета (63), Јерослав Стризовић (70) и остали мештани.

Веле, наноси земље и песка су подигли дно реке за око метар и по, на неким местима је већ готово у равнини са обалама, па је лане поплава из дворишта поменутих домаћина однела земље таман толико колико би, рачунају, стало у 70 великих камиона.

- Од 2001. стручњаци сугеришу да тужимо Општину и ЈП "Србијаводе", јер осим њега нико нема право да крочи у Деспотовицу, да је крчи, али његових машина и радника нема. Републичке инспекције су налагале Општини шта да уради са Деспотовицом у Брђанима, али није уродило плодом, па смо ми бесплатно дали по пет до десет метара својих плацева уз реку и сами направили бедем. И, штитио нас је све до велике поплаве 2014, када је и он страдао - настављају Тодосијевић, Сирета и Стризовићи.

Од 18. марта прошле године, сазнајемо, шаљу документе и премијеру Александру Вучићу...

- Одговорио нам је 7. априла, да је наш допис и аргументе проследио Министарству за државну управу и локалну самоуправу, те Општини. Нажалост, ни њега нису послушали. Сами смо се жалили руководству Моравичког округа и ишли у ЈП "Србијаводе", али они тврде како немају новац за радове у Деспотовици, а не могу ни нама да их дозволе. Поново смо писали премијеру, 28. октобра, али није било одговора, па смо све поновили 6. фебруара. Узалуд... Не можемо више да скрштених руку чекамо нове поплаве и штете, а Влада Србије је лане у нашу општину уложила 200 милиона динара, од тога чак 44 милиона за регулацију Деспотовице - закључују домаћини из Брђана.

Објашњење из кабинета

- Почетком мандата, председник општине Дејан Ковачевић (на слици), члан Општинског већа задужен за инфраструктуру Десимир Јовановић и шеф РЈ "Западна Морава" у ЈП "Србијаводе" Милош Батало су посетили угрожени део Брђана и са људима чије су куће уз корито Деспотовице констатовали да су воде првог реда заиста у надлежности ЈП "Србијаводе". Дат је налог водопривредном предузећу "Западна Морава" из Краљева да изради елаборат санације корита, али треба решити имовинске односе са власницима парцела уз кризни појас, чији списак је предат председнику МЗ Брђани Горану Кићановићу, да прикупи сагласност. Нажалост, за два месеца је само пет њих пристало, сада су најгласнији они који су одбили договор... Иначе, поменута 44 милиона су добијена за регулацију тока Деспотовице кроз град, а садашње општинско вођство није упознато са податком да је Република Француска уплатила девет милиона динара за санацију Краљевог моста у Брђанима - саопштено је из кабинета председника Општине.

Мост

Камени мост испод садашњег великог надвожњака Ибарске магистрале, који је Брђанима саградио краљ Милан Обреновић, још служи за саобраћај, али се урушава и опасно пуца. Уз њега је дивља депонија отпада неке фирме...

- Влада Француске је дала много новца за заштиту споменика културе у Србији, само за овај мост девет милиона динара, али га нико не поправља - тврде Брђанци.

Извор: Новости, М. Бошњак




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.890.968 посета
Тренутно на сајту: 370 посетилац(a)