Србија увезла чак 15.000 тона пасуља 



 


Србија увезла чак 15.000 тона пасуља
08.04.2016. 09:58 | 0 коментар(а)



Србија, земља која, како често волимо да кажемо "пола Европе може да храни" у иностранству је прошле године, између осталог, набавила 15.000 тона пасуља,

25.000 тона парадајза, 30.000 тона кромпира, као и више од 6.000 тона краставаца... показују подаци Привредне коморе Србије. Рано поврће, млади кромпир, парадајз, краставци, стижу готово са свих континената, увозно смо зависни и од онога чега бисмо могли да имамо напретек.

Годишње за поврће, које можемо сами да гајимо "дамо" више десетина милиона долара. Само за пасуљ у току 2015. платили смо 11 милиона долара, на кромпир је "отишло" још девет, на парадајз 15,5 а краставце 3,8 милиона долара...

- Укупан увоз пољопривредно-прехрамбених производа у 2015. години износио је 1,4 милијарде долара, док је извоз износио око 2,8 милијарди долара - каже за "Новости" Ненад Будимовић, секретар Удружење за пољопривреду, прехрамбену индустрију.

Најзаступљенији у увозу су, додаје Будимовић, слаткиши, кондиторски производи за које смо избројали чак 171 милион долара, за сокове и џемове - 66,8 милиона долара, док је за минералне воде и безалкохолна пића плаћено око 35 милиона "зелених" новчаница.

Трговци истичу да понуда поврћа и воћа зависи првенствено од сезоне и од могућности да се та роба набави на домаћем тржишту. Млади кромпир стиже нам из Грчке, црни лук из Холандије, бели из Кине, краставац из Македоније, пасуљ из Киргистана...

- Где год је могуће сарађујемо са домаћим произвођачима, поготово у категорији воћа и поврћа - тврди Оливера Ћирковић, пи-ар менаџер "Универекспорта". - Наравно, постоје категорије где је то немогуће, као код тропског воћа, али и тамо где се поред домаће скупље нуди и увозна јефтинија роба, као рецимо за бели лук, пасуљ...

Стручњаци упозоравају да је наш проблем то што имамо четири пута мањи обим производње од потребног, који је у знатној мери опао током приватизација у последње две деценије. Саветник за агроекономију Економског института у Београду Миладин Шеварлић каже, за "Новости", да је више разлога за повећан увоз поврћа и воћа.

- Најпре, наша недовољна производња раног поврћа по ценама које нису конкурентне у односу на робу и цене, рецимо из Турске - истиче Шеварлић. - Друго, разлике у нивоу субвенција које добијају пољопривредници у Србији, а које су најниже у Европи. Затим, колатерална штета због економских санкција САД и ЕУ с једне, и Русије с друге стране, што се одразило на повећан увоз високосубвенционисане производње из ЕУ и Турске на наше потпуно либерализовано тржиште.

Понуде

Трговци кажу да домаћа производња често не задовољава потражњу, па зато продају увозни зелениш. Структура понуде увозног воћа и поврћа, кажу, зависи од годишњег доба. Увози се у периоду када те робе нема на домаћем тржишту.

Новости







Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Рекламирајте се на порталу Гласа западне Србије

Телефон: 032 347 001 | Мејл: redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 













 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 98.178.263 посета
Тренутно на сајту: 77 посетилац(a)