О миту и колективном сећању, на злато четника и партизана 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
О миту и колективном сећању, на злато четника и партизана
Trenutno na sajtu: 512       |       Podeli:
06.11.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” је 4. новембра у оквиру пете „Трибине о прошлости”

представила књигу „Злато четника и партизана: деконструкција једног мита” у издању „Службеног гласника”. Књигу потписује музејски саветник Народног музеја у Чачку, историчар др Милош Тимотијевић. Он је један од водећих истраживача националне политичке и друштвене историје 19. и 20. века у Западној Србији, аутор или коаутор више од 16 научних монографија и преко 90 научних чланака, приређене архивске грађе и других стручних радова.

У монографији „Злато четника и партизана” Милош Тимотијевић истражује митско односно парарелигијско значење злата и изгубљеног блага у народним предањима, обичајима и колективно несвесном, који се одупире модернизацијским процесима. Нимало случајно, злоупотребом форме, значења и функције постојећих митова створени су „политички” митови као средство пропагандног рата. Анализом већег броја веродостојних историјских извора Тимотијевић расветљава судбину државног злата Краљевине Југославије, као и изворе финансирања сукобљених страна у Другом светском рату. Аутор вешто одваја историјске чињенице од фикције смело прелазећи оквире историографског рада и улазећи у мултидисциплинарно поље етнологије, антропологије и социологије.

Закључак трибине је да истраживање без предубеђења и нови историјски подаци доносе другачије сагледавање прошлости које доводи у сумњу многе прихваћене стереотипе. У читалачкој јавности постоји потреба за историографском истином што показује и припрема другог издања монографије „Злато четника и партизана”. Књигу су осим аутора представили и угледни публицисти, уредник издања историчар Борисав Челиковић и др Владимир Димитријевић. Програм је водио Мирко Дрманац.

За ову тему влада велико интересовање, па су осим у Малој сали, сви заинтересовани имали могућност да прате програм уживо преко фејсбук странице Градске библиотеке у Чачку.


Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


gratska bibloteka nova knjiga izdanje zlato cetnika partizana

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.514.452 посета
Тренутно на сајту: 509 посетилац(a)