Ради, сељо, ја те гледам, да зарадиш ја ти не дам 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Ради, сељо, ја те гледам, да зарадиш ја ти не дам
Trenutno na sajtu: 771       |       Podeli:
26.07.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Никола Пјевовић из Мрчајеваца, син Обренов, прича нам да је од малена запамтио досетке завичајаца Радована Ружића и Миленка Јевтовића Шица, преноси „Политика” у штампаном издању.

Први је спевао стихове о комунистима: „Ради, сељо, ја те гледам, да зарадиш ја ти не дам. Ради, сељо, ја ти дизам, то је прави комунизам”. Други је у једној реченици објаснио шта је немогуће, односно које су лажи највеће: „Миш вола очепио, магла дрво извалила, има масна варјача”.
То је само једна од мноштва чуваних и сачуваних забелешки „Политикиног” дописника из чачанског краја која, ево, дочека да буде објављена. И да сведочи о духу и домишљатости нашег човека, као и ове што следе...
                                                         ***

По служби о Лучиндану 2017. у Цркви Св. Успенија у Чачку, свештеник Никола Вукобрат овако је беседио:

„Слушајте само цркву своју и свогa попа. Не попадију, па ни моју. Ако је нека пилотова жена, то не значи да може да тера авион.”
                                                          ***
„Кога воле жене воле га и људи, а помало и бог” - рече ми Шаћир Кујовић из Пријепоља, по казивању његовог сина Сабахудина.
                                                          ***
Др Владимир Димитријевић, професор књижевности у чачанској Гимназији и православни мислилац, с времена на време подсећа на досетке из живота монаха и свештеника. Једна каже да старци пустињаци живљаху окружени номадским племенима, па неки поглавица тих номада дође старини и рече:
- Оче, хоћу да постанем хришћанин.
- Радујем се због тебе, сине. Али, ти имаш две жене. Мораш се одрећи једне.
- Учинићу то одмах, оче, ако ми укажеш бар на једно место у Светом писму где се осуђује двоженство.
- Тамо лепо пише: нико не може служити два господара - одговори старац.
                                                          ***
Чачански прота Бранко Керкезовић одувек је навијач Партизана, и у некој прилици срео је великог немачког фудбалера Лотара Матеуса, док је овај био тренер „црно – белих”, те му рече:
- И твој тата био је тренер партизана, кондициони, па је сад лако теби, Лотаре, да тренираш спреман тим.
                                                            ***
Боем чачански, Миломир Зекавица Зец, ушао једног јутра у 10 сати у кафану „Пролеће” у центру града и предложио другарима да попију нешто. Ови га одбише, са објашњењем да је још рано. „Шта рано” – љутио се Зец – „па они у Циганмали код `Пролетера` већ повраћају”.
                                                            ***
Познати чачански прота (име познато дописнику) волео је мало да шврља, како се то каже, па га једаред упитах да ли вишњи зна шта он ради у слободно време?
- Увек. Јер кад год пођем на састанак ја кажем Боже помози, а кад се враћам кажем Боже опрости.
                                                             ***
Отварајући, пре десетак лета, „Меморијал Надежде Петровић” у Чачку, директор Београдске филхармоније Иван Тасовац, на крају своје беседе каза: „Што би рекао друг Тито, можемо почети”.

Политика, Г. Оташевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.045.082 посета
Тренутно на сајту: 772 посетилац(a)