У тешким временима у општини Нова Варош урађено много 


Udes putničkog vozila i kamiona, povređen dečak koji je stajao pored puta              Pretežno sunčano i veoma toplo vreme, u nedelju stiže promena vremena              Pravoslavna crkva danas slavi Svetog Joakima i Anu              Do 29. decembra izvode se radovi na rehabilitaciji puta na deonici Zlatibor - Borova Glava              Nepromenjene cene dizela i benzina u narednih sedam dana             

 

У тешким временима у општини Нова Варош урађено много
02.11.2015 | 0 коментар(а)Нова Варош - Свечаном седницом која је синоћ одржана у Дому културе, општина Нова Варош обележила је свој дан.За дан општине узет је датум када је пре тачно 103 године славна јаворска бригада под вођством потпуковника Миливоја Анђелковића Кајафе ослободила нововарошки крај од вишевековног турског ропства. Председник општине Димитрије Пауновић је том приликом уручио општинска признања најзаслужнијим грађанима и организацијама и у свом обраћању се осврнуо на протеклих годину дана.

Пауновић: Значајна улагања и побољшање привредног амбијента

Општина Нова Варош, свесна различитости потреба њених житеља, подстиче и улаже у пројекте из бројних области, почевши од инфраструктуре, унапређења привредног амбијента, запошљавања, туризма, пољопривреде, здравства, бриге о социјално угроженима, младима, деци и породици, као и на пољу културе, образовања, цивилног сектора... Током претходне године донели смо многе одлуке и афирмативне мере којима је подстицан развој свих сегмената локалне заједнице. 

У израдњу и одржавање инфраструктуре уложено је око 155 милиона динара. Асфалтирано је преко 11 километара саобраћајница,  а у току су радови на још 25 км у селима и приградским насељима,  урађено је око 25 километара атарских путева, реконструисано и изграђено неколико сеоских водовода и то у Амзићима, Виловима, Дрмановићима,  као и водововодно постројење Коцељ-Тодоровићи, замењен је кровни покривач на комплетном објекту зграде Општине. У инвестиционом погледу 2015. годину обележила су, ипак, два пројекта. Реч је о реконструкцији јавне градске расвете, за коју су из општинског буџета опредељена средства од око 29 милиона динара. Други пројекат је изградња црпне станице са пратећом опремом у Петловцу, чиме је проширен и унапређен канализациони систем у овом насељу. Вредност ових радова премашила је цифру од 24, 5 милиона динара зашта смо добили подршку и државе. 

Претходну годину обележила су и значајна улагања у побољшавање привредног амбијента. Кључни инвестициони подухват у овој области била куповина погона бивше фабрике намештаја „Инова“ у Кокином Броду, за коју је Општина издвојила средства од око 66 милиона динара, а остатак од 78 милиона динара поравнан је са предходним комплекса на име неплаћене накнаде за градско грађевинско земљиште.     .

За подстицајне мере запошљавања, кроз програме стручне праксе у јавном и приватном сектору, јавне радове, субвенције за самозапошљавање и отварање нових радних места издвојено је укупно 18 милиона динара.

У фокусу рада локалне самоуправе била је и брига о породици и деци, младима, као и и социјално угроженим категоријама становништва. За различите видове социјалне помоћи, програме подршке за незапослене породиље и самохране родитеље без сталног запослења, пројекат летовања првака на црногорском приморју и студентске награде, опредељено је укупно 19,7 милиона динара, а захваљујући сарадњи са локалним удружењима, око 60 старијих  грађана добило је помоћ геронтодомаћица.Овом приликом би напомено меру јединствену у Србији за постицај повећања наталитета где општина Нова Варош за прво дете додељује 100.000 динара и линеарно за пето 500.000 динара.

У санацију школских објеката, поред редовних давања у области образовања, уложено је преко 5 милиона динара.И комуналне услуге су подигнуте на виши ниво.Одржавани су путеви и улице, јавне површине, градска расвета, објекти водовода и канализације. Па се можемо похвалити да смо један од чистијих градова у Србији.

 Значајни помаци остварени су и у сегменту здравства. Квалитет здравствене заштите становништва знатно је унапређен новом Службом за физијатријску медицину и рехабилитацију која је отворена при Дому здравља у Новој Вароши. У кругу наше здравствене установе почела је са радом и апотека. У реконструисану интерну котларницу Дома здравља уграђени су нови котлови на биомасу.

Општина је током 2015. године пољопривредним удружењима доделила субвенције у укупном износу од 5 милиона динара. У току је реализација програма подршке задругарства у истом износу. Подршку за свој рад и активности  добили су тако сточари, воћари, пчелари... У Божетићима је недавно отворен центар за откуп млека са пастеризацијом уз подршку средствима општине, а у организацији новоформиране земљорадничке задруге Боровита Главица.. У Акмачићима је почела са радом регистрована сточна пијаца, у чију је изградњу и опремање општина уложила  1,5 милиона динара. Захваљујући подршци донатора односно Турске развојне агенције ТИКА, 20 пољопривредних произвођача са подручја општине Нова Варош, добило је савремене пластенике са пратећом опремом за наводњавање. Вредност донације је 31.000 евра. 

Туризам је такође био примарна област у коју је локална самоуправа улагала значајна финансијска средства, како на пољу промоције, тако и у сегменту проширења понуде, ванпансионских садржаја и туристичке инфраструктуре. Средствима општине, изграђена је понтонска плажа на Радоињском језеру, постављени су билборди, уређено је десет видиковаца, а у плану је и постављање балон хале у туристичкој зони на Златару, зашта смо добили подршку у износу од десет милиона динара од министарства трговине и туризма. Као општина смо постали препознатљиви по неколико манифестација. У првом реду по „Златарфесту“, чије је разноврсне и квалитетне садржаје и програме, прилагођене различитим сензибилитетима публике, ове године пропратило око 40.000 посетилаца. Велико интересовање изазвала је и манифестација „Пливање за Богојављенски крст“, а ништа мање значајна није ни традиционална Сеоска олимпијада, овог пута организована у Амзићима.Улагање у туризам је за ефекте имало креирање визуелног идентитета општине, а резултирало је и значајним увећањем броја ноћења у односу на неки ранији период.Огроман рад у овом сегменту развоја препознала је како струка у земљи, тако и у региону, а круна активности била су бројна признања и награде.

Изузетно позитивни резултати остварени су и на пољу спорта, чији ће програми и активности ове године бити подржани са око 22 милиона динара. Након деценије и по, Спортски савез обновио је Радничке спортске игре, организована је Дечја школска олимпијада, покренута је школа пливања за прваке, уприличени су бројни спортски турнири у оквиру „Златарфеста“, пружана је континуирана подршка домаћим спортским клубовима, интезивиран је рад са предшколцима и школарцима,као и рекреативцима. Након девет година од изградње, спортска дворана коначно је добила употребну дозволу.

Локална управа није занемарила ни афирмацију културе, образовања, информисања, народног стваралаштва, аматеризма, невладиног сектора... 

Општински празник је прилика и да се захвалим сарадницима, директорима установа и предузећа, нововарошким привредницима, као и свим грађанима који свакодневно пружају свој несебичан допринос како би наш град постао боље место за живот.

Председник општине Димитрије Пауновић уручио је нграде и признања најзаслужнијим појединцима и организацијам у протеклих годину дана. Специјална плакета за изузетне заслуге и допринос развоју општине Нова Варош додељена је министру правде у Влади Републике Србије Николи Селаковићу.

Министар Никола Селаковић прима награду, фото: ГЗС

Селаковић: Није једноставно добити награду у свом месту

Министар Никола Селаковић је истакао да је у протекле четири године општина Нова Варош имала праву домаћинску власт, као и да се он као човек из тих крајева труди да помогне колико је у његовој моћи, али и да што чешће буде присутан.

„Није једноставно добити награду у свом месту, није једноставно добити награду од својих људи. Награда зна да вас додирне, да вас такне, а награда зна и да вас обавеже да у времену које је пред нама још више радимо сви заједно, много више, не само у Новој Вароши него на сваком месту у Србији које је попут Нове Вароши, а таквих је градића, вароши и општина заиста много“, рекао је Селаковић.

Награде су додељене предузећу Златарпласт које запошљава 320 радника, а у области пластике, сопственим средствима уложили су око 500.000 евра у нову опрему за рециклажу и алате. Освојили су десет нових модела чизама из извозног програма, обезбедили средства за пуно пословање хладњаче, за коју у наредној години планирају проширење капацитета.

Награду је примило и предузеће Пластика, које као пример успешне приватизације запошљава 98 радника.Улагањем у нову опрему и набавком екструдера са најсавременијом технологијом, успели су  да осавремене производњу и прошире асортиман својих производа.

Трговини Авдић такође је уручена награда. Ова фирма запошљава 129 радника,у свом саставу има  11 трговинских маркета у Новој Вароши, Прибоју и Пријепољу,а је изузетно успешна и на пољу производње.

Сложна браћа Зоран и Неле,примила је награду као фирма која запошљава 105 радника,а у своју грађевинску опрему фирма је уложила преко 200.000 евра а у изградњу хотела и нових туристичких капацитета, у овој фирми инвестирали су  око милион и по евра

Награде су додељене предузећу Златаршпед и Наникс вуду. Похвалница за унапређење у области туризма додељена је ресторану `Златарски златник`` као најрепрезентативнијем  угоститељском објекту.

Захвалнице за изузетан допринос унапређењу живота у својим родним селима додељене су  Лазару Витировићу, Драгану Нијемчевићу и  Ратомиру Пештерцу.

Плакету за изузетан допринос у пружању  здравствене помоћи својим земљацима, општина је доделила  докторки Весни Остојић Херера специјалисткињи анестезиологије и доктору Горану Пушичићу интернисти гастроентерологу.

Плакету за изузетан допринос у афирмацији новаоварошког краја, добио је новинар Зоран Шапоњић.          

Плакету за изузетан допринос у промоцији златарског краја Општина Нова Варош доделила је  Ивану Шапоњићу фудбалеру Партизана и јуниорске репрезентације Србије.   

     

Плакету за херојски подвиг године припао је Мустафи Коленовићу чувару Специјалног резервата природе Увац. Иначе, о његовом подвигу сазнало се након писања Гласа западне Србије који је први објавио причу о спасавању утопљеника из Златарског језера.

Специјална плакета за изузетне заслуге и допринос развоју општине Нова Варош, додељена је министру правде у Влади републике Србије   Николи Селаковићу.

Овације за представу „Сине не дирај ми сабљу“

Представа „Сине не дирај ми сабљу“ посвећена животу и делу војводе Петра Бојовића у извођењу нововарошких глумаца аматера била је део прославе Дана општине. Директорка библиотеке Нера Човић истиче да је славни војвода који је из нововарошког села Мишевића неправедно запостављен и да је ово један од начина да му се његови земљаци одуже. „Споменик Петру Бојовића је подигнут пре неких 15 година, нажалост стоје само темељи порушене куће, још није ништа урађно, ако могу да апелујем са овог места да је војвода барем заслужио да се бар та кућа обнови, а то није много средстава,“ истакла је Човићева. Сценарио и режију представе урадила је Драгана Јоксимовић из Београда.

Директорка библиотеке у Новој Вароши Нера Човић, фото: ГЗС

Глас западне Србије


Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Рекламирајте се на порталу Гласа западне Србије

Телефон: 032 347 001 | Мејл: redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 147.070.878 посета
Тренутно на сајту: 168 посетилац(a)