Свиње од 200 кила и домаћа адидас сланина: Ево како су шумадијски месари заврнули рукаве 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Свиње од 200 кила и домаћа адидас сланина: Ево како су шумадијски месари заврнули рукаве
Trenutno na sajtu: 393       |       Podeli:
03.12.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – Кроз Шумадију увелико се оштре ножеви, ватра је потпаљена испод два казана у којима се крчка маст, а на веригима окачен позамашан бут.
Од Митровдана до Нове године испразне се обори, фото: РИНА

Све ово говори само једно - дошло је време свињокоља. У чачанском крају од Митровдана до Нове године опустоше се обори јер нема домаћинстава које није одгојило бар једног товљеника, а неки и више.

“Хранили смо свиње од марта, па све до сад. Мора бити добро угојена и масна, како би дала квалитетно месо. Наше су догурале и до 200 кила. Свињокољ почиње крајем новембра, да би спремили све пре оштрих зимских дана”, прича Милица Обрадовић из села Ракова.

 

Мајстори свог заната уређују месо и праве специјалитете. Највештији и најискуснији, Дејан Петровић, задужен је за најтеже радове јер од сировог меса прави шницле, пршуте и незаобилазну сланину.

“Најбоља је она домаћа звана адидас. То је она прошарана, види се да има четири реда, проткана од меса и масти. Што је свиња дебља, то је и сланина боља”, рекао је Дејан.

Док мајстори секу и соле месо, вредне домаћице заузимају позицију уз казан и пеку чварке који се, како кажу, зажуте већ након неколико сати.

 

“Потребни су умерена ватра и мешање. Праве се најчешће дуван чварци или чипс, ко како воли. Али, зна се да нема ништа укусније од овог домаћег специјалитета”, каже Горица Петровић.

Све чаролије свињокоља пробају се након месец дана, кад мало остоје и добију препознатљив укус, боју и мирис. Међутим, да би домаћини били сити, а мирни, обавезно је да ветеринар прегледа месо, јер то је корак који у процесу свињокоља не сме да се прескочи.

 

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.274.556 посета
Тренутно на сајту: 393 посетилац(a)